Dette gjør matolje med rørene

Økt bruk av olje i matlaging gir tette rør.

Slik ser det ut på innsiden av norske avløpsrør. Foto: Rørinspeksjon Norge
Slik ser det ut på innsiden av norske avløpsrør. Foto: Rørinspeksjon Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fettforbruket synker, likevel er fett et økende problem for vann- og avløpsetatene i kommunene, melder Teknisk Ukeblad.

For 99 prosent av svenske og 92 prosent av norske kommuner er fett et problem for rørsystemet, og halvparten av disse opplever at problemet øker. Dette kommer frem i en større undersøkelse, som er et samarbeid mellom den norske bransjeforeningen Norsk Vann, Svenskt Vatten Utveckling, Luleå tekniska universitet og Luleå kommune.

Sunnere kosthold problematisk for rør

Den mest sannsynlige årsaken er at endringer i kostholdet vårt har ført til at bruken av flytende fett øker, til tross for at totalforbruket går ned. Mye av dette skylles ut i vasken, og stivner når det blir avkjølt, lenger ned i rørsystemet. Det legger seg mest der rørene bukter seg, snevrer inn, eller i skjøter. Tette avløpsrør fører igjen til flom, korrosjon, og økte reparasjons- og vedlikeholdskostnader.

Tette rør gir lekkasje: Har du husket å rense sluket?

Hva kan du gjøre?

Selv om matfett fra industrien og restaurantbransjen får størsteparten av skylden for problemet, må også vi private ta vår del av skylden. Men hva kan vi gjøre med problemet?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer