Hvordan bruke overfres?

Dette er maskinen som tryller frem superfinish når du snekrer

Om du bare skal runde av en list, eller bygge et helt kjøkken, så er en overfres et verktøy du bør titte litt nærmere på.

HÅNDOVERFRES: Fresestålet spinner rundt i en voldsom hastighet og gir bordplaten en pen avrunding. Det lille, blanke hjulet nederst på fresestålet ruller på kanten og styrer dybden på fresingen. Foto: Makita
HÅNDOVERFRES: Fresestålet spinner rundt i en voldsom hastighet og gir bordplaten en pen avrunding. Det lille, blanke hjulet nederst på fresestålet ruller på kanten og styrer dybden på fresingen. Foto: Makita Vis mer
Publisert

Perfekte avrundinger, profilerte lister og flotte skaprører i heltre: En overfres er egentlig alt du trenger for å få møbelsnekkerfinish på det du snekrer.

En overfres består av en kraftig motor og et fresestål som roterer i høy hastighet. Fresestålet byttes ut etter hvilken profil du vil ha, og det finnes et utall varianter til ulike oppgaver.

Kan brukes til alt

– Jeg tror ikke det finnes et verktøy som kan brukes til så mange forskjellige snekkeroppgaver, forklarer Trond Gustavsen hos Gustavsens AS.

- Er du amatør gjør en fres mye av det som du ellers må ha skarpt håndverktøy og lang erfaring for å klare. Den kan brukes på alt fra å lage en pen avrunding på en list, til å lage kompliserte profiler, forklarer verktøyeksperten.

Et av Gustavsens beste eksempler er en kunde som kjøpte en pall med hobbyplater i furu, og en fres. Etter noen måneder hadde huseieren bygget et gedigent kjøkken i klassisk stil.

SELVBYGGET: Her ble det bestilt en pall med hobbyplater i furu, og en fres. Foto: Dag Rune Myrmel
SELVBYGGET: Her ble det bestilt en pall med hobbyplater i furu, og en fres. Foto: Dag Rune Myrmel Vis mer

Riktig maskin

Skal du bare gjøre kantfresing kreves ikke en stor maskin, men skal den brukes til varierte oppgaver velger de fleste en maskin på mellom 700 og 1.200 watt.

– Hvor stort fresestål maskinen er laget for å klare er også verdt å sjekke, råder Gustavsen. Da er det diameteren på den delen av stålet som skal festes i maskinen som gjelder (tangen). Her er det 8 - eller 12 mm som er mest kurant.

ANLEGG: Her må det brukes et anlegg for å frese helt rett. Fresedybden kan også stilles helt nøyaktig. Foto: Makita
ANLEGG: Her må det brukes et anlegg for å frese helt rett. Fresedybden kan også stilles helt nøyaktig. Foto: Makita Vis mer

Tre fresemetoder

Det finnes tre hovedmetoder når du bruker fres:

Frihånd, med anlegg og i fresebord.

Freser du med anlegg eller på frihånd ligger arbeidsstykket stille, mens du beveger fresen. I et fresebord står fresen montert i et bord, og da er det arbeidsstykket som beveges, omtrent som på en bordsag.

Når du freser på frihånd sitter det et lite hjul på fresestålet som styrer hvor dypt fresen går.

Denne metoden brukes gjerne når du skal lage en profil på kanten av et arbeidsstykke. Skal du frese eksempelvis et spor midt på en plate, eller lage en fingerskjøt må fresen ha et anlegg.

Tips

Skal du frese mye så gjør det i flere omganger. Tar du for mye i slengen går det ikke særlig mye fortere, og resultatet blir dårligere. I verste fall går stålet varmt.

Freser du med anlegg så dra fresen mot deg. Da har du best kontroll.

SKJØT : Med dette fresestålet lager du en sammenføyning der bordene låses i hverandre. Foto: Bosch
SKJØT : Med dette fresestålet lager du en sammenføyning der bordene låses i hverandre. Foto: Bosch Vis mer

Om du ikke har gjort det før, les brukerveiledningen på maskinen slik at du drar nytte av alle de smarte innretningene du finner på en fres.

Hørselvern og beskyttelsesbriler er påkrevet, likeledes må arbeidsstykket være sikret. Bruk en tvinge eller en friksjonsmatte.

Dette kan du lage

SINKSKJØT: Dette fresetålet kan du bruke om du vil lage klassiske sinkskjøter. Foto: Bosch
SINKSKJØT: Dette fresetålet kan du bruke om du vil lage klassiske sinkskjøter. Foto: Bosch Vis mer
PEN KANT: Med et slikt fresestål kan du lage profilerte lister, eller en pen avslutning på bordkanten. Foto: Bosch
PEN KANT: Med et slikt fresestål kan du lage profilerte lister, eller en pen avslutning på bordkanten. Foto: Bosch Vis mer

Å frese av en kant er et enkelt sted å begynne. Med denne metoden kan du for eksempel lage profilert listverk, eller lage en fin avslutning på en bordplate. Profilen på fresestålene finnes alle mulige varianter, fra enkle avrundinger til avanserte profiler.

En noe mer avansert øvelse er å lage sammenføyninger. Vakre sinkskjøter, eller helt usynlige sammenføyninger der bordene låser i hverandre. Lager du et skap kan du frese spor i sideveggene slik at hylleplaten passer perfekt inn, eller spor til et par skyvedører. Utsparinger til låskasser eller plansenkinger til hengsler er også en enkel oppgave for en overfres.

Tips for bruk av overfres

  • Skal du frese mye, så gjør det i flere omganger. Tar du for mye i slengen går det ikke særlig mye fortere, og resultatet blir dårligere. I verste fall går stålet varmt.
  • Freser du med anlegg så dra fresen mot deg. Da har du best kontroll.
  • Om du ikke har gjort det før, les brukerveiledningen på maskinen slik at du drar nytte av alle de smarte innretningene du finner på en fres.
  • Hørselvern og beskyttelsesbriler er påkrevet, likeledes må arbeidsstykket være sikret. Bruk en tvinge eller en friksjonsmatte.

Kombinerer du flere fresestål kan du gå løs på mer avanserte oppgaver. Lage fine speildører for eksempel. Her finnes det også ferdige sett av fresestål å få kjøpt.

SINKSKJØTER: Slike skjøter krever lang erfaring og skarpt verktøy. Om du ikke er så heldig å ha en overfres da. Foto: Gustavsen AS
SINKSKJØTER: Slike skjøter krever lang erfaring og skarpt verktøy. Om du ikke er så heldig å ha en overfres da. Foto: Gustavsen AS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer