Vaske brokkoli og blomkål

Dette gjør du «feil»

Visste du at det finnes en ­«riktig» måte å vaske brokkoli eller blomkål på?

BROKKOLI: Tiktok-brukeren @SidneyRaz delte for sine 3,9 millioner følgere at han nylig har begynt å skylle brokkolien med stilken opp, videoen er sett intet mindre en 1,4 millioner ganger. Dette måtte vi teste! Video: Embla Hjort-Larsen, Dagbladet TV / @SidneyRaz, TikTok / Storyblocks. Vis mer
Publisert

Alle vet jo at man bør vaske av frukt og grønt før man spiser det, for å fjerne blant annet skitt og sprøytemidler. Men hvordan vasker du egentlig blomkålen og brokkolien før du bruker dem i maten?

Skyller du bare toppen under vann?

Da kan du ha gjort «feil» hele tida - det finnes nemlig en mye mer effektiv metode å rengjøre dem på.

VASK: Uansett hvordan du gjør det er det viktig å både vaske og tørke brokkoli og andre frukt- og grønnsaker før det spises. Foto: Tatjana Wagner / Shutterstock / NTB
VASK: Uansett hvordan du gjør det er det viktig å både vaske og tørke brokkoli og andre frukt- og grønnsaker før det spises. Foto: Tatjana Wagner / Shutterstock / NTB Vis mer

TikTok-brukeren @sidneyraz delte nettopp for sine 3,9 millioner følgere at han nylig har begynt å skylle brokkolien nedenfra.

I videoen som har 1,4 millioner visninger viser han at istedenfor å skylle fra toppen der vannet spretter av, vil det å skylle fra stilken mot toppen fungere som en dusj gjennom brokkolien.

Vil ikke anbefale eller fraråde

Cecilie Maskle, matrådgiver i MatPrat forteller at de verken vil anbefale eller fraråde å skylle blomkål og brokkoli fra undersiden.

- Det er sikkert helt ok å skylle blomkål og brokkoli på den måten, men det er ikke noe vi har forsket på, akkurat, forklarer hun og legger til:

- Jeg kan ikke helt forstå at det gjør at det blir mindre sykdomsframkallende bakterier på den med denne metoden. Skal du bruke brokkolien videre, må du likevel skjære den i mindre buketter, og de er det like enkelt å skylle for eksempel i et dørslag.

Hun forteller at om det er bakterier på blomkål eller brokkoli har dette bare betydning dersom du skal bruke den rå, for eksempel i en salat.

- Alle andre bakterier dør ved varmebehandling over 68-70 grader, og da er det likegyldig hvordan du skyller dem.

Viktig å tørke

- Det er viktig å vaske frukt og grønt før den spises. Etter du har skylt grønnsakene bør det tørkes.

Det forteller Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt til DinSide.

Hun forklarer at tørkingen av frukt eller grønt etter vask er et viktig steg.

- Dersom det skulle være bakterier på det man skyller vil det kunne være igjen i dråpene, derfor tørker man eller lar det renne av.

Et godt grep

- Vitenskapelige detaljer utover dette har vi ikke, men når det gjelder brokkoli kan det være et godt grep å dele brokkolien opp i buketter før du skyller den om du skal bruke den rå for å komme godt til.

Skal brokkolien kokes er det ikke like viktig å skylle like nøye, ifølge Sagen.

- I de fleste tilfeller spiser man den jo varmebehandlet, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer