Dette er dårlig nytt

Da er det på tide å ta grep.

DÅRLIG NYTT: Ser taket på boligen din slik ut? Da bør du ta grep. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert

Sibirkulda har bredt seg over Norge, og flere kulderekorder er slått. Når det er så kaldt ute er det viktig ta vare på seg selv ved å kle seg godt og ta forholdsregler, men du må ikke glemme å ta vare på boligen din.

Pass på dette

For i det siste har det også snødd en del, spesielt sør i landet. Har det samlet seg mye snø på taket, bør du vurdere å fjerne det.

Sintef anbefaler å følge med på eventuelle endringer i huset når det er mye snø på taket. For eksempel om dører og vinduer går tregt å åpne og lukke. Du kan også høre knirk og smell i konstruksjonen.

Det kan være et varsel om høy belastning på taket.

- Å måke ferdig en takflate før du går over mønet og måker neste flate, gir skjevbelastninger og er mer kritisk enn en større og jevnere fordelt belastning. La det gjerne være igjen et lag med snø på takflaten, da unngår du å skade taktekkingen, forklarer seniorforsker Trond Bøhlerengen ved Sintef i et innlegg på Sintefs nettsider.

Maksimal snødybde på tak før måking må iverksettes

Snøtype og egenvekt Kritisk snølast
150 kg/m2250 kg/m2350 kg/m2
Gammel snø (300 kg/m3)0,5 m0,8 m1,2 m
Våt snø (400 kg/m3)0,4 m0,6 m0,9 m

Kilde: Sintef

Se opp for dette

En annen ting du bør se opp for - bokstavelig talt - er istapper.

For hvis det dannes store istapper på taket, fungerer ikke taket slik det skal, advarer Sintef, og skriver at årsaken er at taket sannsynlig er for varmt og snøen på taket smelter på grunn av varmetransport innenfra.

- Hvis det dannes store istapper gjennom en snørik og lang kuldeperiode som vi har hatt på Østlandet nå, er det et tegn på svakhet med konstruksjonen, forteller Bøhlerengen til DinSide.

- Enten stort varmetap på grunn av for dårlig isolering eller tetting, eller manglende lufting av takflaten, eller en kombinasjon av dette. Hvis istappene er på sted der det er fare for personskader, er det huseiers plikt å fjerne istappene umiddelbart, fortsetter han.

Bøhlerengen anbefaler derfor å etterisolere og hindre luftlekkasjer opp til loftet. Dette sørger for at takflaten blir kaldere og det mindre risiko for snøsmelting og isdannelse.

- Å forebygge innebærer å sikre at konstruksjonen er godt nok varmeisolert, er tett mot lekkasjer av varm luft innenfra, og at taket har tilstrekkelig lufting. Tips om aktuelle utbedringsmåter er vist blant annet i Byggforskseriens anvisninger om utbedring av tak.

Mer om