Test av kokkekniver

Dette er den skarpeste kniven i skuffen

Ti kokkekniver har fått bryne seg i en svensk-tysk laboratorietest.

SKJÆRER GJENNOM: Knivenes skarphet ble testet ved å la dem skjære gjennom et spesielt testpapir tre ganger. Jo flere strimler kniven totalt skjærer gjennom, desto skarpere er den. Bildet viser Fiskars-kniven i aksjon. Foto: Moritz Dornbusch
SKJÆRER GJENNOM: Knivenes skarphet ble testet ved å la dem skjære gjennom et spesielt testpapir tre ganger. Jo flere strimler kniven totalt skjærer gjennom, desto skarpere er den. Bildet viser Fiskars-kniven i aksjon. Foto: Moritz Dornbusch Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det tyske laboratoriet VPA Prüf- und Zertifizierungs GmbH har på oppdrag for Fiskars og svenske Testfakta.se testet ti rustfrie kokkekniver med bladlengde på rundt 20 centimeter.

SLIPING FØR/ETTER: Sjekk forskjellen når vi kutter tomater. Video: Dinside Vis mer

Knivene har blitt vurdert ut fra...

  • skarphet og holdbarhet, både som ny og etter én enkel slip
  • praktiske tester hvor de har fått skjære gjennom ulike matvarer
  • stålkvalitet og motstand mot korrisjon/rust
  • tåleevne for slag og fall

Prisene på knivene spenner fra rundt 150 til 900 kroner, og resultatet viser at du slett ikke trenger å betale dyre dommer for få den skarpeste kniven i skuffa.

Lenger ned i saken får du testresultatene framstilt i en tabell.

Stikker av med seieren

Selv om det finske knivmerket Fiskars er oppdragsgiver i denne konkrete testen, følger testen standardprotokollen Testfakta bruker ellers.

Og det er Fiskars Hard Edge som går av med seieren i kokkekniv-testen, men det er tett i toppen.

GENIALT: Å skjære tomater kan være en kjedelig affære, men dette trikset får prosessen til å gå mye fortere! Video: Dinside Vis mer

Fiskars-kniven utmerker seg, blant annet, ved å ha det laveste karboninnholdet i testen. I tillegg ble knivbladet skarpere enn mange andre kniver i testen ved sliping, noe produsenten forklarer med en teknologi som styrker bladet i knivkanten og slik beholder skarpheten lenger.

Det som, derimot, trekker noen poeng fra Fiskars, er at det er den letteste kniven i testen, noe som gjør at den føles litt slurvete når det hakkes grønnsaker, for eksempel.

MÅLES: Her vurderes vinkelen og tykkelsen på knivbladet. Foto: Moritz Dornbusch
MÅLES: Her vurderes vinkelen og tykkelsen på knivbladet. Foto: Moritz Dornbusch Vis mer

Stor forskjell i skarphet

Testens skarpeste kniv rett fra fabrikken, er Tefal Ingenio Ice Force, men den tåler dessverre ikke slipingen like godt som Fiskars, Anders Petter og Ikea, og dermed får den lavere rating i totalvurderingen.

Selve slipingen i testen ble gjort med de samme, enkle virkemidlene de fleste vanlige forbrukere bruker, altså ved bruk av en våt slipestein som settes i samme vinkel som knivbladet. I slipe-testen er det derfor lagt stor vekt på hvor lenge den nye skarpheten varer, og da er Ikea- og Fiskars-knivene langt foran konkurrentene.

Ikeas kniv er veldig skarp, men taper på en tykkere kant.

Totalt sett viser testen at det er mulig å få skarpe kokkekniver, selv om skarpheten rett fra fabrikk er dårlig.

Testtaper sprekker

Det er Exxent Professional 66021 som blir stemplet som testens taper.

Denne kniven skilte seg allerede ut fra fabrikken med dårlig skarphet og grov kant. I tillegg viste det sprekker i bladet etter korrosjonsbadet, der knivbladene altså ble dyppet i saltlake på 60 grader i seks timer.

RUSTTEST: Knivene er dyppet i saltlake. Foto: Moritz Dornbusch
RUSTTEST: Knivene er dyppet i saltlake. Foto: Moritz Dornbusch Vis mer

Tåler oppvaskmaskin dårligst

Kokkeknivene har også blitt bøyd og «mistet» mot steinoverflate for å teste holdbarhet. Her ble alle knivene godkjent, dog med sporadiske feil hos Mac og Wilfa.

BØY OG TØY: I det tyske laboratoriet er det testet hvor mye bøy knivene tåler uten å ta skade. Foto: Moritz Dornbusch
BØY OG TØY: I det tyske laboratoriet er det testet hvor mye bøy knivene tåler uten å ta skade. Foto: Moritz Dornbusch Vis mer
FALLTEST: Og knivene er droppet mot en steinoverflate for å sjekke om de tåler det. Foto: Moritz Dornbusch
FALLTEST: Og knivene er droppet mot en steinoverflate for å sjekke om de tåler det. Foto: Moritz Dornbusch Vis mer

Knivene som tåler oppvaskmaskin ble vasket på denne måten 50 ganger, og selv om utseende og funksjon skulle være intakt etterpå, viste testen at både Sabatiers og Tefals utseende ble sterkt påvirket i negativ forstand.

I oppsummeringen framholder Testfakta at det er godt mulig å finne en god kokkekniv for noen få hundrelapper, og ved å slipe kniven riktig, kan du opprettholde både skarphet og lang levetid.

Testresultatene for kokkeknivene

Kniv Pris* Totalscore av ti mulige
Fiskars Hard Edge338 kroner8,3
Anders Petter Backaryd449 kroner8,2
Ikea Briljera499 kroner8,1
Tefal Ingenio Ice Force199 kroner8,1
Sabatier Trompette151 kroner7,9
Zwilling Four Star898 kroner7,9
Victorinox Fibrox511 kroner7,6
Mac Chef Universalkniv499 kroner7,6
Wilfa 1948 W20CK427 kroner7
Exxent Professional 66021218 kroner6,8

* Prisene er basert på det billigste tilbudet via Prisjakt.no mandag 18. oktober eller den laveste prisen vi har funnet hos andre norske nettbutikker.

Du kan lese hele testen her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer