Alle vet jo at man bør vaske av frukt og grønt før man spiser det, for å fjerne blant annet skitt og sprøytemidler. Men hvordan vasker du egentlig blomkålen og brokkolien før du bruker dem i maten?
Skyller du bare toppen under vann?
Da kan du ha gjort «feil» hele tida - det finnes nemlig en mye mer effektiv metode å rengjøre dem på.

TikTok-brukeren @sidneyraz delte nettopp for sine 3,9 millioner følgere at han nylig har begynt å skylle brokkolien nedenfra.
I videoen som har 1,4 millioner visninger viser han at istedenfor å skylle fra toppen der vannet spretter av, vil det å skylle fra stilken mot toppen fungere som en dusj gjennom brokkolien.
Vil ikke anbefale eller fraråde
Cecilie Maskle, matrådgiver i MatPrat forteller at de verken vil anbefale eller fraråde å skylle blomkål og brokkoli fra undersiden.
- Det er sikkert helt ok å skylle blomkål og brokkoli på den måten, men det er ikke noe vi har forsket på, akkurat, forklarer hun og legger til:
- Jeg kan ikke helt forstå at det gjør at det blir mindre sykdomsframkallende bakterier på den med denne metoden. Skal du bruke brokkolien videre, må du likevel skjære den i mindre buketter, og de er det like enkelt å skylle for eksempel i et dørslag.
Hun forteller at om det er bakterier på blomkål eller brokkoli har dette bare betydning dersom du skal bruke den rå, for eksempel i en salat.
- Alle andre bakterier dør ved varmebehandling over 68-70 grader, og da er det likegyldig hvordan du skyller dem.

Nye krav
Viktig å tørke
- Det er viktig å vaske frukt og grønt før den spises. Etter du har skylt grønnsakene bør det tørkes.
Det forteller Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt til DinSide.
Hun forklarer at tørkingen av frukt eller grønt etter vask er et viktig steg.
- Dersom det skulle være bakterier på det man skyller vil det kunne være igjen i dråpene, derfor tørker man eller lar det renne av.

Kan skade tarmen
Et godt grep
- Vitenskapelige detaljer utover dette har vi ikke, men når det gjelder brokkoli kan det være et godt grep å dele brokkolien opp i buketter før du skyller den om du skal bruke den rå for å komme godt til.
Skal brokkolien kokes er det ikke like viktig å skylle like nøye, ifølge Sagen.
- I de fleste tilfeller spiser man den jo varmebehandlet, sier hun.