Brannfarlige vifter på baderommet

– Dette er altfor dårlig

Bare 20 prosent av eierne har meldt seg.

ETTERLYSER FLERE: Bare en mindre andel av vifter som denne er meldt inn. Nå etterlyser leverandøren Flexit enda flere. Samtidig advarer de folk mot å bruke de brannfarlige viftene. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen
ETTERLYSER FLERE: Bare en mindre andel av vifter som denne er meldt inn. Nå etterlyser leverandøren Flexit enda flere. Samtidig advarer de folk mot å bruke de brannfarlige viftene. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flexit Silent Eco er en av de mest utbredt viftene på norske baderom, og er mye brukt av rørleggere og VVS-firmaer.

For litt over en måned siden gikk Flexit selv ut med meldingen ut om at vifter av denne typen som er produsert før oktober 2017 kan være brannfarlige. Firmaet oppfordret alle som har slike vifter til å melde dette inn på eget skjema og få montert en ny vifte gratis.

Fått inn under en firedel

Nå etterlyser administrerende direktør Knut Skogstad i Flexit enda flere henvendelser fra baderomseiere som har kjøpt og fått installert slike vifter.

– Så langt vil jeg anta at bare rundt 20 prosent av de om lag 73.000 viftene vi har solgt av denne typen er rapportert inn. Det er vi slett ikke fornøyd med, sier Skogstad til Dinside.

Det betyr at det er cirka 58.000 vifter i norske hjem som kan være brannfarlige.

Hvorfor er folk så slappe?

– Det er vanskelig å si. Kanskje er det rett og slett fordi folk føler at det ikke gjelder dem, eller at de ikke har fått med seg tilbakekallingen. Vi har hatt flere reklamekampanjer ute, og fått mye pressedekning. Men det er kanskje ikke nok.

PRODUKSJONSDATO: Nederst til høyre når du åpner vifta finner du datoen den er laget. Denne vifta er produsert i april 2017. Dermed er den blant de som er farlige å bruke. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen
PRODUKSJONSDATO: Nederst til høyre når du åpner vifta finner du datoen den er laget. Denne vifta er produsert i april 2017. Dermed er den blant de som er farlige å bruke. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen Vis mer

Mangel på nye vifter

En kollega av oss med en slik vifte på baderommet rapporterte den inn som anvist sammen med dokumentasjon på at monteringen var foretatt av kvalifisert fagperson.

Eter å ha mottatt en bekreftelse fra Flexit hørte han ikke noe mer.

– Vi har problemer med å skaffe nok erstatningsvifter. Det dreier seg om et så stort antall av produsenten vår i utlandet rett og slett ikke klarer det på så kort tid. Men på sikt vil alle få ny vifte, lover Skogstad.

Han kan også fortelle at Flexit dekker alle utgifter, både selve vifta og ny installasjon. Forutsetningen er at den gamle vifta er montert på forskriftsmessig vis.

Flere branntilfeller

I desember i fjor fikk et hus på Fygle i Lofoten alvorlige røykskader på grunn av en baderomsbrann som ifølge Kripos-etterforskningen i etterkant skyldtes den omtalte Flexit-vifta.

Familien på sju måtte flytte ut av huset.

– Det var vifta som var årsaken til brannen på Fygle. Inne i denne type vifter er det mange viklinger. En teknisk feil har ført til at det er blitt utviklet en såkalt lysbue. Den utvikler en svært høy temperatur på kort tid. Det har ført til at vifta er blitt antent før sikringen gikk. I dette tilfellet var det heldig at noen var hjemme og fikk slokket raskt slik at brannen ikke fikk utviklet seg, uttalte politioverbetjent Terje Pedersen ved Svolvær politistasjon til Lofotposten.

Den 14. april rykket brannvesenet ut til en enebolig på Tjøme i Vestfold.

– Boligeieren var på badet i underetasjen da han oppdaget røykutvikling fra baderomsvifta. Han ringte 110 omgående og fikk råd om å ta sikringen på kursen i sikringsskapet. Da vi kom fram var røykutviklingen opphørt, vi demonterte baderomsvifta og den lukta brent plast, fortalte brannmester Trond Abrahamsen i en post på Facebook.

Til alt hell har ingen personer blitt skadd i viftebrannene.

– Så langt kjenner vi til mellom 10 og 20 tilfeller der Flexit-vifter av denne typen etter all sannsynlighet har vært årsaken til branntilløp. Tilfellet i Lofoten er trolig det alvorligste så langt og understreker jo hvor viktig det er at folk som har disse viftene på baderommene sine gir oss beskjed, avslutter Knut Skogstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer