Dette er den varmeste veden

Er du blant de som bruker vedfyring for oppvarming, eller vurderer å begynne på grunn av den dyre strømmen? Da er dette veden du burde velge.

VEDFYRING-TRIKSET: Visste du at det lønner seg å fyre opp i peisen fra toppen? Det gir både mer effektiv og billigere fyring, og du fyrer mer helsevennlig fordi partikkelutslippene halveres, ifølge FHI. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten har kommet for fullt og den kalde vinteren nærmer seg med stormskritt. Med en høst fylt med høye strømpriser, kan vedfyring være et alternativ for mange. Både for hyggen sin skyld, men også for å spare noen kroner.

Men det er også mange feller man kan gå i som forbruker av ved, og hva er egentlig den beste veden? Det har DinSide prøvd å finne ut for deg.

Den varmeste veden

- Tørrhet er helt vesentlig for vedens egenskaper. Både for energiutvikling og for opptenning. Jo tørrere veden er, jo lettere er den å tenne opp og gir også mer varme,

sier Øyvind Stranna Larsen som er fagansvarlig i Norsk Ved, forum for vedprodusenter til DinSide.

Larsen forteller at om forbrukere er usikker på tørrheten til veden de kjøper, burde de spørre forhandleren om en fuktighetsmåling. På den måten kan forbruker se på måleinstrumentet at veden de kjøper er tørr.

- Den beste veden har en fuktighetsprosent på inntil 20 prosent. Opp til 23 prosent er grei fyringsved, men over 25 prosent er dårlig ved, sier Larsen.

En annen faktor som spiller inn, er hvor mye brennverdien i veden er. Larsen forteller at forskjellig treslag har forskjellig brennverdi.

- Jo tyngre veden er, jo høyere er brennverdien. Bjørk for eksempel, inneholder mye energi. Mens osp og gran inneholder mindre energi, og derfor godt egnet når tematuren er mild, som på høsten og våren, sier han.

I Norge er bjørk den vanligste vedtypen, det gjelder også for importert ved, ifølge Larsen.

Øyvind Stranna Larsen er fagansvarlig i Norsk Ved. Foto: Privat
Øyvind Stranna Larsen er fagansvarlig i Norsk Ved. Foto: Privat Vis mer

Rimelig oppvarming

Norsk Ved har gjort en undersøkelse hvor de har regnet på vedprisen rundt omkring i landet.

- Vedprisen rundt om i landet har ligget på 1 krone kilowattime, i motsetning til strøm som har ligget på 2 til 3 kroner, når det var på noe av det høyeste, forteller Larsen.

Det kan derfor se ut som vedfyring er et godt alternativ om strømprisene holder seg høye utover vinteren.

Hvor kan man som forbruker kjøpe den beste veden?

- Da må man stille en del kvalitetskriterier, men hovedregel er at den rimeligste veden kjøpes direkte fra en vedprodusent, i stedet for et utsalgssted eller en butikk. På Norsk Ved, forum for vedprodusenters hjemmeside finnes en digital landsoversikt over vedprodusenter som tilbyr ved, sier han.

Dette er også på bakgrunn av at mye av veden fra butikker og bensinstasjoner er importerte ved, og derfor må man regne med frakt til Norge.

Han forteller at når man kjøper ved fra butikkjeder eller bensinstasjoner, kan det være vanskelig for forbruker å vite hvor veden de kjøper kommer fra, fordi mange ikke merker med opprinnelses land.

Den 2. oktober i år, kom det en ny vedstandard. Her er det blant annet er et krav om å opplyse om opprinnelses land, hvis man velger å selge ved etter Norsk Standard, 4414 Ved til brensel.

Ikke begå disse tabbene

Som forbruker kan det være vanskelig å vite hvilken ved som er best, og hvor det lønner seg å kjøpe veden.

Dette er tre tips fra Øyvind Stranna Larsen i Norsk ved, forum for vedprodusenter til deg som vedkjøper:

1. Be om at fuktigheten på veden måles, så ser man selv fuktigheten.

2. Bestill/kjøp ved fra seriøse produsenter. Særlig nå som det er stor etterspørsel, er det flere useriøse aktører på markedet.

3. Når det gjelder pris, spør gjerne om pris per kilowattime.

Larsen forteller at pris per kilowattime gir en bedre prisinformasjon, enn den vi har i dag, hvor prisen blir bestemt etter volum.

- Uansett om man kjøper bjørk eller furu, små eller store sekker, er pris per kilowattime den mest objektive og rettferdige prisingen for både kjøper og selger, sier han.

Å omsette etter volum har vært en lang tradisjon i Norge, det er derfor ikke lett å få endret dette til pris per kilowattime. Men Larsen forteller at de har jobbet i mange år for å få en prisendring, og at de er i gang med å endre det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer