Dette er i skuddet

Screen er hett blant solskjermingsprodukter.

SOLSKJERMING: Markisen er tradisjonelt den mest populære solskjermingen, men denne typen; screen, er på vei til å bli veldig populær. Foto: Kjells Markiser
SOLSKJERMING: Markisen er tradisjonelt den mest populære solskjermingen, men denne typen; screen, er på vei til å bli veldig populær. Foto: Kjells Markiser Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trenger du solskjerming til huset, men vet ikke helt hvilken type du skal velge? Her kan du se hvilke muligheter du har - og hvilke typer som er mest populære.

Her kan du se løsninger for skjerming av uteplassen, fra 299 til 48.000 kroner

Markiser og screen

- Markedet har eksplodert, salget hittil i år er all time high, solskjerming er veldig i skuddet, sier Frode H. Syvertsen, salgs- og markedsdirektør i Kjells Markiser til DinSide.

Kjells Markiser produserer og selger sol- og innsynsskjerming for privatboliger og næringsbygg - med hovedvekt på private boliger. Og de selger flere andre typer solskjermingsprodukter utover markiser, som firmanavnet kanskje antyder.

Selv om utvalget av solskjermingsprodukter er i utvikling, er det fremdeles markisen som er bestselgeren, i alle fall hos Kjells Markiser.

- I omsetning er det terrassemarkiser som er det største enkeltproduktet. Nummer to er utvendige persienner. Og så er det et produkt som er veldig i skuddet om dagen, som vokser raskest - og det er noe vi kaller screen. Det er en type utvendige rullegardinger, og det er mye arkitekttegnede hus som bruker det, forteller salgs- og markedsdirektør Syvertsen.

Fin fasade

Også Fasadeprodukter AS, som selger mange typer solskjerming over hele landet, har merket den økte etterspørselen etter screen.

- I det siste har vi kanskje sett en dreining mot noe som heter screen, som er en delvis gjennomsiktig duk. Den har vært populært nedover Europa tidligere, og nå blir det også mer populært i Norge. Vi ser at dette er et produkt som er in i tiden, og som selger, forteller Andreas Gjelsvik ved hovedkontoret for Fasadeprodukter AS i Molde.

- Tradisjonelt sett er det utvendige persienner som har solgt mest hvert år, og vindusmarkiser har også vært et stort volum, sier Andreas Gjelsvik til DinSide.

Dette er utvendige solskjermingsløsningene, som også er de mest effektive med tanke på refleksjon av sollys og varme.

- Utvendige produkter er mer effektive i forhold til å holde varmen ute. Og det mest effektive av utvendige løsninger er utvendige persienner. Man har nesten samme effekten med markiser, men det er enda mindre varmeinnslipp med utvendige persienner. Også om vinteren har de utvendige persiennene effekt, ved at de reduserer varmetapet gjennom vinduene betraktelig, sier Syvertsen hos Kjells Markiser.

Plissé inne

Av innvendige løsninger er det også en modernisering av de tradisjonelle solkjermingsløsningene. Gjelsvik ved Fasadeprodukter AS forteller at trepersiennene som var veldig populære for noen år tilbake, nå nesten ikke selger lenger - men at løsninger med stoff er mer i skuddet.

- Det er dekorativt i tillegg til at de har en funksjon. Lamellgardiner har vært veldig pop lenge, kanskje spesielt i forretningsbygg, og er det fortsatt. Og med den interiørstilen som er nå, som gjerne skal være litt moderne og minimalistisk, er det blitt veldig populært med lamellgardiner også i private hus. I tillegg til plisségardiner, som også er veldig populært, og der har man så mange valgmuligheter, sier Gjelsvik til DinSide.

- Av innvendige løsninger selger vi mye persienner, men også plisségardiner og duette, forteller Frode H. Syvertsen i Kjells Markiser. Duette reduserer varmetap om vinteren og varmeinnslipp om sommeren.


Her er det du kan velge mellom av utvendig og innvendig solskjerming. Her du andre løsninger du vil anbefale? Skriv det inn i debattforumet nedenfor.

Hva gjelder priser på produktene, finnes de ulike variantene i mange ulike kvalitetter og prisklasser. Standardproduktene, som du i noen tilfeller kan tilpasse selv (for eksempel innvendige persienner), er selvsagt billigere enn skreddersøm. Du bør shoppe litt rundt etter priser før du handler. Vær også oppmerksom på at mange har kampanjepriser på våren.

UTE: Markiser
Markiser finnes i mange ulike farger, uforminger og prisklasser. Ifølge informasjonskontoret for farge og interiør (ifi.no), ligger nordmenn på europatoppen hva gjelder bruk av markiser.

Man skiller gjerne mellom vindusmarkiser og terrassemarkiser. Forskjellen sier seg vel egentlig selv: Vindusmarkisen er for å ikke slippe sola inn vinduet, mens terrassemarkisen er like mye et lunende tak mot vær og ving over uteplassen, som det er solskjerming.

Du får markiser som er vind- og solstyrte, og du får markiser som sveives ut og inn for hånd. En motorisert markise er selvsagt i en helt annen prisklasse enn en manuell.

Du kan få manuelle markiser fra 1.499 hos Europris (3 x 2,5 meter) og fra 1.999 kroner hos Plantasjen (3,5 x 2,5 meter).

Se vår markiseguide

UTE: Screen
Utvendig rullgardin av perforert duk i kassett, som holder sollys og varme ute. Selv om duken er nede og skjermer for innsyn, kan du likevel se ut gjennom rullegardinen. En av fordelene med denne typen, er liten opplagring av duken, slik at den kan monteres under vannbrett på de fleste boliger. Kan vaskes med svamp og hageslange, og samler ikke like mye støv som en persienne.

UTE/INNE: Persienner
Persienner finnes i innvendige og utventige utgaver. De utvendige utgavene er mer effektive enn de innvendige, da de filtrerer bort solstrålene før de får varmet opp vindusflaten. Har du innvendig persienne, er ikke den varmeavvisende effekten like stor som med en utvendig persienne - men den innvendige skjermer selvsagt like fullt mot solstrålene, selv om du ikke får stoppet hele oppvarmingseffekten.

De innvendige persiennene fås med ulik lamellbredde, og du kan få alt fra skreddersøm til persienner med standardmål og persienner du kan tilpasse selv.

Kid har for eksempel 50 prosent på innvendige persienner i disse dager, som betyr at du kan få trepersienner fra 99 kroner og aluminiumspersienner fra 35 kroner - avhengig av størrelsen på persiennen.

Gardin eller persienne - hva skal du velge?

UTE/INNE: Solfilm/vindusfilm
Solfilm som klistres rett på vinduet, enten innvendig eller utvendig. Solfilmen har UV-filter som beskytter møbler og inventar mot falming, og kan fås i ulike farger og valører. En god solfilm beskytter også mot solvarmen: Avhengig av type, kan den blokkere rundt 80 prosent av solens strålingsvarme. Den virker også isolerende, og hindrer innsyn. Levetiden og garantier varierer med de forskjellige produsentene av film.

INNE: Lamellgardiner
Lamellgardiner er som en loddrett persienne. Også her kan du få skreddersøm eller standardmål - som du så lett kan tilpasse selv. De kommer i ulike lamellbredder, og i ulike kvaliteter og farger. Du kan også mikse forskjellige farger dersom du vil det.

I disse dager er det tilbud på lamellgardiner hos flere norske interiørbutikker, blant annet Kid og Jysk. Kid har 30 prosent på lamellgardiner, slik at du kan få lamellgardiner til 1 meter stort vindu til 306 kroner (skinne og lameller). Hos Jysk koster lamellgardin til 1 meters vindu 199 kroner.

INNE: Plissé
Plisségardiner finnes i flere vevtyper og enda flere fargenyanser. Vevtypen avgjør hvor mye lys du vil ha inn i rommet. De er lite plasskrevende, og kommer i mange ulike farger. Betjening er stort sett manuell - men du kan få den med motorisering. De kan leveres med flammehemmende tekstiler.

INNE: Andre
Det finnes også mange andre varianter av innendørs solskjerming, du har selvsagt gardiner, rullegardiner, etc. Facette er en type tekstilpersienne som du kan justere innsyn og lys på en spesiell måte. Duette er en annen type, som likner på plisségardinene, men med bikakeform. Disse fås også i mange farger og mønster.

Kilder: Produsentene, Norges Solskjermingsforbund, ifi

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer