Dette er den varmeste veden

Er du blant de som bruker vedfyring for oppvarming, eller vurderer å begynne på grunn av den dyre strømmen? Da er dette veden du burde velge.

VEDFYRING-TRIKSET: Visste du at det lønner seg å fyre opp i peisen fra toppen? Det gir både mer effektiv og billigere fyring, og du fyrer mer helsevennlig fordi partikkelutslippene halveres, ifølge FHI. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten har kommet for fullt og den kalde vinteren nærmer seg med stormskritt. Med en høst fylt med høye strømpriser, kan vedfyring være et alternativ for mange. Både for hyggen sin skyld, men også for å spare noen kroner.

Men det er også mange feller man kan gå i som forbruker av ved, og hva er egentlig den beste veden? Det har DinSide prøvd å finne ut for deg.

Den varmeste veden

- Tørrhet er helt vesentlig for vedens egenskaper. Både for energiutvikling og for opptenning. Jo tørrere veden er, jo lettere er den å tenne opp og gir også mer varme,

sier Øyvind Stranna Larsen som er fagansvarlig i Norsk Ved, forum for vedprodusenter til DinSide.

Larsen forteller at om forbrukere er usikker på tørrheten til veden de kjøper, burde de spørre forhandleren om en fuktighetsmåling. På den måten kan forbruker se på måleinstrumentet at veden de kjøper er tørr.

- Den beste veden har en fuktighetsprosent på inntil 20 prosent. Opp til 23 prosent er grei fyringsved, men over 25 prosent er dårlig ved, sier Larsen.

En annen faktor som spiller inn, er hvor mye brennverdien i veden er. Larsen forteller at forskjellig treslag har forskjellig brennverdi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer