Fettflekker på parkett

Dette er grunnen til at parketten blir skjoldete

Har du fettflekker og skjolder på laminat-eller parkettgulvet som aldri går bort? Sjekk hvordan du får bukt med problemet her.

FLEKKER PÅ PARKETTEN: Å fjerne flekker som har satt seg fast i parketten, kan være tøffe å få bort, men det er ikke umulig. Har laminatet fått en skjoldete overflate selv om du rengjør det jevnlig, er dette et tegn på at du bruker feil vaskemetode. Eksperttipsene for å få bukt med flekk-problemene leser du i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø.
FLEKKER PÅ PARKETTEN: Å fjerne flekker som har satt seg fast i parketten, kan være tøffe å få bort, men det er ikke umulig. Har laminatet fått en skjoldete overflate selv om du rengjør det jevnlig, er dette et tegn på at du bruker feil vaskemetode. Eksperttipsene for å få bukt med flekk-problemene leser du i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har det satt seg fettflekker på parketten eller laminatet, kan dette være noe herk å få bort. Det er likevel ikke umulig - så lenge du bruker rett metode.

Disse eksperttipsene bør du få med deg.

Flekker på laminat

For å få bort fettflekker fra laminat, kan du bruke en frottèfille med litt husholdningssalmiakk eller rødsprit, sier Leif Johansen, teknisk sjef hos Pergo Europe AB.

- Laminatet er nødvendigvis ikke gjennomtrengelig, og fett vil ikke kunne feste seg så lett, legger han til.

Thomas Svensen, ansvarlig Håndverk ved Parketteksperten, forteller at fettflekker fint kan fjernes fra laminat, men det er viktig å være skånsom:

- Gnikker man for hardt på laminatet, kan man få en blank overflate på det flekkete området. Min erfaring er at det er viktig å være forsiktig, og for eksempel bruke en sitrussvamp på fettflekken, eller en flekkfjerner, tipser Svensen.

Flekker på parkett

- I dag finnes det parkettgulv på markedet med spesielle renholdsegenskaper som gjør at skitt ikke fester seg i treets naturlige porer, eller skaper fuktinntregning i skjøter som kan gi misfarging, forteller Johansen.

Hvor enkelt det er å fjerne fettflekker på parkett, avhenger altså av parkettens struktur, børsting og overflatebehandling. Og det er forskjell mellom lakkert, oljet og harvokset overflate, understreker Johansen.

- Det kan være utfordrende å fjerne flekken hvis den har trukket for langt ned i selve parketten eller under lakken, legger han til.

Svensen mener at hvis man har flekker på parketten kan man bruke flekkfjerner fra for eksempel Wonka.

- Den kan fjerne fettflekker, rødvin og så videre. Sitruskluter fungerer også bra her. Dersom gulvet har fått svarte merker etter for eksempel vann eller urin fra hund, kan dette fjernes med en flekknøytraliserer. På et hardvoksoljet gulv må prosessen gjøres litt flere ganger. Etterpå legger man på litt olje på flekken med tørkepapir, sier Svensen.

Har du en tøff fettflekk på parketten, kan du forsøke å fjerne denne ved å bruke en frottèfille med et pH-nøytralt vaskemiddel i konsentrert form, og tørke bort på parketten, anbefaler Johansen.

- Ettertørk med en tørr fille. På oljede og hardvoksede overflater må det etterbehandles med olje og/eller hardvoks-midler, understreker han.

FLEKKFJERNING: De fleste gulvforhandlere selger ulike typer flekkfjernings-produkter til bruk på spesifikke gulvtyper og flekker. Her er noen eksempler. Foto: Produsentene / Parketteksperten.
FLEKKFJERNING: De fleste gulvforhandlere selger ulike typer flekkfjernings-produkter til bruk på spesifikke gulvtyper og flekker. Her er noen eksempler. Foto: Produsentene / Parketteksperten. Vis mer

Riktig bruk av grønnsåpe

Mange bruker grønnsåpe til gulvvasken. Men grønnsåpe er hovedsakelig ikke et anbefalt vaskemiddel til parkett og laminat, ifølge Johansen.

Dette har DinSide omtalt tidligere. Les mer her.

- Grønnsåpe vil etterlate en film på overflaten etter at vann er fordampet, og over tid vil det dannes en hinne som samler skitt og støv som er vanskelig å fjerne. Grønnsåpe som sådan skader ikke gulvet, men det vil altså skape et senere renholdsproblem, understreker Johansen.

Svensen mener at det først og fremst handler om feil blandingsforhold mellom grønnsåpe og vann.

- Utfordringen med grønnsåpe er å bruke helt riktig blandingsforhold. Bruker du en kork med grønnsåpe i en 10-liters bøtte, kan du bruke grønnsåpe på lakkerte gulv. På oljet gulv skal man ikke bruke grønnsåpe, men oljesåpe. Bruker du for mye grønnsåpe på gulvet, vil du få et fettlag oppå overflaten, da blir det skjoldete og fettflekker over alt, understreker Svensen.

Har du gjort denne tabben, anbefaler Svensen at du kan prøve å få bukt med problemet på følgende måte:

-Fyll en bøtte med cirka fem liter vann og fem-seks korker med klor. Vask så over hele gulvet tilslutt med rent vann. Det anbefales å ikke bruke for mye vann på gulvet når man vasker gulvene, tipser han.

Våt vask

Svensen mener at du gjerne kan vaske parkett og laminat med såpevann som er egnet til gulvet. Bruk lite vann og helst en vaskemopp som ikke er mikrofiber.

- Jeg anbefaler at du har litt såpe i vannet slik at vannet flyter mer utover, da vil det ikke perle seg slik at det det blir «regndråper» på gulvet. På et lakket gulv, bør du bruke såpe med lav pH - det vil si pH under 7, sier han.

Johansen understreker at du bør vaske gulvet med så tørr klut som mulig, eventuelt støvsuge i et daglig renhold:

- Overdreven bruk av vann fører ofte til at skitten fordeles utover mer enn vaskes bort, forteller han.

I tilfeller hvor det er svært skittent, for eksempel i områder hvor utesko har stått, eller etter den store festen, så må det nødvendigvis brukes våtere metoder, anbefaler Johansen.

Her er ekspertens viktigste tips:

  • Bruk da lunkent vann tilsatt angitt mengde av gulvprodusentens anbefalte rengjøringsmiddel.
  • Bruk en fuktig mikrofibermopp, vri denne opp i vaskevannet og fjern skitten.
  • Ettertørk med en godt oppvridd mopp eller helt tørr mopp.
  • Enkelte laminatgulv har helt spesielle fuktegenskaper og tåler fuktig renhold mer enn andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer