Kildesortering:

Dette gjør du (trolig) feil!

De fleste av oss gjør denne tabben når vi sorterer.

KILDSORTERING: Dette bør du vite om kildesortering av medisiner, glass og batterier. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kaster i snitt 449 kilo avfall per innbygger i året, ifølge tall fra SSB. De aller fleste forsøker å sortere så godt vi bare kan, men det er ikke alltid greit å vite hva som skal hvor.

Tidligere denne uken delte Instagram-kontoen Kildesortering i Oslo en funfact om at kvitteringer er restavfall, og skal ikke sorteres som papir.

- Et uønsket barn i papirgjenvinning

Vi ble nysgjerrige, og sendte spørsmålet videre til kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen, Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo Kommune.

- Ja, vanlig kvitteringspapir er et uønsket barn i papirgjenvinningen. Det er fordi papiret inneholder Bisfenol A for at det skal tåle varme. Det er et hormonhermende stoff som finnes i en del ulike produkter, og er noe man ikke ønsker å ha med inn i papirfabrikkene, siden man tross alt lager nytt papir der og ønsker at det skal være trygt, forklarer han til DinSide.

Men selv om du har kastet kvitteringene dine i papiravfallet, er det ingen grunn til panikk eller dårlig samvittighet, understreker Fredriksen.

- Nå er nok ikke kvitteringer noen veldig stor kilde til spredning av Bisfenol A. De er ofte små, og mange kastes andre steder enn i papirinnsamlingen hjemme. Hadde det vært en stor utfordring, så hadde vi informert mye mer om det. Det er det viktig å få frem, slik at folk ikke føler at de har gjort noe galt – jeg tror alle har kastet en kvittering i papiret, og hvorfor skulle de ikke det?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.