Bruke vin i saus

Dette gjorde vi med vinrestene

Har du noen slanter igjen flasken? Sjekk dette trikset!

IKKE KAST RESTENE: Når du har litt vin igjen i flasken, men ikke orker å drikke de opp, er det lurt å ta vare på restene - i alle fall hvis du er glad i å lage god mat! Vi testet en smart metode - i videoen viser vi deg hvordan det skal gjøres. Foto/Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du ikke orker å drikke de siste restene av vinen, bør du for all del ikke helle de ut i vasken.

I stedet kan du benytte deg av et ganske så smart tips! I videoen viser vi deg hvordan det gjøres!

Hever smaken

Det er et velkjent tips at et par slanter med vin i sausen kan heve smaken til nye høyder, og sommelier Svein Lindin mener at dette er en god måte å bruke vinrester til noe fornuftig.

Men hva er det som egentlig gjør at vin i visse type sauser kan få maten til å smaker bedre?

- Det er først og fremst syrligheten man er ute etter. Syrligheten løfter frem smak av fløte, smør og sopp, forteller Lindin.

Frys ned vinen

Dersom du har tenkt å bruke vinrestene i løpet av de neste tre-fire dagene, kan du fint oppbevare vinen i kjøleskapet slik at den holder seg. Men lar du vinen stå lenger enn dette, vil den forringes slik at den ikke blir særlig god å drikke. Den kan fremdeles være god til matlaging, men pass på:

- Du kan bruke vinen i mat når den er på overtid, men er vinen blitt «ødelagt» og lukter sherry, må du bruke noe annet i maten i stedet, råder Lindin.

Er det sjelden at du lager mat med vin i, har Lindin et godt råd: Frys ned vinen!

Du kan fryse vinen som den er, men Lindin foretrekker å koke ned vinen til en tredel på middels varme.

- Deretter lar jeg den avkjøle før jeg heller vinen i isterningsposer som fryses ned.

Så kan du enkelt ta ut et par terninger med fryst vin og bruke som buljong i saus og supper når du måtte ønske:

- Dette er ypperlig for å tilføre som smak i en fiskesuppe eller en viltsaus med fløte, tipser Lindin.

Har du ikke isbitposer kan du også fryse vinrestene i bokser i passe størrelser, eller muffinsbrett for litt større porsjoner.

To gode vinsauser

Sommelieren er spesielt fan av å bruke vinrester i fiskesuppe.

Vi har tidligere skrevet om fem måter du kan bruke vinrester på. Det finnes utrolig mange metoder for å lage saus, og med vin har du et godt utgangspunkt for enkle varianter. Og både rødvin og hvitvin fungerer fint.

Når du lager mat med vin, lønner det seg å koke ut alkoholen om du vil ikke vil ha alkoholsmaken i maten.

Vil du prøve? Her får du to enkle oppskrifter:

Rødvinsaus som smaker til det aller meste: Finhakk en "tommel" ingefær, og et fedd hvitløk, hell på rødvin og la det koke inn til det halve. Tilsett stekesjy fra kjøttet, eventuelt litt kraft.

Hvitvinsaus til fisk: Surr en finhakket sjalottløk (og eventuelt urter og hvitløk), hell på et glass eller to med hvitvin, la det koke inn til det får tykk konsistens, og rør inn mykt smør i terninger. Har du litt lodderogn på lur, er det supergodt å røre inn før sausen serveres.

PS: Vil du heller lage en god drink, kan du også bruke noen frosne vinterninger som isbiter i drinken - dette passer spesielt godt til Margarita.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer