
Slik kapper du gipsplater enklest
Godt håndverktøy, laserverktøy og avanserte sager: Dette er verktøyene som kommer opp når vi spør seks tømrere om hva som er deres favoritter, eller hva som står øverst på ønskelista.
Men du må regne med å betale litt ekstra, om du ønsker verktøy som proffene bruker på jobb.
Proff vs. amatør
Verktøyene vi viser i denne saken er nemlig i proffkvalitet – med ditto pris.
– Det fine for hobbysnekkeren er at disse smarte verktøyene også dukker opp i rimeligere varianter tilpasset hobbybrukeren. Gjerne kort tid etter at de er lansert på proffmarkedet, forteller Børre Larsen, som er distriktssjef i Bosch.
Da får du kanskje noen færre funksjoner, eller du bør sjekke at den viktigste funksjonen ved verktøyet er av god kvalitet, som laserlinjen på et laserverktøy.

Hammer og vater


Byggmester Torstein Lium er glad i håndverktøy, både de tradisjonelle og mer moderne varianter, som for eksempel Stilletto sin titanhammer. Den er 42 cm lang med en vekt på 15oz, som tilsvarer 444 gram.
Hammere kommer i flere vektklasser, og her er det måleenheten ounce (oz) som gjelder.
– Det råeste du får av hammere til tømrerarbeid, forklarer Lium. Den veier lite, men har kraften til en langt tyngre hammer. I tillegg har den et utrolig drag og supert moment til å dra ut spiker. Jeg liker også den rette kloa som kjennetegner en hammer for husbyggere.
Lium trekker også fram supervateret MST 180 fra Hultafors:
– Det er stor forskjell på vatere når det gjelder nøyaktighet. Her regnes nøyaktigheten i libelleradius, og det vanlige er 150 til 200mm. Dette vateret har en radius på 2000 mm.
Ellers er et mer budsjettilpasset alternativ Libella 2000 med en radius på 1000 mm.
Krysslaser
Katinka Falch Fryman er lærling hos Byggmester Evensen. Hennes favoritt er den selvnivellerende krysslaseren fra Bosch.
Den brukes både horisontalt og vertikalt, når skjeve vegger og gulv skal rettes, og selvsagt når veggene skal i vinkel.

Disse smarte skruene burde alle hobbysnekkere kjenne til
Nils Albertsen er bas i samme firma og er skjønt enig om at dette seiler opp som favorittverktøyet. Det er en suveren hjelper på et utall oppgaver.
Benkesag


Kenneth Lesterberg er tømrer og jobber hos Veidekke. Hans favoritt er en kapp- og gjærsag fra Festool, som ifølge Lesterberg er nærmest uslitelig.
– Skulle jeg skaffe meg et verktøy nå, uten tanke på budsjett, står benkesaga fra samme produsent høyt på lista.
Dykksag
Steinar Aaslund er daglig leder hos Drøbak Tømrersevice, og er helt klar på at dykksaga fra Festool er den absolutte favoritten.
– Suveren kvalitet og det er en sag med god kapasitet og rikelig med krefter, forklarer Aaslund.
Simen Fjeld er byggeleder hos Mester Tre, og har dykksaga fra Bosch helt øverst på favorittlista.
– Svært fleksibel og anvendelig framhever tømreren.
Likeledes er den store kapp- og gjærsaga fra samme produsent også høyt oppe. En kraftig sag med stor kapasitet, ifølge tømreren. I tillegg har armen en konstruksjon som gjør at den kan brukes inntil en vegg, og på trange steder.

Laserverktøy
Et laserverktøy projiserer en farget laserlinje, gjerne på gulv, vegg eller tak når det bygges. Linjen er alltid i lodd eller vater, og erstatter tradisjonelle verktøy som vater, lodd, nivelleringskikkert, og vinkel.
Disse verktøyene kommer i alle prisklasser. Et billig laserverktøy kan gjøre en utmerket jobb, men det du skal se etter er kvaliteten på selve laserlinjen. Et dårlig laserverktøy gir en ullen eller uskarp strek når den treffer veggen på større avstander. Den skal også synes godt i dagslys selv om du står i litt avstand fra streken.
Dykksag
En dykksag er presisjonsvarianten av en vanlig sirkelsag. Den kjøres på en skinne, og gir snorrette, flisefrie og eksakte kutt. Bladet har justerbar nedsenkning med fininnstilling for nøyaktige dybdekutt.
Det finnes dykksager for hobbybruk til rett under 2000 kroner. Et annet alternativ er å kjøpe en styreskinne til den sirkelsagen du allerede har. Et brukbart alternativ, selv om du ikke får alle innstillingene og kvaliteten på snittet som en dykksag har.