Test av vannkokere 2017

Dette er den beste vannkokeren

Åtte vannkokere i test: Her er de beste.

TESTFAVORITT: Denne vannkokeren fra Philips utpekes til testfavoritt i den svenske testen av vannkokere. Dette på grunn av mange fine funksjoner. Foto: Philips
TESTFAVORITT: Denne vannkokeren fra Philips utpekes til testfavoritt i den svenske testen av vannkokere. Dette på grunn av mange fine funksjoner. Foto: Philips Vis mer
Publisert

Vannkokeren er en av dingsene i hjemmet som drar mest strøm - men nå er det heldigvis ikke så lang tid den er i drift for å gjøre jobben. Selv om induksjonstoppene og mikrobølgeovnene også kan gjøre koke-jobben i mange norske hjem, er det fremdeles vannkokeren som er mest effektiv - og som bruker minst strøm på å varme vannet.

Også Framtiden i våre hender konkluderte med dette i 2013, og Håkon Lindahl, miljøfaglig leder i Framtiden i våre hender, sier til Dinside at vannkokeren fremdeles er mest energivennlig.

- Ja, vannkokeren er nok best fortsatt, sammen med induksjonskokeplater. Har man induksjonstopp fra før er det lite å spare, men har man vanlige elektriske kokeplater, kan man spare en del strøm på å skaffe en vannkoker, sier Lindahl til Dinside.

Nå kan du også få mer avanserte vannkokere, med flere temperaturinnstillinger og tilhørende app med startknapp - som vannkokeren iKettle som vi ble ørlite grann forelsket i da vi testet den.

Det er store forskjeller på vanlige vannkokere, både når det kommer til energiforbruk, egenskaper og hvor lang tid det tar å koke vannet.

Dette har Testfakta.se testet - og du kan lese hele testen hos Testfakta på nett.

Den beste vannkokeren

Som du kan lese i den mer detaljerte testrapporten hos testfakta, er det forskjeller både med tanke på energiforbruk, brukervennlighet, egenskaper, varmetid og pris.

Testfakta har testet åtte vannkokere, som også selges i Norge.

DYREST: Denne vannkokeren fra Smeg er testens dyreste. Den er ikke best av den grunn. Foto: Smeg
DYREST: Denne vannkokeren fra Smeg er testens dyreste. Den er ikke best av den grunn. Foto: Smeg Vis mer

Vannkokerne som er testet, er:

  • Bosch TWK8613P (649 kroner)
  • C3 vannkoker (349 kroner)
  • Eva Solo vannkoker (599 kroner)
  • Kenwood KMix SJM020 (629 kroner)
  • Andersson WRK 3.1 (299 kroner)
  • OBH Nordica Kettle Dome (495 kroner)
  • Philips HD9380/20 (599 kroner)
  • Smeg KLF01PBEU (1.195 kroner)

Testfakta utroper Philips HD9380/20 som favoritt og beste vannkoker.

FLERE FINE FUNKSJONER: Testfavoritten får skryt for mange fine funksjoner, som at du kan velge temperatur og at den kan holde vannet varmt. Det er kjekt å kunne velge ulike temperaturer, både for brygging av ulike typer te som ideelt sett skal brygges med ulike temperaturer. Foto: Philips
FLERE FINE FUNKSJONER: Testfavoritten får skryt for mange fine funksjoner, som at du kan velge temperatur og at den kan holde vannet varmt. Det er kjekt å kunne velge ulike temperaturer, både for brygging av ulike typer te som ideelt sett skal brygges med ulike temperaturer. Foto: Philips Vis mer

Den får skryt for at den har flere fine funksjoner, som at du har flere temperaturer å velge i, den har varmholdingsfunksjon og den er lett å helle i og fra. Det eneste negative er ifølge Testfakta at den maks kan koke 1 liter.

Men, som vi vet så er det mye strøm å spare på å kun koke den mengden vann du trenger - og ikke varme unødvendig mye vann. Så om det kun er oppvarming av vann til teen eller barnematen du trenger, så bør 1 liter være nok.

Bosch koker vannet raskest mens kjelen fra OBH Nordica er den tregeste.

Den dyreste vannkokeren er fra Smeg, og koster 1.195 kroner. Den billigste av de testede vannkokerne er fra Andersson, som vi finner helt ned i 299 kroner.

Smeg får kritikk nettopp for prisen og for at den er tung og ikke har noen ekstrafunksjoner.

Mikael Åkerlund, produktsjef for Smeg i Norden, uttaler til Dinside at grunnen til at den mangler ekstrafunksjoner er fordi den testede modellen er innstegsmodellen - men påpeker at de også har en modell med temperaturkontroll og varmholding, for de som ønsker det. Prisen er da 1.595 kroner i stedet for 1.195 kroner.

- Prisen og vekten skyldes materialvalget, der vi har tett det opp et sted for å kunne selge et designprodukt som er tenkt å kunne vare i mange år fremover, uttaler Åkerlund til Dinside.

Krav til vannkokere

Tore Ledaal, direktør for laboratorievirksomhet i Nemko-gruppen, sier til Dinside at vannkokere har klare krav til elektrisk sikkerhet, herunder også brannsikkerhet og temperaturer som oppstår under bruk.

SJEKK MERKINGEN: Tore Ledaal i Nemko anbefaler deg å se etter andre sertifiseringsmerker på vannkokeren, i tillegg til CE-merket.
SJEKK MERKINGEN: Tore Ledaal i Nemko anbefaler deg å se etter andre sertifiseringsmerker på vannkokeren, i tillegg til CE-merket. Vis mer

- Disse kravene ligger til grunn for CE merkingen. Et eksempel på en sikkerhetsmekanisme som må være på plass er en automatisk bryter som slår av vannkokeren når vannet koker eller det er tørrkoking. En beholder som koker vann vil i likhet med en gryte på komfyren bli varm, så en forbruker må også bruke vanlig «sunn fornuft» under bruk, uttaler Ledaal til Dinside.

Han understreker at CE-merking er produsentens egenerklæring som sier at de oppfyller EU kravene, men at dette på ingen måte er noe kvalitetsstempel.

Om CE-merking og sertifisering

Det er stor forskjell på CE-merking og sertifisering:

CE-merking er et felleseuropeisk merke som kreves for å selge produkter innen EU og EØS-landene. CE-merking betyr at fabrikanten selv sier at produktet er trygt, på samme måte som når selger av et hus hevder at huset er bra.

En sertifisering er som når en autorisert takstmann sier huset er i god stand. Produktet er da testet og som oftest merket med et sertifiseringsmerke, for eksempel fra Nemko. (Kilde: Nemko)

Ifølge fagsjef i standardiseringsorganisasjonen Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) , Trond Salater, må vannkokere oppfylle kravene i standarden NEK EN 60335-2-15.

- Men det er ikke et stempel på at produktet er testet og dokumentert sikkert i henhold til gjeldene regler av en uavhengig testinstans slik som for eksempel Nemko, sier han.

Ledaal anbefaler derfor at man i tillegg til CE-merket også ser etter andre sertifiseringsmerker når man skal kjøpe ny vannkoker, som for eksempel N-merket fra Nemko, D-merke fra UL-Demko eller GS merket.

- Ifølge en undersøkelse utført av EU for noen år tilbake, så viser det seg at 8 av 10 produkter som har CE merke ikke tilfredstiller kravene, forteller han til Dinside.

Det er ikke spesifikke krav til energiforbruk når det kommer til vannkokere, men det er generelle krav til økodesign som gjelder hvor mye effekt et produkt bruker energi når det ikke er i aktiv bruk eller såkalt «stand-by» modus.

Her påpeker Ledaal at en vanlig vannkoker gjennom dens konstruksjon ikke vil ha noe problem med å oppfylle dette kravet.

Les også:

Test av kaffetraktere

Test av vaffeljern 2016

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer