Dette brannslukningsapparatet får du ikke lov til å kjøpe

Slukkeeffekten tilfredsstiller markedets høyeste krav. Men fargen er feil.

Utrolig, men sant: Fordi fargen ikke tilfredsstiller EUs, og dermed norsk, standard, er det ulovlig å selge brannslukkeapparetet (midten) i Norge. Foto: Per Ervland
Utrolig, men sant: Fordi fargen ikke tilfredsstiller EUs, og dermed norsk, standard, er det ulovlig å selge brannslukkeapparetet (midten) i Norge. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se nøye på det hvite branslukningsapparatet over. For du vil sannsyligvis ikke få se det igjen.

Vi så det hvite apparatet på en pressevisning av blant annet Clas Ohlsons produkter et par uker tilbake, og vår første reaksjon var: Så smart. Når brannslukningsapparatet er såpass diskret og pent, vil kanskje folk la det stå fremme, i stedet for å sette mastodonten inn i et skap. For der blir det gjerne, av erfaring stående innerst i et hjørne, bak strykebrett, støvsuger, vaskebøtte, kofferter og treningsbagger.

På produsentens (Housegard) nettsider kan vi lese at brannslukningsapparatet er en del av en egen "Design Edition" serie, og de skal tilfredsstille markedets strengeste sikkerhetskrav i forhold til ytelse (effektivitetsklasse 55A 233 B C). I tillegg til hvitt, finnes apparatet også i svart og stålgrått. Apparatene er CE-sertifiserte, og er laget for bruk i private boliger og fritidsboliger.

Det er imidlertid ikke lov å selge dem i Norge.

En av ti har pulverapparater som er eldre enn ti år: Når sjekket du ditt sist?

Det finnes en regel for alt

Etter at vi (og mange med oss) hadde siklet på apparatet på visning, fikk vi imidlertid vite at det ikke ville komme til norske butikker allikevel, grunnet norsk regelverk. For ifølge Norsk Standard må brannslukningsapparatene være røde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer