Kildesortering:

Dette gjør du (trolig) feil!

De fleste av oss gjør denne tabben når vi sorterer.

KILDSORTERING: Dette bør du vite om kildesortering av medisiner, glass og batterier. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kaster i snitt 449 kilo avfall per innbygger i året, ifølge tall fra SSB. De aller fleste forsøker å sortere så godt vi bare kan, men det er ikke alltid greit å vite hva som skal hvor.

Tidligere denne uken delte Instagram-kontoen Kildesortering i Oslo en funfact om at kvitteringer er restavfall, og skal ikke sorteres som papir.

UØNSKET: Kvitteringspapir er ikke velkomment i papirgjenvinningen. Illustrasjonsfoto: Kamilla Thoresen
UØNSKET: Kvitteringspapir er ikke velkomment i papirgjenvinningen. Illustrasjonsfoto: Kamilla Thoresen Vis mer

- Et uønsket barn i papirgjenvinning

Vi ble nysgjerrige, og sendte spørsmålet videre til kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen, Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo Kommune.

- Ja, vanlig kvitteringspapir er et uønsket barn i papirgjenvinningen. Det er fordi papiret inneholder Bisfenol A for at det skal tåle varme. Det er et hormonhermende stoff som finnes i en del ulike produkter, og er noe man ikke ønsker å ha med inn i papirfabrikkene, siden man tross alt lager nytt papir der og ønsker at det skal være trygt, forklarer han til DinSide.

Men selv om du har kastet kvitteringene dine i papiravfallet, er det ingen grunn til panikk eller dårlig samvittighet, understreker Fredriksen.

- Nå er nok ikke kvitteringer noen veldig stor kilde til spredning av Bisfenol A. De er ofte små, og mange kastes andre steder enn i papirinnsamlingen hjemme. Hadde det vært en stor utfordring, så hadde vi informert mye mer om det. Det er det viktig å få frem, slik at folk ikke føler at de har gjort noe galt – jeg tror alle har kastet en kvittering i papiret, og hvorfor skulle de ikke det?

Kommunikasjonsrådgiveren forteller at innlegget på Instagram ga et godt resultat for kildesorteringen.

– Nå vet i alle fall følgerne våre om dette. Vi syns det er morsom folkeopplysning som forhåpentligvis gjør at flere får øynene opp for kildesortering. Instagram-posten ga masse respons, også om helt andre ting enn kvitteringer. Det setter vi pris på!

Dårlige på mat

Fredriksen forteller at en av de vanligste tingene vi sorterer feil, er matavfall. I Oslo kaster hver innbygger i snitt 119 kilo restavfall i året. Av dette er 40 kilo matavfall som er kastet i feil pose, ifølge tall fra Oslo Kommune.

– Halvparten av alt matavfallet fra Oslos innbyggere havner i restavfallet. Her er det ingen feller å gå i, for alt matavfall skal i den grønne posen, sier Fredriksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer