Varmeovner i hjemmet

Dette er varmeapparatet du bør velge

Panelovn, oljeovn eller flyttbar fyring?

VARME: Det er godt med en god innetemperatur når verden utenfor kjøles ned. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
VARME: Det er godt med en god innetemperatur når verden utenfor kjøles ned. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sprengkulden er i ferd med å bre seg over Norge og meteorologene varslet lave temperaturer over store deler av landet. Det fører til at mange tar turen til nærmeste kjøpesenter eller elektromarked på utkikk etter en ovn som kan holde dem varme i kulden.

Ettersom det er mange ovner å velge mellom, kan det være vanskelig å vite hvilken du skal velge. For eksempel har vi tradisjonelle panelovner som festes til veggen, men også frittstående løsninger som oljeovn og konveksjonsovn.

Selv om alle sørger for varme, gjør de det litt på ulik måte og er beregnet på ulik bruk.

Vær også obs på at flyttbare ovner regnes som mer brannfarlige av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som mener bruk av slike ovner kun må skje under tilsyn, sier de til Telemarksavisa.

Hva bør du velge?

For å finne ut hva som er forskjellen mellom de tre løsningene, tok vi kontakt med oppvarmingsekspertene i Enova for å få vite mer om varmeovnene.

Oljeovner:

Trond Paasche, energirådgiver i Enova, forklarer at oljeovner er fylt med olje der varmeelementet ikke er i direkte kontakt med luften.

Oljeovnene er mer allergivennlige enn konveksjonsovnene. Foto: PRODUSENTEN
Oljeovnene er mer allergivennlige enn konveksjonsovnene. Foto: PRODUSENTEN Vis mer

«Disse ovnene er godt egnet for personer med luftveisplager. Luften varmes opp mer skånsomt, men har ikke like rask temperaturregulering på grunn av at oljen fungerer som et varmemagasin», forteller han til Dinside.

Norges astma- og allergiforbund (NAAF) skriver på sine nettsider at oppvarming som skjer ved at det blåses inn varm luft, kan ha negative konsekvenser for inneklimaet, og bør unngås.

Dagens oljeovner er kjent for å være ganske sikre, men Paasche anbefaler at du må være oppmerksom på eventuelle oljelekkasjer, hvis du har en slik stående hjemme.

Flyttbare ovner:

Mange personer velger å gå for flyttbare ovner, ofte av typen konveksjonsovner med eller uten vifte, når de kjøper inn varmeovn om vinteren. Slike ovner blir raskt varme, men også fort kalde etter at de slås av. For oljeovner er det motsatt.

Dette er en flyttbar konveksjonsovn med ekstra vifteløsning. Foto: PRODUSENTEN
Dette er en flyttbar konveksjonsovn med ekstra vifteløsning. Foto: PRODUSENTEN Vis mer

Energirådgiveren forklarer at disse ofte har høyere effekt enn de fastmonterte ovnene og at de på grunn av den høyere effekten varmer opp rommet raskere.

«Men de bør brukes kun med tilsyn», advarer han.

Dette er med andre ord ikke varmeovnen du bruker for å forhåndsvarme hytta mens du er på vei dit.

Denne typen ovner kan være ganske kraftige og ligge på rundt 2000 watt og mer. Enkelte modeller er også utstyrt med en vifte som du kan slå på for enda mer futt i oppvarmingen.

Panelovner:

Dette er varmeovner du fester på veggen og de nyere modellene er av typen konveksjonsovner. Denne typen ovner er åpne slik at luften kan strømme over varmeelementet. På eldre panelovner er varmeelementet lukket og de avgir strålevarme.

«Ettersom varm luft er lettere enn kald luft, vil kald luft stige opp gjennom ovnen når ovnen er varm og varme opp luften», forklarer Paasche og forteller at dette gir bedre spredning av varme i rommet kontra stråleovner.

Han legger til at de fastmonterte ovnene er sikrere og kan stå på uten at noen passer på.

«Disse ovnene har som regel også mer nøyaktig temperaturstyring.»

Panelovner er ikke like kraftige som de flyttbare ovnene og ligger på mellom 700 og 1250 watt.

Mange fyrer for mye

Hva gjelder oppvarming, forteller Paasche at alle typer elektriske ovner har tilnærmet lik virkningsgrad og omformer tilnærmet 100 prosent av strømmen de bruker til varme.

«Når det gjelder energibruk er det derfor styring av innetemperatur som er det viktigste, samt at en får en jevn fordeling av varmen i rommet eller sonen som skal varmes opp.»

Den største tabben gjør, er ifølge Enova av å fyre for hardt ved at mange ofte har en høyere innetemperatur enn det som er nødvendig. For du trenger ikke samme temperatur i alle rom til enhver tid.

«God temperaturregulering er nøkkelen til å minimere energibruk til romoppvarming», konkluderer Paasche.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer