Test av pappesker til flytting

Dette er de beste flytteeskene

Hvordan tåler eskene å bli fylt med klær, bøker og servise? Og hva skjer med dem etter to måneder i en fuktig kjeller?

PAKKET I PAPP: Disse seks flytteeskene er testet i en faktisk flytteprosess, og har blant annet fått bryne seg på både klær, bøker og servise. Eskene er fra Ikea, Clas Ohlson, Biltema, Jula, Europris og Rusta. Foto: Eilin Lindvoll.
PAKKET I PAPP: Disse seks flytteeskene er testet i en faktisk flytteprosess, og har blant annet fått bryne seg på både klær, bøker og servise. Eskene er fra Ikea, Clas Ohlson, Biltema, Jula, Europris og Rusta. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Denne sommeren og utover høsten er mange av oss på flyttefot.

Kanskje du er student og skal flytte hjemmefra for første gang og inn på hybel helt alene, eller har du nettopp solgt din første leilighet til fordel for noe større?

Uansett årsak vil du ha et flyttelass som skal fraktes mellom boligene, og det blir gjerne overraskende mange ting når du tar med alt fra rom og boder.

Da trenger du noen romslige og solide flytteesker. Dinside testet seks av dem i fjor høst, og samtlige esker finnes ennå på markedet.

Slik har vi testet

  • Vi har gjort et utvalg av seks flytteesker som skal tåle mellom 15 og 50 kilo.
  • Eskene er testet i en faktisk flytteprosess, og alle har fått prøve seg på samme innhold og vekt, men selvfølgelig innenfor vekten det er oppgitt at hver eske skal tåle.
  • I testen har vi vektlagt hvor lett det er å bygge eskene, samt å få dem tilbake til flatpakket form. Vi har også vurdert hvor lette de er å lukke og bære, både i håndtakene og med undergrep. Romslighet og soliditet er andre viktige kriterier.
  • Vi har valgt å ikke gi eskene terningkast, men har en klar favoritt, som får utmerkelsen Anbefalt produkt.

Disse eskene har vi testet

Som sagt er det seks flytteesker i papp som er lagt under lupen, og her ser du hvilke, vektgrensen til hver eske og pris:

Leverandør Vektgrense Mål Pris
Biltema30 kilo57,6 x 34,6 x 40,7 cm19,90 kroner per stykk (179 kroner for 10 stykk)
Clas Ohlson50 kilo58 x 33 x 42 cm27,98 kroner per stykk (139,90 kroner for 5 stykk)
Europris15 kilo59,5 x 37,8 x 39 cm19,90 kroner per stykk
Ikea30 kilo56 x 33 x 41 cm17,50 kroner per stykk (35 kroner for 2 stykk)
Jula35 kilo55,6 x 33,6 x 38 cm19,90 kroner per stykk (179 kroner for 10 stykk)
Rusta40 kilo55 x 32 x 40 cm19,90 kroner per stykk (179 kroner for 10 stykk)

Prisene er oppdatert 22. juli 2020.

Ikeas flytteeske er billigst hvis du kjøper flere esker på én gang. Clas Ohlson har de dyreste flytteeskene i testen.

Finnes esker som tåler mer vekt

Vi har valgt flytteesker i noenlunde samme størrelse til testen som skal tåle mellom 15 og 50 kilo.

Det finnes imidlertid flere flytteesker som tåler betydelig større vekt. For eksempel har:

  • Jula og Rusta begge en variant som tåler 80 kilo og koster 29,90 kroner.
  • Coop Obs har en eske som tåler 60 kilo til en pris på 29 kroner.

Det er altså ikke store prisforskjeller som gir deg en tilsynelatende mer solid pappeeske. Merk at disse er tjukkere og veier også mer i seg selv.

Bygge eskene

Eskene er testet under en faktisk flytteprosess av undertegnede, og det generelle inntrykket etter testen er at det er lite som skiller de ulike flytteeskene.

Alle eskene hadde lik framgangsmåte når de skulle bygges og flatpakkes.

Samtlige esker hadde instruksjoner påtegnet som viste hvordan eskene skulle bygges, noe som gjør det enkelt å finne ut av dette i en ellers stressende flytteprosess.

BILDE FOR BILDE: Slike enkle illustrasjoner som viser hvordan eskene skal bygges var på alle flytteeskene vi testet. Foto: Eilin Lindvoll.
BILDE FOR BILDE: Slike enkle illustrasjoner som viser hvordan eskene skal bygges var på alle flytteeskene vi testet. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Last med omhu

Eskene tålte å bli fylt med samme eiendeler. Hver eske fikk bryne seg på last bestående av blant annet klær, bøker, CD-er og servise, altså eiendeler med forskjellig vekt og plassbehov.

PAKK FORSVARLIG: Det blir fort noen kilo i en såpass stor eske, så pass på så du ikke overskrider anbefalingen. Foto: Eilin Lindvoll
PAKK FORSVARLIG: Det blir fort noen kilo i en såpass stor eske, så pass på så du ikke overskrider anbefalingen. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

Det oppleves av størrelsen på eskene og vekten de tåler samsvarer godt, men det er lurt å sjekke vekten når eiendelene er små og tunge, eksempelvis servise, og kanskje ikke ta de største sjansene når eskene fylles med verdifulle, knuselige gjenstander.

Når det gjelder bærehåndtakene på eskene, er disse plassert på samme sted, det vil si øverst på hver kortside. Er eskene lastet tungt, kan det være lurt å bære dem underfra med begge armene, for å få bedre grep og sikre at bunnen tåler vekten.

BÆREMÅTE 1: Flytteeskene kan bæres ved å bruke håndtakene øverst på sidene av eskene. Foto: Camilla Øino.
BÆREMÅTE 1: Flytteeskene kan bæres ved å bruke håndtakene øverst på sidene av eskene. Foto: Camilla Øino. Vis mer
BÆREMÅTE 2: Men, hvis det er veldig tung last i eskene, er det bedre og tryggere å bære dem på denne måten, med armene under. Foto: Camilla Øino.
BÆREMÅTE 2: Men, hvis det er veldig tung last i eskene, er det bedre og tryggere å bære dem på denne måten, med armene under. Foto: Camilla Øino. Vis mer

Etter lagring i fuktig kjeller

Det begynner å bli ei stund siden undertegnede flyttet, nærmere bestemt cirka to måneder, og siden den gang har eskene stått i en litt fuktig kjellerbod.

Det har påvirket enkelte av eskene negativt. Europris sin eske, som også er den som har lavest oppgitt maksvekst, var blitt merkbart slappere i formen. Esken fra Biltema viste også noen av de samme tendensene.

Eskene fra Ikea, Jula og Rusta later imidlertid å ha en noe tykkere papp, og disse hadde holdt formen bedre enn de to andre. Også esken fra Clas Ohlson hadde klart lagringen bra - og derfor kan disse eskene vise seg å være bedre egnet til langtidslagring og gjenbruk ved en senere flytte-anledning.

Konklusjon

Vi opplevde at alle eskene holder det de lover.

Det er imidlertid verdt å merke seg at anbefalt vekt varierer ganske mye, og de litt tykkere variantene egner seg også bedre til lengre lagring, viser vår test.

Det er samtidig ikke slik at de eskene som tåler mest, nødvendigvis er dyrest.

Esken fra Rusta er blant de billigste og har høyest oppgitt maks-vekt av alle i testen. Den holdt seg dessuten meget godt i formen etter to måneder i kjelleren, og får derfor utmerkelsen Anbefalt produkt fra oss.

ANBEFALT: Esken fra Rusta får vår Anbefalt produkt-stempel for august 2019. Foto: Dinside
ANBEFALT: Esken fra Rusta får vår Anbefalt produkt-stempel for august 2019. Foto: Dinside Vis mer

Oppdatert 27. juli 2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer