Dette fikser du selv!

De aller enkleste elektriske tingene fikser du selv! Men hvordan?

Du trenger ikke ringe pappa. Neste gang fikser du det selv.  Foto: DinSide
Du trenger ikke ringe pappa. Neste gang fikser du det selv. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Faste elektriske installasjoner har du ikke lov til å utføre selv, og det er gode grunner til det. Men på utstyr som ikke er fast koblet til strømnettet kan du selv gjøre enkle ting.

Men det som er enkelt for noen er ikke enkelt for andre. Og første gang er alltid vrient, spesielt hvis du ikke har noen som kan vise eller fortelle deg hvordan det gjøres.

Så hvis du aldri har sett inne i disse dingsene, og ikke aner hvilken ledning som skal hvor - så har du en anledning nå.

Fiks det selv: Når kranen lekker

Hva skal du ikke gjøre?

Det som er skrudd fast i veggen, som stikkontakter, koblingsbokser og brytere, og ledningene som går mellom disse, har du ikke lov til å installere eller modifisere.

Dette fikser du selv!


Skal du montere, flytte eller fjerne noen av disse skal det overlates til fagfolk. Dette er regulert ved lov og forskrifter, og her ligger brannsikkerhet og sikkerhet mot elektrisk støt til grunn.

Det eneste du etter forskriftene kan gjøre med slikt utstyr er å skifte selve dekselet, men ikke den veggfaste delen og tilkoblingene.

Hva har du lov til å gjøre selv?

Det du kan gjøre selv er å koble til elektriske kontakter til belysning, apparater eller annet utstyr. Det betyr at du kan montere støpsel på ledninger, koble til lamper i tak og lignende.

Dette fikser du selv!


Men hva skal hvor?

I kablene som sitter fast på veggen, eller ligger skjult inne i veggen i egne rør og koblingsbokser, finner du tre ledninger:

Dette fikser du selv!


Ledningene med brun og blå isolasjon leder strømmen. Utenpå disse ligger det enda et lag med isolasjon med et spor mellom de to ledningene inni. I dette sporet ligger en tredje, uisolerte ledning - dette er jordledningen. Utenpå dette ligger en kappe av aluminium og utenpå denne ligger det plastisolasjon.

Mellom den brune og blå ledningen er det ca 230 volt.

I ledningene som går mellom støpsel og elektrisk apparat er det tre isolerte ledninger og en felles isolasjon rundt disse. Denne kan være av plast eller gummi og kommer i forskjellige farger.

De tre ledningene har brun, blå og gul/grønn farge. Den gul/grønne er jordledningen, mens brun og blå leder strømmen.

Dette fikser du selv!


Pass på at ledningsendene tvinnes og ligger under/inni der de skal festes før du skrur til. Løse kobbertråder kan lage kortslutning! Foto: Brynjulf Blix
Pass på at ledningsendene tvinnes og ligger under/inni der de skal festes før du skrur til. Løse kobbertråder kan lage kortslutning! Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Som de fleste har fått med seg er det ikke noe opp og ned på stikkontakter eller støpselet du stikker inn i denne. Hvilken vei du setter i kontakten spiller altså ingen rolle.

Det betyr at når du skal montere ledningen inne i støpsel eller kontakt, så spiller det ikke noen rolle på hvilken av de to pinnene eller klemmene brun og blå monteres. Det som er viktig er at jordledningen kobles til riktig skrueklemme, som har forbindelse til jordbøylene på sidene av kontakten. Vi snakker om den som sitter i midten.

Husk å skru til strekkavlastningen som sikrer at ledningene ikke trekkes ut!
Husk å skru til strekkavlastningen som sikrer at ledningene ikke trekkes ut! Vis mer


Ledningene som skal festes i støpsel eller skjøtekontakt må avisoleres noen millimeter i enden slik at den frie enden passer akkurat under skruen eller inni hullet. De tynne trådene tvinner du sammen mellom tommel og pekefinger slik at de ikke spriker og kan komme borti de andre ledningene.

Så skrus de godt fast med passende skrutrekker.

Husk også å stramme stekkavlastningen, det er den klemmen som sitter over hele ledningen. Den gjør at ikke selve tilkoblingen løsner inne i kontakten hvis noen drar eller snubler i ledningene på gulvet. Den skal skrus til så hardt at den holder, ledningen blir da litt flattrykt og det er som det skal være.

Hva med taklamper?

Dette fikser du selv!


I taket kan det sitte en liten spesialkontakt for taklamper, men i eldre bygninger sitter det gjerne en koblingsklemme. Det er som regel bare blå og brun ledning som stikker ut som skal festes i denne. Noen ganger finner du bare to løse ender under dekselet i taket, som er isolert med noen runder svart tape rundt endene.

Da må du kjøpe en koblingslist og klippe av de to skruklemmene du trenger. Her kobler du til de lederne du trenger, og skrur godt fast med en liten skrutrekker.

Et alternativ til koblingslist med skruer er kabelklemmer. De finnes i mange utgaver og består av en liten plastenhet med hull til avisolerte kabelender.

Noen av klemmene er det bare å stikke endene inn i, så sitter de. Jo mer du forsøker å dra jo bedre sitter de - det er mothakeprinsippet som gjelder.

Andre klemmer kan åpnes og lukkes med små hendler som kan vippes opp og ned. Når den er nede kommer en knivkontakt ned og skaper kontakt med ledningen.

OBS! Du må bruke én klemme til hver ledning. En slik klemme fungerer som en fordeler, siden alle åpningene er forbundet med hverandre. Setter du begge ledningene inn i samme klemme får du kortslutning og sikringen går i det du forsøker å slå på lyset...

Dette fikser du selv!


Hva trenger du av verktøy?

Du trenger verktøy til å kutte kabler, fjerne isolasjon og til å skru opp og sammen støpsler og skjøtekontakter.

Dette fikser du selv!


En liten tapetkniv fungerer til å ta av den ytterste isolasjonen. Du kutter rundt, men ikke helt igjennom den ytterste isolasjonen. Så bøyer du kabelen i snittet og skjærer forsiktig mens du bøyer, til den løsner. Dette gjør du rundt hele kabelen, det er viktig at du ikke skjærer videre gjennom isolasjonen på ledningene som ligger innenfor.

Dette fikser du selv!


For å avisolere endene kan du bruke en tang med et spesielt utformet skjær, det finnes også mange andre varianter av avisoleringstenger. En annen løsning er å skjære rundt med kniven og bare trekke av den ytterste lille biten av isolasjonen. Pass på å ikke skjære gjennom slik at mange av de fine kobbertrådene også forsvinner.

Ofte må du skru både sporskruer og stjerneskruer, og gjerne i forskjellige dimensjoner. Derfor trenger du gjerne et par skrutrekkere for sporskruer og en eller to for stjerne (pozidrive 2 går til det meste).

En skrue løs? Se vår guide til de vanligste skruetypene.

Respekt for strøm

Elektriske anlegg er ingen spøk, bruker man det feil kan det ta liv eller starte brann.

Mange nevenyttige klarer fint å legge opp faste ledninger og koble til både stikkontakter og lysbrytere. Noen gjør det til og med penere og sikrere enn mange profesjonelle elektrikere og har til og med mer teknisk peiling enn mange fagfolk. Dessuten er det meste av utstyret i fritt salg i butikkene for en billig penge.

Men det er altså ikke lov. Forsikringsselskaper bryr seg også om dette.

Kjøper du hus eller leilighet er det vanskelig å se hva som er gjort av hvem når det gjelder elektriske installasjoner tidligere, det har ikke vært noen streng kultur på å dokumentere dette.

Derfor er det en fordel å få sjekket anlegget og få en tilstandsrapport etter eventuelle utbedringer før du flytter inn i boligen.

Men småtteriet fikser du fint selv.

Vær varsom! Norsk Brannvernforening advarer nordmenn mot å leke elektrikere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer