Boligåret og -tiåret 2020

Dette kan boligkjøpere og -selgere forvente

Ekspertene mener at tid er et viktig stikkord for utviklingen til boligmarkedet framover.

HVA NÅ?: Skal du kjøpe eller selge bolig i år, er det noe du må regne med. Les hvordan du forbereder deg i saken under. Foto: Jarl Erichsen/NTB Scanpix.
HVA NÅ?: Skal du kjøpe eller selge bolig i år, er det noe du må regne med. Les hvordan du forbereder deg i saken under. Foto: Jarl Erichsen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Nå når vi går inn i et nytt år og tiår, er det noen ting som skiller boligmarkedet i Norge fra hvordan det var ved inngangen til 2010-tallet.

- Den største forskjellen er at vi er inne i en historisk lang periode med moderat prisutvikling, og det omsettes rekordmange boliger. For boligeiere, -selgere og -kjøpere er dette gunstig, fordi boligmarkedet er mye mer forutsigbart enn det var ved inngangen til 2010-tallet, sier ny administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge til Dinside.no.

Forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Pihl i Huseiernes Landsforbund mener at renteøkningene det siste året, sammen med opprettholdelsen av boliglånsforskriften, også vil ha sitt å si for boligmarkedet den kommende tiden.

- De to siste årene er preget at moderate og stabile boligpriser, og vi håper dette fortsetter framover, sier Pihl.

Boligselgere må ha is i magen

Så, hvordan vil boligåret og -tiåret 2020 bli for de som har tenkt å selge boligen sin?

- En del selgere vil oppleve at det tar lengre tid å selge boligen, spesielt på Østlandet, hvor det tidligere har gått forholdsvis fort. De må ha mer is i magen og tåle at det kommer færre folk på visning, samt at det kanskje ikke kommer inn bud med én gang, sier Pihl til Dinside.no.

Eiendom Norge framholder likevel at selgere vil ha større trygghet for å få solgt boligene sine når markedet fungerer så godt som nå, samtidig som det er mindre usikkerhet om prisen.

FÆRRE PÅ VISNING: Flere boligselgere vil nok merke at det er litt mindre sko i gangen når de holder visning det kommende året. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix.
FÆRRE PÅ VISNING: Flere boligselgere vil nok merke at det er litt mindre sko i gangen når de holder visning det kommende året. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix. Vis mer

Boligkjøpere bør bruker tida godt

- For boligkjøper er den moderate prisveksten selvsagt gunstig, og de slipper stresset med å måtte forte seg å kjøpe før prisene steg ennå mer, sier Lauridsen.

For tid er et viktig stikkord også for boligkjøpere framover. Pihl i Huseierne ber dem bruke tida godt.

- Ordne deg finansiering før du begynner å se og by på boliger, ta deg god tid til å lese dokumentasjonen som følger med boligen du er interessert i, og sjekk at budsjettet ditt tåler det eventuelle boligkjøpet i årene framover, oppfordrer Pihl.

Han tror ikke det kommende året vil åpne for flere boligkjøp og -salg under prisantydning, da statistikken viser små avvik hver måned. På den andre siden tror han at vi vil se flere eksempler på at boliger ikke blir solgt første gang, tas av markedet, for så å legges ut igjen med lavere prisantydning.

Slik lykkes du på boligmarkedet

Administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener det ligger an til å bli mindre markedssvingninger dette tiåret kontra det forrige, men påpeker at jokeren er uforutsette hendelser internasjonalt, som kan påvirke finansiell stabilitet og norsk økonomi.

- Inngangen til et nytt tiårt bærer likevel bud om gode tider for både kjøpere og selgere, sier Geving til Dinside.no.

Pihl i Huseierne oppsummerer hva som kan være suksessfaktorene til boligkjøpere og -selgere i 2020:

  • Kjøpere som har kontroll på finansiering og eget budsjett, samt evner å planlegge en stabil privatøkonomi, vil være godt rustet for å tre inn på boligmarkedet.
  • Selgere må belage seg på at salget kan ta mer tid, og dermed ta høyde for lengre overtakelsestid og hvor lenge de kanskje må sitte med to boliger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer