Dette er Norges beste julemat

Kjøttbransjen har kåret sine favoritter.

Du må Norge rundt om du vil ha den beste ribben, medisterkakene og pølsene på tallerkenen julaften. Litt enklere er det om du går for pinnekjøtt - det beste får du på Rema 1000. Foto: MATPRAT.NO
Du må Norge rundt om du vil ha den beste ribben, medisterkakene og pølsene på tallerkenen julaften. Litt enklere er det om du går for pinnekjøtt - det beste får du på Rema 1000. Foto: MATPRAT.NO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ribbe eller pinnekjøtt? Svinestek eller lutefisk? Den store diskusjonen om hva som er best å spise på julaften kommer vi aldri til å bli enige om. Men kjøttbransjen har nå kåret sine favoritter blant mer enn 400 produkter.

Her er de beste.

Mer enn halvparten av nordmenn spiser ribbe på julaften. Årets ribbe kommer fra Brødr Ringstad, og juryen hadde bare positive ting å si om ribben: Den ser flott ut, og lukter og smaker bra.

Det er imidlertid ikke alle forunt å ha tilgang på denne ribben, men bor du i Østfold, har du et fortrinn: kjøttprodusenten har butikkutsalg hos Kiwi ved Bergenhuskrysset i Rakkestad.

Det beste pinnekjøttet kjøper du på Rema 1000. Foto: Produsenten
Det beste pinnekjøttet kjøper du på Rema 1000. Foto: Produsenten Vis mer


Sjekk hvordan du kan lage ribbe på en halvtime

Serverer du medisterkaker til ribben, fås de beste fra slakter Jens Eide i Lillesand. Den beste røkte julepølsen får du fra Nordfjord Kjøtt/Rema 1000, og den beste urøkte produseres av Toten Kjøtt. Liker du å eksperimentere litt har bransjen også smakt på ulike spesialpølser, og vinneren i år ble Dansk grov julepølse fra Leiv Vidar Slakterforretning.

Alle resultatene finner du her

Pinnekjøttvinner på Rema

Er du blant de 37 prosentene som har pinnekjøtt på bordet, er det langt enklere å få fatt i det bransjen mener er årets beste pinnekjøtt: Røkt pinnekjøtt fra Nordfjord Kjøtt. Det får du eksklusivt på Rema 1000.

– Dette er svært godt håndverk. Råvaren er flott og pinnekjøttet smaker svært godt. Når fargen er fin, pinnekjøttet er riktig skåret og røyken er tydelig og korrekt har vi et topp produkt uten trekk, heter det i juryens avgjørelse.

Nordfjord Kjøtt stakk også av med seieren når den beste juleskinken skulle kåres, dog etter omdømming.

Foretrekker du urøkt pinnekjøtt er det Gunnar Ruud Catering i Oslo som er stedet, og har du dårlig tid i hovedstaden fås det beste utvannete pinnekjøttet hos Strøm-Larsen på Torshov.

Årets juleprodukt er nyheten Gilde Lutefiskbacon.  Foto: Nortura
Årets juleprodukt er nyheten Gilde Lutefiskbacon. Foto: Nortura Vis mer


Vinneren i kategorien ferdig stekt/kokt er badsturøkt lammelår fra Smedstuen Gård. Produkter fra denne gården på Eidsvoll fås på Meny, Ultra, Smart Club, ICA og Jacob's.

Sverger du til ferdigmat? Det beste ferdigmåltidet du får i julen er ifølge bransjen Kokt pinnekjøtt fra Per's kjøkken i Sandefjord.

Vanskelig å velge? Slik skal pinnekjøttet se ut

Til julefrokosten

Kjøtt er også en viktig del av julefrokosten, og også her har bransjen kåret sine favoritter. Årets sylte kommer fra Leiv Vidar slakterforretning, og den beste rullen er Mydlands Ribberull. Den beste syltelabben er fra Gilde / Nortura.

Årets postei, eller paté om du vil, er andepateen fra Gårdsand. De beste delikatessepåleggene er Badsturøkt lammelår fra Kuraas, Varmrøkt kyllingbryst fra Greveskogen videreegående skole (!) og Skinkestek fra Unil.

Og årets julefavoritt? Et splitter nytt produkt fra Nortura: Gilde lutefiskbacon. Dette produktet er spesialutviklet med tanke på lutefiskmiddag, og skal være spesielt kjøttrikt. Det kommer dessuten i gode stykker som kan minne litt om fransk lardon.

Se også årets test av juleøl i butikk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer