Tips for strømsparing

Dette er «verdens enkleste» strømsparetips

Det er lite som skal til for å spare mye per år.

SKRU NED TEMPERATUREN: Det er det første du bør gjøre...Foto: Scanpix.
SKRU NED TEMPERATUREN: Det er det første du bør gjøre...Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Det er på høsten og vinteren at vi bruker mest strøm hjemme.

Men selv om strømregningen kryper opp i vinterhalvåret, er det flere enkle knep du kan ta i bruk for å holde utgiften på et overkommelig nivå.

Her får du noen enkle tips til hvordan du kan spare strøm

Senk temperaturen

OK, dette er «verdens enkleste» tips for å spare strøm. Likevel er det mange av oss som glemmer hvor mye vi faktisk kan spare på å bare senke temperaturen hjemme bittelitt.

Enkelt og greit

- Det man bruker mest strøm på er oppvarming av rom og varmtvann. Så her er det mest å hente. Den billigste strømmen er den man ikke bruker, sier Tjomsland

- I en gjennomsnittshusholdning går 50-60 prosent av strømforbruket med til oppvarming, så det er god økonomi å skru ned temperaturen i de rommene du bruker minst – eller når du er på jobb eller ligger og sover, sier Jeanne Katralen Tjomsland, kommunikasjonsdirektør hos Fjordkraft.

Det beste tipset er altså å gjøre noe med det som har størst betydning for strømforbruk og dermed også for strømregningen din, mener Rita Lund Thune, PR-ansvarlig hos Norges Energi.

- Ved å senke innetemperaturen med bare noen få grader gir det store besparelser, viser beregninger utført med Enøk-kalkulatoren, sier Thune.

Rom du ikke bruker

Mange har i tillegg varme på i rom som ikke benyttes, men likevel skrur vi ikke ned varmen her - og det bør vi jo gjøre.

- Vi mennesker vender oss raskt til høy innetemperatur, og det kan være vanskelig å endre vaner. Noe så enkelt som å kle på seg litt ekstra og ha gode, varme sokker på beina er et tips som virker overraskende bra, sier Thune videre.

I kalde perioder er det fornuftig å variere innetemperaturen, både når det gjelder hvilke rom og når på døgnet du vil holde det varmt, tipser Tjomsland.

- Utfordringen i dag er at mange hus har store og åpne romløsninger, og da er det ikke like enkelt å varme opp og tidsstyre mindre soner, mener hun.

Spar mye med tettelister

Thune forteller at sprekker rundt dører og vinduer gjør at kald luft trekker inn i boligen.

- Det kan være vanskelig å oppdage dette problemet, og mange sliter med stort varmetap uten at de kjenner noe til trekken, sier hun.

Thune råder deg til å montere tettelister rundt dører og vindu.

Støtte

ENOVA gir inntil 4.000 kroner i støtte dersom du får installert et varmestyringssystem.

Les mer her.

- Ved siden av å senke temperaturen, er dette det enkleste og rimeligste du kan gjøre for å redusere energibruken, sier hun.

Avhengig av luftlekkasjens størrelse kan du ifølge Thune spare 25-50 kWh i året per løpemeter som tettes, mens kostnaden per meter tettelist kan være under 10 kroner per løpemeter.

- Tettelister får man kjøpt for en rimelig penge hos mange ulike butikker, tipser Thune.

Etterisolering

Tjomsland mener at det er lurt å gå grundigere til verks dersom huset er gammelt og problemene med lave temperaturer er store.

- Etterisolering og å skifte til trelags lavenergi-vinduer er kostbart, men lønner seg på lang sikt, sier hun.

Et annet tips er luft-til-luft varmepumpe:

- En varmepumpe henter ut varme fra omgivelsene og utnytter den inne i huset, sier Tjomsland videre.

Før du velger strømleverandør

Så kan du selvsagt spare strøm ved å velge en rimelig strømleverandør. Men da er det viktig å velge det selskapet som har vist seg å være billig over tid, råder Thune.

- Husk at det som ser ut til å være for godt til å være sant ofte er nettopp det, understreker hun.

Det finnes over 100 strømleverandører i Norge så konkurransen er svært stor, opplyser Tjomsland.

Hun tipser:

Gode spørsmål å stille seg før du velger strømleverandør er:

  • Er betalingen etterskuddsvis?
  • Kan jeg jeg få lavere pris ved å inngå avtalegiro og efaktura?
  • Ønsker jeg en avtale der prisen er kjent i forkant eller en avtale der prisen blir kjent når måneden er over?

- Strømavtalen består ofte av et fast månedlig beløp og en pris per kilowattime, sier hun.

Spotprisavtale

Ifølge Thune velger de aller fleste strømkundene i Norge en spotprisavtale:

  • Spotpris: Prisen på strøm endrer seg gjennom året, og strømregningen din vil variere. Du må belage deg på en høyere pris i vinterhalvåret, men kan nyte godt av lave priser om sommeren. Denne avtalen har vist seg å være den billigste i gjennomsnitt de siste årene.
  • Fastpris: Denne avtaleformen gjør at du betaler lik pris for strømmen gjennom hele året. Det kan være en fordel om du ønsker forutsigbarhet i økonomien og ikke vil ha de store svingningene. Denne typen avtale har vist seg å være dyrere enn spotpris i gjennomsnitt.
  • Variabel pris: Er en blanding av de to avtaleformene nevnt over. Du vil ha noen variasjoner i pris gjennom året, slik at strømmen blir litt rimeligere om sommeren og koster litt mer i vinterhalvåret. Likevel vil ikke svingningene på regningen din bli like store som ved en spotprisavtale. Variabel pris har også vist seg å være noe dyrere enn spotpris i gjennomsnitt.

(Kilde: Strøm.no)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer