Kildesortering:

Dette gjør du (trolig) feil!

De fleste av oss gjør denne tabben når vi sorterer.

KILDSORTERING: Dette bør du vite om kildesortering av medisiner, glass og batterier. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kaster i snitt 449 kilo avfall per innbygger i året, ifølge tall fra SSB. De aller fleste forsøker å sortere så godt vi bare kan, men det er ikke alltid greit å vite hva som skal hvor.

Tidligere denne uken delte Instagram-kontoen Kildesortering i Oslo en funfact om at kvitteringer er restavfall, og skal ikke sorteres som papir.

- Et uønsket barn i papirgjenvinning

Vi ble nysgjerrige, og sendte spørsmålet videre til kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen, Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo Kommune.

- Ja, vanlig kvitteringspapir er et uønsket barn i papirgjenvinningen. Det er fordi papiret inneholder Bisfenol A for at det skal tåle varme. Det er et hormonhermende stoff som finnes i en del ulike produkter, og er noe man ikke ønsker å ha med inn i papirfabrikkene, siden man tross alt lager nytt papir der og ønsker at det skal være trygt, forklarer han til DinSide.

Men selv om du har kastet kvitteringene dine i papiravfallet, er det ingen grunn til panikk eller dårlig samvittighet, understreker Fredriksen.

- Nå er nok ikke kvitteringer noen veldig stor kilde til spredning av Bisfenol A. De er ofte små, og mange kastes andre steder enn i papirinnsamlingen hjemme. Hadde det vært en stor utfordring, så hadde vi informert mye mer om det. Det er det viktig å få frem, slik at folk ikke føler at de har gjort noe galt – jeg tror alle har kastet en kvittering i papiret, og hvorfor skulle de ikke det?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer