Dette fikser du selv!

De aller enkleste elektriske tingene fikser du selv! Men hvordan?

Du trenger ikke ringe pappa. Neste gang fikser du det selv.  Foto: DinSide
Du trenger ikke ringe pappa. Neste gang fikser du det selv. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Faste elektriske installasjoner har du ikke lov til å utføre selv, og det er gode grunner til det. Men på utstyr som ikke er fast koblet til strømnettet kan du selv gjøre enkle ting.

Men det som er enkelt for noen er ikke enkelt for andre. Og første gang er alltid vrient, spesielt hvis du ikke har noen som kan vise eller fortelle deg hvordan det gjøres.

Så hvis du aldri har sett inne i disse dingsene, og ikke aner hvilken ledning som skal hvor - så har du en anledning nå.

Fiks det selv: Når kranen lekker

Hva skal du ikke gjøre?

Det som er skrudd fast i veggen, som stikkontakter, koblingsbokser og brytere, og ledningene som går mellom disse, har du ikke lov til å installere eller modifisere.

Skal du montere, flytte eller fjerne noen av disse skal det overlates til fagfolk. Dette er regulert ved lov og forskrifter, og her ligger brannsikkerhet og sikkerhet mot elektrisk støt til grunn.

Det eneste du etter forskriftene kan gjøre med slikt utstyr er å skifte selve dekselet, men ikke den veggfaste delen og tilkoblingene.

Hva har du lov til å gjøre selv?

Det du kan gjøre selv er å koble til elektriske kontakter til belysning, apparater eller annet utstyr. Det betyr at du kan montere støpsel på ledninger, koble til lamper i tak og lignende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.