Dette kan du bruke mikroen til

Her er det garantert ting du aldri har tenk på før.

SMART REDSKAP: Mikroen kan brukes til mye mer en oppvarming av rester og tining av kjøtt. Foto: AltoPress / Maxppp
SMART REDSKAP: Mikroen kan brukes til mye mer en oppvarming av rester og tining av kjøtt. Foto: AltoPress / Maxppp Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mikroen inntok kjøkkenet en gang på 80-tallet, og har blitt et must for mange siden da.

Den er perfekt for å tilberede Fjordland-middagen, varme middagsrester, poppe popcorn elle tine frosne kyllingfileter. Men mikroen kan brukes til mye mer - både av matlaging og andre ting.

Les også vår test av Lékué dampboks

Her er en liste over smarte bruksområder for mikroen:

SØTT TIPS: Smelt krystallisert honning i mikroen. Foto: Colourbox
SØTT TIPS: Smelt krystallisert honning i mikroen. Foto: Colourbox Vis mer


Smelt krystallisert honning
Hvis honningen har krystallisert seg, kan du sette honningglasset i mikroen uten lokket på, og sette på medium styrke i rundt ett minutt. Husk at honningen må være på glass, ikke på metallboks!

Gjør brunt sukker mykt
Har du en pakke steinhardt brunt sukker i kjøkkenskapet? Ha noen dråper vann i sukkerposen, og varm i mikroen på middels styrke i 10-20 sekunder.

Sett fart på potetbakingen
Skal du ha bakt potet til middag? Det tar minst en time i ovnen, men hvis du kjører potetene på full guffe i mikroen i 4-5 minutter først, går det mye kjappere. Da blir de gjennomkokt først, så kan ovnen sørge for den deilige sprø skorpen etterpå. Husk at du må stikke hull på poteten før du har den i mikroen. Bruk en potetgaffel eller vanlig gaffel til dette.

Damp grønnsaker
Du kan dampe både gulrot, brokkoli og andre grønnsaker i ovnen. Kutt i passe store biter, og ha i en bolle som tåler mikroen. Hell i litt vann (bare 1-2 spiseskjeer), og dekk med plastfolie eller legg en askjett over som lokk. Kok på full guffe i 3-4 minutter, eller til grønnsakene er myke. Fordelen er at svært lite vitaminer forsvinner ut i kokevannet, siden du egentlig bare damper dem.

KJAPP GRILLMAT: Gi grønnsakene et forkok i mikroen, så blir de kjappere ferdiggrillet. Foto: Colourbox.com
KJAPP GRILLMAT: Gi grønnsakene et forkok i mikroen, så blir de kjappere ferdiggrillet. Foto: Colourbox.com Vis mer


Forbered grillgrønnsakene
Snart er grillsesongen i gang, og på grillen vil vi gjerne ha en miks av kjøtt, fisk og grønnsaker. Det kjedelige er at noen grønnsakstyper bruker lang tid på å bli ferdige. Et smart triks er å gi dem en runde i mikroen først, så de er halvferdige før de legges på grillen. Husk bare at mettallgrillspydet ikke må i mikroen!

Få mer juice ut av sitronen
Du får mer ut av sitronen om den er romtemperert når du skviser den. Tar du den fra kjøleskapet, kan du putte den i mikroen på full guffe i 15 sekunder først.

Grill en hvitløk
En helgrillet hvitløk smaker nydelig til lørdagsbiffen. Det tar 45 minutter å gjøre det i ovnen, men i mikroen går det på null komma svisj (nesten, i hvert fall). Kutt av toppen av den hele hvitløken, så alle båtene kommer frem. Sett den i en liten, dyp bolle, krydre med salt og pepper, ha 2 spiseskjeer olivenolje på, og hell tilslutt rundt 2 spiseskjeer vann i bunnen av bollen. Dekk med plastfolie, og kok i mikroen i 7 minutter på medium styrke. La hvitløken stå noen minutter før du tar av plastfolien. Vil du ha den grillet, setter du ovnen på grill, og slenger den inn der til toppen er gyllen.

KJAPP BAKST: Ved hjelp av mikroen går gjærbaksten mye raskere. Foto: Colourbox
KJAPP BAKST: Ved hjelp av mikroen går gjærbaksten mye raskere. Foto: Colourbox Vis mer


Få deigen til å heve raskere
En brød- eller bolledeig trenger god tid for å heve seg. Men gir du deigen noen runder i mikroen går det mye raskere. Ha deigen i en bolle, og dekk til med plastfolie. Plasser den i mikroen sammen med en kopp med vann. Sett på svakest mulig styrke i tre minutter (gjærsoppen dør hvis det blir varmere enn rundt 42 grader). La deigen hvile i mikroen i tre minutter, og gjenta prosessen to ganger til. Husk å gi deigen tid til å hvile imellom. Vips, så vokser den seg stor rett foran øynene dine!

Varm middagstallerkenene
Hvis du vil imponere ekstra i middagsselskapet, kan du varme middagstallerkenene i mikroen før du legger på maten. Du må ha litt vann på hver tallerken, og så sette dem i en stabel i mikroen. Kjør på full effekt i 30 sekunder.

Test: De beste ferdiggrøtene

Mikroen som rengjøringshjelp

Mikroen er ikke bare hendig for matlaging. Den kan også hjelpe deg å desinfisere diverse kjøkkenredskaper.

DinSide har tidligere skrevet om hvordan du kan mikrokoke den sure oppvaskkluten ren. Dette gjelder også sure svamper. Gjør dem gjennomfuktige, legg dem på en tallerken i mikroen, og kok på full guffe i 2-3 minutter. Vips, så er stanken borte, for varmen har tatt kverken på bakteriene.

Det samme kan du gjøre med skjærebrettene dine. Vask dem i såpevann, ha på sitronsaft på overflaten, og kok i mikroen i ett minutt på full effekt. Vask den ren etterpå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer