Det beste verktøyet

Dette er proffenes favorittverktøy

Vi har spurt et knippe tømrere om hvilket verktøy som er deres absolutte favoritt.

SUPERHAMMER: Torstein Lium med sin Stiletto 15 oz. Foto: Torbjørn Tandberg
SUPERHAMMER: Torstein Lium med sin Stiletto 15 oz. Foto: Torbjørn Tandberg Vis mer
Publisert

Godt håndverktøy, laserverktøy og avanserte sager: Dette er verktøyene som kommer opp når vi spør seks tømrere om hva som er deres favoritter, eller hva som står øverst på ønskelista.

Men du må regne med å betale litt ekstra, om du ønsker verktøy som proffene bruker på jobb.

Proff vs. amatør

Verktøyene vi viser i denne saken er nemlig i proffkvalitet – med ditto pris.

– Det fine for hobbysnekkeren er at disse smarte verktøyene også dukker opp i rimeligere varianter tilpasset hobbybrukeren. Gjerne kort tid etter at de er lansert på proffmarkedet, forteller Børre Larsen, som er distriktssjef i Bosch.

Da får du kanskje noen færre funksjoner, eller du bør sjekke at den viktigste funksjonen ved verktøyet er av god kvalitet, som laserlinjen på et laserverktøy.

STILETTO 15oz HAMMER. Lett hammer med godt drag. Pris: $263 (kr. 1855) stiletto.com Foto: Stiletto
STILETTO 15oz HAMMER. Lett hammer med godt drag. Pris: $263 (kr. 1855) stiletto.com Foto: Stiletto Vis mer

Hammer og vater

HULTAFORS MST 180 VATER: Ti ganger mer nøyaktig enn et vanlig vater. Kr. 2327 verktøy.no Foto: Hultafors
HULTAFORS MST 180 VATER: Ti ganger mer nøyaktig enn et vanlig vater. Kr. 2327 verktøy.no Foto: Hultafors Vis mer
BOSCH GLL 3-80 CG KRYSSLASER: Projiserer 360 grader, tre veier, horisontalt og to vertikale. Kr. 6238 vinmas.no Foto: Bosch
BOSCH GLL 3-80 CG KRYSSLASER: Projiserer 360 grader, tre veier, horisontalt og to vertikale. Kr. 6238 vinmas.no Foto: Bosch Vis mer

Byggmester Torstein Lium er glad i håndverktøy, både de tradisjonelle og mer moderne varianter, som for eksempel Stilletto sin titanhammer. Den er 42 cm lang med en vekt på 15oz, som tilsvarer 444 gram.

Hammere kommer i flere vektklasser, og her er det måleenheten ounce (oz) som gjelder.

– Det råeste du får av hammere til tømrerarbeid, forklarer Lium. Den veier lite, men har kraften til en langt tyngre hammer. I tillegg har den et utrolig drag og supert moment til å dra ut spiker. Jeg liker også den rette kloa som kjennetegner en hammer for husbyggere.

Lium trekker også fram supervateret MST 180 fra Hultafors:

– Det er stor forskjell på vatere når det gjelder nøyaktighet. Her regnes nøyaktigheten i libelleradius, og det vanlige er 150 til 200mm. Dette vateret har en radius på 2000 mm.

Ellers er et mer budsjettilpasset alternativ Libella 2000 med en radius på 1000 mm.

Krysslaser

Katinka Falch Fryman er lærling hos Byggmester Evensen. Hennes favoritt er den selvnivellerende krysslaseren fra Bosch.

Den brukes både horisontalt og vertikalt, når skjeve vegger og gulv skal rettes, og selvsagt når veggene skal i vinkel.

Nils Albertsen er bas i samme firma og er skjønt enig om at dette seiler opp som favorittverktøyet. Det er en suveren hjelper på et utall oppgaver.

Benkesag

FESTOOL TS 55 REBQ DYKKSAG: Rikelig med krefter. Kr. 8675 motek.no Foto: Festool
FESTOOL TS 55 REBQ DYKKSAG: Rikelig med krefter. Kr. 8675 motek.no Foto: Festool Vis mer
FESTOOL CS 70 EB BENKESAG: Trinnløs justering av hastighet på sagblad og effektivt sponavsug. Kr. 24812 Foto: Festool
FESTOOL CS 70 EB BENKESAG: Trinnløs justering av hastighet på sagblad og effektivt sponavsug. Kr. 24812 Foto: Festool Vis mer

Kenneth Lesterberg er tømrer og jobber hos Veidekke. Hans favoritt er en kapp- og gjærsag fra Festool, som ifølge Lesterberg er nærmest uslitelig.

– Skulle jeg skaffe meg et verktøy nå, uten tanke på budsjett, står benkesaga fra samme produsent høyt på lista.

Dykksag

Steinar Aaslund er daglig leder hos Drøbak Tømrersevice, og er helt klar på at dykksaga fra Festool er den absolutte favoritten.

– Suveren kvalitet og det er en sag med god kapasitet og rikelig med krefter, forklarer Aaslund.

Simen Fjeld er byggeleder hos Mester Tre, og har dykksaga fra Bosch helt øverst på favorittlista.

– Svært fleksibel og anvendelig framhever tømreren.

Likeledes er den store kapp- og gjærsaga fra samme produsent også høyt oppe. En kraftig sag med stor kapasitet, ifølge tømreren. I tillegg har armen en konstruksjon som gjør at den kan brukes inntil en vegg, og på trange steder.

BOSCH GCM 12 GDL KAPP- OG GJÆRSAG: Kraftig sag med stor kapasitet. En smart patent på armen gjør at den kan brukes på trange steder. Kr.11490 netonnet.no Foto: Mester Tre
BOSCH GCM 12 GDL KAPP- OG GJÆRSAG: Kraftig sag med stor kapasitet. En smart patent på armen gjør at den kan brukes på trange steder. Kr.11490 netonnet.no Foto: Mester Tre Vis mer

Laserverktøy

Et laserverktøy projiserer en farget laserlinje, gjerne på gulv, vegg eller tak når det bygges. Linjen er alltid i lodd eller vater, og erstatter tradisjonelle verktøy som vater, lodd, nivelleringskikkert, og vinkel.

Disse verktøyene kommer i alle prisklasser. Et billig laserverktøy kan gjøre en utmerket jobb, men det du skal se etter er kvaliteten på selve laserlinjen. Et dårlig laserverktøy gir en ullen eller uskarp strek når den treffer veggen på større avstander. Den skal også synes godt i dagslys selv om du står i litt avstand fra streken.

Dykksag

En dykksag er presisjonsvarianten av en vanlig sirkelsag. Den kjøres på en skinne, og gir snorrette, flisefrie og eksakte kutt. Bladet har justerbar nedsenkning med fininnstilling for nøyaktige dybdekutt.

Det finnes dykksager for hobbybruk til rett under 2000 kroner. Et annet alternativ er å kjøpe en styreskinne til den sirkelsagen du allerede har. Et brukbart alternativ, selv om du ikke får alle innstillingene og kvaliteten på snittet som en dykksag har.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer