Glassbord og dusjkabinetter som knuser av seg selv

Dette har du krav på når glassbordet eksploderer

Butikken må betale for andre skader også.

ØDELAGT: Skinntolene ble sterkt ramponerte da Cecilie Heimlunds Ikea-spisebord plutselig eksploderte. Foto: Cecilie Heimlund
ØDELAGT: Skinntolene ble sterkt ramponerte da Cecilie Heimlunds Ikea-spisebord plutselig eksploderte. Foto: Cecilie Heimlund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har skrevet flere saker om glassbord, dusjvegger og andre gjenstander av glass som plutselig går i tusen knas, tilsynelatende uten foranledning.

Om slikt skjer, er kanskje ikke det første du tenker på nytt glassbord eller dusjkabinett fra samme leverandør.

Heldigvis har du rett på erstatning ut over bordet eller veggen som ble ødelagt.

Må betale for stoler og lege

- Loven åpner opp for at du også kan få dekket økonomiske utgifter du har knyttet til en feil. I mange tilfeller kan kunden ha rett på å få dekket for eksempel stoler som har blitt ødelagt av det som har skjedd, sier pressekontakt Martin Skaug Halsos hos Forbrukerrådet til Dinside.

SKADER: Må du til lege etter glass-eksplosjonen, kan butikken være pliktige til å betale for det. Foto: Kenneth Larsen
SKADER: Må du til lege etter glass-eksplosjonen, kan butikken være pliktige til å betale for det. Foto: Kenneth Larsen Vis mer

Alvorlige personskader har vi så langt ikke sett i forbindelse med at glass eksploderer hjemme hos folk. Men skulle du ha behov for legehjelp, plikter butikken ifølge Halsos å ta den regningen også.

- Har du hatt noen ekstra utlegg for skadene, så kan du få dekket det også. Det gjelder også legetime.

Sto i dusjen da det smalt

Forbrukerrådet har ikke noe eksakt tall som kan fortelle hvor ofte slike eksplosjoner skjer. Men de kjenner godt til problemet. De har blant annet hørt fra folk som har stått i dusjen akkurat da det smalt.

- Dette er heldigvis ikke noe som skjer ofte, med tanke på hvor vanlig det er med denne typen glass. Men vi kjenner jo til det, og vi har hatt klagesaker. Så det er en risiko for at dette kan skje når man kjøper glassprodukter til badet eller har glassbord.

Om de prøver å legge skylda på deg

Man skulle kanskje tro at butikken prøver å skyve skylda over på forbrukeren når bordet plutselig ligger som en haug med glassbiter. Men Forbrukerrådet har erfart at de som selger slike produkter stort sett er velvillige når uhellet er ute.

UTGIFTER: Stolene til Cecilie Heimlund ble ødelagt av glassbitene. Det må trolig Ikea betale for. Foto: Cecilie Heimlund
UTGIFTER: Stolene til Cecilie Heimlund ble ødelagt av glassbitene. Det må trolig Ikea betale for. Foto: Cecilie Heimlund Vis mer

- De fleste slike saker løser seg. Men i de sakene som havner hos oss er det jo ofte uenighet. Ofte er det måten glasset har knust på som er avgjørende. Når glasset pulveriseres, er det sjelden kundens feil. Men ofte kan man se på hvordan sprekkene om det er en støtskade eller om årsaken er at glasset har stått i press. I det siste tilfellet er det gjerne snakk om en monteringsfeil.

ForbrukermyndigheteneS bør likevel ikke være første adresse når uhellet er ute, mener Halsos.

- Ta kontakt med butikken. Hvis de ikke kan reparere, ikke vil gi deg nytt produkt og mener det er din feil, så kan vi forsøke å mekle og bringe på det rene hva som har skjedd. Her har du som forbruker rettigheter og muligheter til å løse saken og få den vurdert av en tredjepart.

Forbrukerrådet har laget en klageguide som forklarer hvordan du går fram.

LES OGSÅ:
Denne Ikea-glasskolben kunne plutselig knuse
Slik sikrer du deg mot knust glass i dusjen
Uknuselig dusjvegger fra MegaFlis


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer