Hvor ofte bør man snu madrassen?

Dette gjør du kanskje ikke ofte nok

Hvor ofte roterer og snur du på madrassen og overmadrassen din? Det bør kanskje gjøres oftere enn du tror!

FORLENG LEVETIDEN: En overmadrass byttes kanskje oftere enn sengen selv, men vet du hvordan du kan forlenge levetiden? Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Visste du at du bør rotere og snu madrassen på senga med jevne mellomrom?

Dersom du vil beholde madrassens kvaliteter lengst mulig, bør du gjøre det flere ganger i året ifølge ekspertene.

- For å bevare stretch, utseende og mykhet må du riste og vende overmadrassen regelmessig slik at stopningsmaterialene ikke setter seg. Veksle gjerne mellom fotende og hodeende, framside og bakside, forteller Hanne Moum, prosjektsjef hos Jensen senger.

Hun forteller at det også er hensiktsmessig å støvsuge og riste overmadrassen hver gang du skifter sengetøy. Pass på at stopningsmateriellet ikke utsettes for varme og direkte sollys.

Når det gjelder overmadrassen forteller hun at det kan være lurt å snu på den hver måned.

- Vendbare hovedmadrasser bør snus og vendes cirka tre til fire ganger per år. To ganger per år bør du også fjerne alt sengetøy og støvsuge hovedmadrassen grundig, sier hun.

Også hos Jysk anbefaler de å snu madrassen tre til fire ganger i året enten det er fjær- eller skummadrass.

- Det stemmer at vi anbefaler regelmessig vedlikehold av madrassen for å opprettholde god kvalitet, samt av hygieniske årsaker, sier kommunikasjonssjef i Jysk, Fatima Elkadi.

Bjarne Johannesen i Madrassmesteren forklarer at det er en fordel å rotere overmadrassen med jevne mellomrom for å oppnå best mulig jevn slitasje.

- Overmadrassen blir utsatt for fuktighet og «trykk» hver gang den er i bruk, slik at hvis den blir rotert og luftet jevnlig så vil densiteten holde mye lenger enn om den ikke gjør, sier han.

Han er enig i at madrasser før snus tre til fire ganger i året.

- Skummet i madrassen har som regel mye kortere levetid enn fjørene, slik at hvis det får luft vil levetida økes betraktelig, i tillegg vet vi at i «fuktige miljøer» kan det forekomme blant annet soppsporer, som ikke er bra for noen og kanskje aller minst for allergikere og astmatikere. En tørr seng er som regel en bra- og sunn seng rent teknisk, og vil ha en bedre levetid enn en seng som ikke luftes eller er luftig, sier Johannesen.

Johanessen forklarer at det i prinsippet er fire måter en overmadrass og madrass kan vendes. Fot/hode og over/under.

- et er en fordel å benytte alle disse for jevnest mulig slitasje.

Madrassen står for selve støtten

- Når det gjelder rotering eller å snu, så er det vanligvis på madrassen og ikke nødvendigvis overmadrassen. Det er madrassen som står for selve støtten, mens overmadrassen er mer for komforten, forteller Siv ved IKEAs pressesenter.

- På Ikea selger vi ikke vendbare madrasser. Dette fordi da får du ikke like bra støtte i hele madrassen, men bare i halve madrassen. Men vi anbefaler å rotere våre madrasser cirka to ganger i året for å få jevnere slitasje.

- Når det gjelder overmadrassen, er det lurt å støvsuge den for å fjerne midd som kommer over tid, forteller hun.

Denne skal aldri snus

Men har du tempur-madrass skal du derimot ikke snu den. De skriver på sin hjemmeside:

Nei, Tempur-madrasser har samme skumtype på hele liggeflaten, og skal faktisk aldri snus. Tempur-madrassene må ikke snus opp ned, da det underste skumlaget bare er et støtteskum, som ikke vil gi den samme trykkavlastende effekten som Tempur-materialet på toppen av madrassen. Det står «This side down» stemplet på undersiden av skummet i madrassen, hvis du skulle være i tvil om hvilken vei den skal ligge. Ønsker man det, er det ikke noe i veien for å rotere madrassen fotende mot hodeende i ny og ne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer