Strø på isen

Dette er best å strø med på glattisen

Se tipsene fra fagfolket!

STRØ MED GRUS OG VANN: Grus er bedre enn sand, og blander du det med kokende vann, fungerer det enda bedre! Foto: Per Ervland
STRØ MED GRUS OG VANN: Grus er bedre enn sand, og blander du det med kokende vann, fungerer det enda bedre! Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Deler av denne artikkelen har vært publisert på Dinside tidligere. Rådene i den er fortsatt gyldige, men vi gjør oppmerksom på at intervjuene ble gjort i 2014.

Er du klar for skliføre? Med mildvær kommer glattisen, og det er knapt til å unngå - selv om du har vært flink til å måke i forkant. Ja, så fremt du ikke har varme i bakken, for da kan du komme lettere unna om du bare husker å sette på varmen i tide.

Alle vi andre må pent finne frem strømidlene - og ideellt sett også broddene, for selv om du er flink til å holde glattisen borte fra egen tomt, så er det jo ikke slik for alle andre.

Mange muligheter

Det er selvsagt ditt ansvar å sørge for fremkommelighet på egen tomt, og bor du i by eller bynære områder, kan det også være ditt ansvar å strø på fortauet. Her er er det forskjeller fra kommune til kommune, og er du usikker bør du sjekke med kommunen din.

Men hva bør du bruke til å strø med? Er det salt, sand eller alternative strømidler som er best?

Som de fleste vet så smelter salt isen, mens grus eller sand gjør underlaget ruere.

Du kan lese mer om fordeler og ulemper i vår strøguide samt vår test av alternative strømidler.

Varm sand

Flere forskningsprosjekter på stordrift av vintervei, viser at strøing med varm sand er meget effektivt. Dette er gjort med stort hell både på norske veger og i større forskningsprosjekter i Sverige.

Med varmsanding, eller fastsanding, blandes sanden med kokende vann når den spres. På den måten smelter den varme sanden litt ned i den snødekte veien og fryser fast på overflaten - som dermed får en sandpapirliknende effekt.

For stordrift benyttes spesielt strø-maskineri, som du ikke har tilgang til som pivatperson. Men prinsippet kan ifølge Torgeir Vaa ved Statens vegvesen også overføres til privathusholdninger. Vaa har tidligere jobbet med uttesting av fastsanding hos Sintef.

- Det med strøing ved hus eller eiendom er ikke noe jeg har jobbet med hverken som forsker i SINTEF eller i min jobb i Vegdirektoratet. Men ut fra det jeg har kjennskap til er strøsand det beste virkemiddelet for mannen eller kvinnen i gata. Når det er glatt i innkjørselen eller i gata forbi huset, er det gjerne is, og da fungerer sand bra.

Enda bedre effekt vil man få ved å blande grusen med kokende vann, så det er en metode som absolutt kan anbefales. Alle typer grus eller sand kan brukes, men med varmt vann vil det fungere best med naturgrus som ikke er ensgradert, ser Torgeir Vaa til DinSide i en e-post.

Med ensgradert menes at sanden er siktet.

- I forhold til tilsetting av varmt vann bør naturgrusen helst ikke være siktet slik at den inneholder gruskorn bare av samme størrelse, men strengt tatt er det ikke avgjørende for å få et godt resultat på gangarealer, sier Vaa.

Han understreker at han ikke har prøvd med varmt vann på gangarealer.

- Der har jeg bare erfaring fra anvendelse av metoden på veg hvor vi bruker cirka 30 volum-prosent vann. På gangarealer ville jeg nok helle utover vann og så strøsand opp på der igjen, sier Vaa.

Han anbefaler en trillebårspreder for strøing av litt større arealer.

- Salt ville jeg brukt kun på trappa, avslutter han.

Dette bruker proffene

De fleste huseiere har begrensede områder å strø. Noen som strør mye, er imidlertid bydriften i de mange kommunene rundt omkring - og de kan vel kalles proffer på det området.

De fleste av kommunene som vi har vært i kontakt med, forteller at de bruker sand til å strø med. Her er det ikke vanlig blås-bort-sand, men litt større strøgrus som er det mest vanlige.

Bodø kommune bruker knust fjell i størrelse 2-6 millimeter til å strø på fortau.

- Salt brukes i helt spesielle situasjoner når gata er bar og asfalten «slår is på grunn av underkjølt regn», men da bare i kollektivtraseen utenfor sentrum. For øvrig er ikke salt noe alternativ for oss. Knust fjell er greit å legge ut, og skaper lite problemer i nærområdet, bortsett fra støv i tørre perioder, forteller Arne Jakobsen, seksjonsleder for vei i Bodø kommune.

Trygve Petter Nilsen, som er ansvarlig for vinterdrift i Stavanger kommune, forteller til DinSide at de bruker salt eller sand, da i kombinasjon med salt - som saltblandet sand.

- Salt virker ikke under ti minusgrader, men er bra når det er for eksempel rimfrost. Men på isholke, når det er en såle med is, da bruker vi saltblandet sand, forteller Nilsen.

Sanden er knust skjell, i størrelse på 2-4 millimeter. Den er blandet med salt for å forhindre at den fryser i klumper. Nilsen forteller at det er en fordel både når man skal strø sanden utover, og sier at det øker virkningen.

Dette er vaktmestermåten

Vaktmesterkompaniet har ansvar for blant annet strøing og snørydding hos mange. Steinar Myhra, avdelingssjef hos Vaktmesterkompaniet AS, sier til DinSide at de stort sett kun bruker strøsingel på 4-8 millimeter ved strøing på private områder og rundt næringseiendommer.

STRØSINGEL: Det er vanlig, tilgjengelig og gjør ikke skade på underlaget. Foto: Brynjulf Blix
STRØSINGEL: Det er vanlig, tilgjengelig og gjør ikke skade på underlaget. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

- Bakgrunnen til at salt ikke brukes her, er jo at da blir det straks mye mer sølete. Og «saltlake» er jo ikke noe særlig å dra med seg innendørs. I tillegg har jo salt begrenset eller ingen virkning når det kommer ned til 8-10 minusgrader. I trapper ønsker noen at det brukes salt, slik at man i størst mulig grad unngår issvuller. Men det beste er å holde trappa fri for snø og eventuelt legge ligg strøsingel der, sier Myhre.

Sand benytter de ikke - da det ikke skal mye snø til oppå det før effekten er borte. I tillegg er det verre å få opp igjen om våren.

- «Skjellsand» (knuste skjell) kan ha en god virkning som strømiddel. Men det fester seg godt også i skosåler og liknende, og noe som dermed dras inn på parketten i heimen. I tillegg er ikke dette så lett å oppdrive, sier han.

- Det viktigste er jo uansett å huske på at selv om det er strødd eller saltet, så er det glatt i Norge om vinteren. Det «urbane jåleriet» med «sommersko- eller -støvletter» i vinterhalvåret, bør man bare glemme, avslutter Myhre.

Hva bruker du å strø med? Send oss tips på tips@dinside.no.

Undertegnede har gode erfaringer med å stø på litt grus og så litt issmelter oppå - da smelter grusen litt ned i isen og sitter godt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer