Dette er straffen

Tar du varmepumpejobben i egne hender, risikerer du verste fall bøter og fengsel.

HUSK SERTIFISERING: 1. september 2013 blir det ulovlig å installere, reparere eller demontere varmepumper uten sertifisering. Bryter du forskriften, risikerer du bøter og fengsel. Foto: Miba AS
HUSK SERTIFISERING: 1. september 2013 blir det ulovlig å installere, reparere eller demontere varmepumper uten sertifisering. Bryter du forskriften, risikerer du bøter og fengsel. Foto: Miba AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. september 2013 blir det krav om at alle som skal installere, demontere eller reparere i kjølesystemene på en varmepumpe, må ha en spesiell sertifisering, under navnet F-gass sertifisering.

De nye reglene er del av en EU-forordning som nå implementeres i Norge. Målet med forordningen er å rediusere utslippet av F-gass, eller HFK-gasser (fluorforbindelser).

Og utgangspunktet er enkelt: Dersom montøren, firmaet eller du selv utfører arbeidet, er det ulovlig, og du risikerer straff.

Men hvem vil egentlig bli kontrollert?

Det er Klif som skal kontrollere at det nye regelverket følges. Ifølge Ragnhild Orvik, seksjonssjef for kjemikalie- og produktkontroll, vil de hovedsakelig fokusere på de profesjonelle aktørene, og ikke i første omgang privatpersoner.

Innholdsfortegnelse:

  1. Men hvem vil egentlig bli kontrollert?
  2. Klif skal kontrollere
  3. – Bransjen har ikke tatt det alvorlig nok
  4. Dette risikerer du
– Vi vil nok hovedsakelig konsentrere oss om å få kontakt med de som håndterer store mengder av slike produkter, altså de som omsetter og installerer produktene. Det vil ikke være hensiktsmessig for oss å følge opp enkeltpersoner, sier Orvik til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer