Kutte plastposebruk

Dette kan du erstatte plastposen med

Norge er i Europatoppen når det gjelder å bruke poser - se hvordan du enkelt kan kutte plastposebruket ditt.

STORFORBRUKER: Nordmenn bruker ennå altfor mange plastposer, og det er viktig at dette kuttes ned på. Foto: NTB Shutterstock.
STORFORBRUKER: Nordmenn bruker ennå altfor mange plastposer, og det er viktig at dette kuttes ned på. Foto: NTB Shutterstock. Vis mer
Publisert

Ifølge NTB har plastposebruken i Norge sunket med ti prosent fra 2017 til 2018, men en gjennomsnittsnordmann bruker ennå rundt 140 plastbæreposer i året. Til sammen blir det hele 750 millioner, fordelt på hele befolkningen.

Klassekampen skriver at dette er dobbelt så mange plastposer som det svenskene bruker.

Tiltak for å minske plastbruk

Den siste tiden har det blitt igangsatt tiltak for å forsøke å minske plastbruken til nordmenn, ett eksempel er plastposeavgiften. Den innebærer at butikkene betaler inn 50 øre for hver plastpose kundene får utlevert, noe som også har ført til at mange butikker også har økt prisen på posene. Det er ikke uvanlig at du må betale både 2 og 3 kroner for en plastpose i 2019.

Det finnes imidlertid mange ting du som forbruker kan gjøre for å spare både miljø, plastbruk, og penger - og det er å bruke et alternativ til plastposer.

Dinside har samlet seks måter du kan unngå å kjøpe pose på butikken.

#1. Lag sammenfoldbar handlebag

Dersom du bruker et tynt og lett sammenleggbart stoff, har du med denne type pose mulighet til å knyte den sammen slik at den blir liten og lett å ta med seg overalt.

Slik gjør du: Klipp ut to rektangler, og fold dem halvt på lengden til sammen, så de to lange sidene møtes. Klipp deretter av en slak trekant, som skal utgjøre håndtaket på posen. Brett deretter kant, og sy med symaskinen over.

Fullstendig fremgangsmåte finner du HER.

#2. Sy enkelt handlenett av gamle plagg

Dersom du har gamle skjorter, t-skjorter, gardiner, skinnskjørt, fleece- eller ullpledd, kan disse få nytt liv som enkle handlenett. Disse er både mer holdbare og mye mer miljøvennlige enn en vanlig plastpose.

NYTT NETT: Dette nettet ble laget på 1-2-3 av to gamle og utvaskede t-skjorter. Enkelt og greit, prøv selv! Foto: Camilla Øino
NYTT NETT: Dette nettet ble laget på 1-2-3 av to gamle og utvaskede t-skjorter. Enkelt og greit, prøv selv! Foto: Camilla Øino Vis mer

Slik gjør du: Klipp ut to like store firkanter i ønskelig størrelse og tekstil, og to lange remser, som skal bli håndtakene til handlenettet.

Sy deretter firkantene og remsen sammen på vrangen, og vreng tilbake når du har sydd rundt. Fest remsen på hver sin side av de sammensydde firkantene.

#3. Handlepose av putetrekk

Dette er nok en av de enkleste måtene å lage en handlepose på. Du har sikkert ett eller flere putetrekk du enten er lei av, eller som alltid ligger ubrukt bakerst i skapet. Et slikt handlett blir svært holdbart!

PUTETREKK: Det er sterkt og kan bli et supert handlenett. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PUTETREKK: Det er sterkt og kan bli et supert handlenett. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Slik gjør du: Fold putetrekker halvveis på langsiden, og sørg for at åpningen er på toppen. Deretter klipper du ut to kurver på hver side av «håndtaket». Da ender du opp med fire håndtak symmetrisk mot hverandre.

Deretter kan du brette inn kanten på håndtaket, og sy rundt. Så fester du håndtakene i hverandre, og syr igjen på toppen.

En mer utdypende fremgangsmåte finner du HER.

#4. Genser-sekk

Av en gammel college-genser, skjørt, eller bukse kan du lage en enkel og sporty sekk som kan være med deg både på ferien og handleturen når du skal handle mat.

SUPER SEKK: Denne sekken er faktisk laget av en gammel college-genser og litt tau! Det tok heller ikke lang tid å lage den. Oppskriften fra jennyskavlan.com ble brukt. Foto: Camilla Øino
SUPER SEKK: Denne sekken er faktisk laget av en gammel college-genser og litt tau! Det tok heller ikke lang tid å lage den. Oppskriften fra jennyskavlan.com ble brukt. Foto: Camilla Øino Vis mer

Slik gjør du: Dersom du bruker en genser, kan du klippe av overdelen og lage to fordypninger ved sømmen på hver side av genseren. Brett deretter kantene inn, og sy sammen. Her er det viktig at du lager sømmen såpass romslig at du får dratt tauet gjennom til slutt.

Klipp ut to rektangler fra ermene på genseren, og sy hver av dem på hver sin side på sekken. Senere skal tauet gjennom disse.

Sy deretter bunnen sammen på vrangen, og klipp av to like lange lengder av tauet.

På jennyskavlan.com er fremgangsmåten beskrevet på en lettfattelig måte, se HER.

#5. Lag din egen T-skjortepose

Denne type pose er ypperlig dersom du skal handle frukt, grønnsaker eller annet småtteri, og kun trenger begrenset med plass.

Slik gjør du det: Snu den gamle t-skjorten din på vrangen, og kutt av toppen av t-skjorten i en kurve. Deretter syr du stoffet sammen der du nettopp klippet det.

Deretter markerer du der du har lyst til å lage kutt i posen, og merk samtidig av der du ønsker at håndtaket skal være.

Strekk posen godt ut før du tar den i bruk.

En mer detaljert beskrivelse kan du se HER.

#6. Ta med din egen ryggsekk på butikken!

Kanskje du rett og slett ikke er så glad i å sy eller ikke har symaskin - null problem! Ta med deg din mest romslige ryggsekk når du skal på butikken slik at du slipper å kjøpe poser.

Poser av resirkulert plast

Det gjøres stadig tiltak for å redusere utslippene, og mange norske kjeder har derfor begynt å selge poser av resirkulert plast.

Rema 1000 er blant disse kjedene, og selger miljøposer som inneholder 80 prosent resirkulert plast.

Både Meny, Kiwi og Joker er også kjeder som har poser som er laget av 50 prosent resirkulert plast.

Det er også viktig å huske på at du kan bruke plastposene du allerede har i hus flere ganger, og at de kan resirkuleres når de ikke lenger kan brukes.

En rekke Coop-butikker gir deg også en krone bonus dersom du bruker handlenettet fremstilt av fornybare råvarer, hver gang du handler.

Framtiden i våre hender mener blant annet at handlenett du kan bruke mange ganger er en veldig god erstatning for både plast- og papirposer, spesielt siden sistnevnte er mer miljøbelastende både å produsere og transportere enn plastposene.

Konklusjonen til Naturvernforbundet er likevel dette:

  • Unngå plastposer
  • Bruk papirposer av og til
  • Bruk det bærenettet du allerede eier

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer