Smittespredning

Dette innebærer det å bli satt i hjemmekarantene

Hva skjer egentlig med dem som blir satt i corona-karantene? Her får du svarene.

TA HENSYN: Karantene er ment for de som ikke er syke, men som kan bære smitte. Foto: Scanpix/Shutterstock
TA HENSYN: Karantene er ment for de som ikke er syke, men som kan bære smitte. Foto: Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å unngå at viruset COVID-19 sprer seg mer enn det allerede har gjort, blir stadig flere nordmenn satt i hjemmekarantene. Her er hva du kan gjøre, og hva du ikke kan gjøre, mens du er i hjemmekarantene?

Karantene

Med karantene menes midlertidig innskrenking av bevegelse/sosial omgang for personer som har vært eksponert for et smittestoff, men som ikke har utviklet klinisk sykdom.
Kilde: Folkehelseinstituttet

Forebyggende tiltak

En karantene gjennomføres i håp om å unngå at en eller flere som kanskje har en sykdom, sprer sykdommen videre til andre.

En karantene kan gjennomføres av flere samtidig, for eksempel i en boligblokk, på et cruiseskip, eller i hele bydeler og byer.

Karantene og isolasjon skilles ved at de som blir satt i isolasjon har fått påvist sykdom eller har symptomer på sykdom; mens de som blir satt i karantene ikke trenger å ha symptomer på eller utbrudd av sykdom.

Sensitiv situasjon

Corona-karantene er altså et tiltak som hovedsakelig er tiltenkt deg som har vært i kontakt med en som har fått påvist coronaviruset i egen kropp.

Disse kan være i ferd med å utvikle sykdom, og omtales som nærkontakter.

Siden nærkontakter per definisjon ikke har symptomer på sykdom, ansees de av Folkehelseinstituttet å utgjøre en lav risiko for videre smitte.

Personer som er i hjemmekarantene og helsepersonell som er i kontakt med disse, oppfordres av Folkehelseinstituttet til å følge nøye med på om nærkontakten utvikler symptomer på luftveisinfeksjon.

Om symptomer på luftveisinfeksjon forekommer, vil dette endre tittelen på den som er i karantene til et «mistenkt tilfelle». Da skal smitteverntiltak for hjemmeisolasjon følges.

Dette må du unngå i karantene

Du trenger ikke å få påvist sykdom eller ha symptomer på sykdom for å bli satt i hjemmekarantene. Ikke alle som er i kontakt med smittebærere vil bli syke selv.

Ifølge Folkehelseinstituttet omfatter en hjemmekarantene å:

 • ikke gå på jobb eller skole
 • unngå reiser og ikke ta offentlig transport
 • unngå andre steder der du lett kommer nær andre

En hjemmekarantene er tiltenkt dem som er i fare for å utvikle symptomer. Om du blir satt i hjemmekarantene kan du altså forlate karanteneområdet, men du oppfordres likevel til å unngå nærkontakt med andre.

Så lenge ingen i husstanden du bor i har symptomer på sykdom, anses de ikke å utgjøre en risiko for smitte, heter det på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

Strengere andre steder

Mens nærkontakter i Norge kan bevege seg utenfor egne hjem, blir briter som muligens har pådratt seg COVID-19-sykdommen uten merkbare symptomer bedt om, så godt det lar seg gjøre, å holde seg unna andre mennesker.

I Storbritannia, for eksempel, er det NHS, National Health Service, som formidler smittevernprotokollen. Gjennom deres nettsider skal du - hvis du kan ha pådratt - gjøre følgende:

 • bli hjemme
 • ta avstand fra andre mennesker
 • unngå å være i samme rom som andre mennesker
 • bare omgås de du bor med
 • være i et rom med god ventilasjon og luftemuligheter
 • spørre venner, familie eller servicepersonell om å utføre nødvendige ærender for deg
 • presisere for servicepersonell at de må sette fra seg eventuelle varer utenfor husstanden du befinner deg i
 • lage en baderomsrotasjon hvor den som kanskje er smittet benytter seg sist av fasilitetene
 • bruke eget baderomshåndkle
 • holde deg unna husdyr - eventuelt vaske hender før og etter uunngåelig kontakt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer