Dette er en killer-kombinasjon

Oppvaskmiddel og salmiakk er vår nye favoritt.

SOT: Slik blir du kvitt sotet i peisen! Video: Kristin Sørdal. Klipp/reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er tid for innehygge og peiskos.

Men hvordan står det egentlig til med peisvinduene dine? Er det slik at du kan nyte flammenes beroligende bevegelser, eller er det mest grått og trist?

Vi har tidligere testet mange ulike vaskeråd for å få peisvinduene rene og blanke, blant annet aske versus oppvaskmiddel og kaffe (ja!) mot ovnsrens. Men vår soleklare favoritt har - inntil nå - vært vann og oppvaskmiddel.

Men nå har vi fått en ny yndling:

Vann med oppvaskmiddel og en god dæsj salmiakk.

Det gjorde i alle fall susen på våre peisvinduer!

VASKE PEISVINDU: Slik får du skinnende rene peisvinduer: Vann, oppvaskmiddel og salmiakk blir en skikkelig killer-blanding for å få rene peisvinduer. Foto: Kristin Sørdal
VASKE PEISVINDU: Slik får du skinnende rene peisvinduer: Vann, oppvaskmiddel og salmiakk blir en skikkelig killer-blanding for å få rene peisvinduer. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Slik gjør du

Tipset fikk vi for en tid tilbake fra en leser:

«Nå har jeg prøvd alle "kjerringrådene" jeg har funnet og blitt like skuffa hver gang. Etter litt prøving og feiling av forskjellige produkter har jeg kommet fram til at en blanding av salmiakk, zalo og vann er absolutt det beste jeg har prøvd.»

Vi har fulgt lesertipset og blandet vann og oppvaskmiddel (vi har brukt sun light, ellersom vi likevel hadde det i skapet) med en god dæsj med salmiakk. Vi har fylt blandingen på en tom spruteflaske, og spruter enkelt blandingen på peisvinduet.

TRINN 1: Spray på Foto: Kristin Sørdal
TRINN 1: Spray på Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Husk å legge aviser eller noe under vinduet, for det drypper endel.

Så venter vi i ett minutt, og tørker over med tørkepapir.

TRINN 2: Tørk av Foto: Kristin Sørdal
TRINN 2: Tørk av Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Og vips! Vi har skinnende rene vinduer kun etter noen få sveip med tørkepapiret. Vi går over en ekstra runde bare for å få den skinnende, blanke finishen - men det er langt fra nødvendig.

FERDIG: Vips! Skinnende rene peisvinduer! Foto: Kristin Sørdal
FERDIG: Vips! Skinnende rene peisvinduer! Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Og noe av det beste: Vi er nesten like rene på hendene etter peisvasken som vi var før vi begynte - og det er det jammen ikke alltid man er etter å ha gjort denne jobben.

Et godt tips er selvsagt å bruke engangshansker når du skal vaske peisvinduene, men det hadde vi glemt denne gangen ...

En liten hjelper

Det andre peisvinduet delte vi i to, og vasket det ene med kun oppvaskmiddel og vann og det andre med vår nye favorittblanding, for å etterprøve hvilken som faktisk funker best.

Og det gikk som det måtte: Det er den «magiske blandingen» som vinner.

Vi hadde imidlertid en innmari fastbrent flekk som ikke lot seg rikke med verken den ene eller den andre blandingen.

Men litt keramikkrent på tørkepapiret tar flekken så lett som bare det - og går du over med salmiakkvannet til slutt, blir vinduene skikkelig rene, blanke og fine.

Dette var også det vi kom fram til da vi testet zalovann mot keramikkrent. Den gangen sa vi «Ja takk, begge deler» - nettopp fordi keramikkrenten funker så bra på fastbrente flekker - men zalovannet ga de blankeste vinduene.

V har tidligere også testet aske versus oppvaskmiddel og kaffe (! ja!) mot ovnsrens.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer