Dette kan du gjøre i hagen nå

Fem gode råd til deg som ivrer etter å sette i gang.

DET SPIRER: Hva kan du gjøre av rydding, klipping og planting nå? Foto: Bjørn Eirik Loftås
DET SPIRER: Hva kan du gjøre av rydding, klipping og planting nå? Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Er du klar for utearbeider etter en lang vinter inne?

Pass bare på: Selv om det er mye du kan begynne med, er det også noen ting du bør vente med, enn så lenge. Det er også noe du kan være for seint ute med!

Plenen er noe du kan hende bør vise litt tålmodighet med og avvente - og det samme gjelder rosene.

Men når det kommer til vårblomstrende busker og planter og beskjæring av eple- og pæretrær, kan det hende at du rett og slett er for seint ute!

Orker du egentlig ikke å ta fatt på hagen ennå? Det kan hende at du gjør det helt riktige, flere av hageekspertene Dinside har snakket med anbefaler nemlig en kaffekopp:

- Det er en fin tid å ta ut litt hagemøbler og begynne å kose seg litt; ta med kaffekoppen og bare nyte det. Det skal ikke være noe stress å ha hage, det skal være kos også, sier Tonje Bergh i planterådgivningsselskapet Plantmania.

Her er fem ting du kan gjøre i hagen nå:

#1: Planlegging

GJØR DETTE I HELGEN: Du trenger faktisk ikke å begynne å gjøre noe i hagen ennå annet enn å sette deg i en god stol med en varm kopp kaffe.  Foto: SCANDINAV / SCANPIX
GJØR DETTE I HELGEN: Du trenger faktisk ikke å begynne å gjøre noe i hagen ennå annet enn å sette deg i en god stol med en varm kopp kaffe. Foto: SCANDINAV / SCANPIX Vis mer

- Ta med kaffekoppen ut, finn en fin plass i solen og se for deg sommerhagen, og hvordan den kan planlegges, og hva som er realistisk å oppnå, anbefaler Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter.

- Det er alltid lurt å planlegge hva du skal gjøre i hagen tidlig vår. Da får man ett godt utgangspunkt, sier Hilde Poppe, gartner i Plantasjen, til Dinside.

Dinside har også skrevet om gode tips til hvordan du med enkle grep kan planlegge hagen.

Tonje Bergh i Plantmania anbefaler å gå litt i hagen og få en oversikt over hva som eventuelt har begynt å spire og gro. Og at du bør forsøke å huske hva man har satt ned hvor, slik at du ikke begynner å grave der du for eksempel har satt ned blomsterløker.

LES OGSÅ: Eddik er supert mot ugress

#2: Rydding

Du kan fint begynne å rydde i hagen, men vær forsiktig dersom det fremdeles er frost i bakken eller det ikke har tørket helt opp.

Bergh sier til Dinside at man bør være litt obs på plenen, og at man ikke begynner å rake før den er ordentlig tørket opp.

- Begynner du nå, mens det ennå er vått og litt frost, kan du ødelegge plenen. Det har akkurat begynt å tine, og du bør ikke begynne å tråkke rundt før det har tørket opp, så her må man smøre seg med tålmodighet, sier hun.

Du kan også begynne å se på staudebedene, men vær forsiktig:

- Du kan gjerne begynne å rydde litt i bedene, begynne å ta bort blader, men ta med forsiktighet; vårblomstrende stauder kan ha begynt å komme opp, og du vil ikke ødelegge noe, sier Bergh.

PLANT NÅ: Stemor kan du plante nå, de tåler litt frost. Foto: COLOURBOX.COM
PLANT NÅ: Stemor kan du plante nå, de tåler litt frost. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer#3: Planting

Om du ikke kan begynne å rake, kan du kanskje heller begynne så smått å plante i krukker:

- Stemor og tusenfryd, ranunkler og løkblomster tåler en nattefrost eller to, og du kan eventuelt legge et laken over om natten eller skyve krukken inntil veggen. Selv om stemoren ser tufs ut, vil den komme seg utover dagen, sier Bergh til Dinside.

Lurer på om du bør kjøpe ny jord til krukkene dine? Ifølge ekspertene kan du like gjerne beholde den jorden du har og heller tilsette næring og bytte på hvilken vekst du har i den aktuelle krukken. Men skal du kjøpe ny jord, er det en ting som gjelder: - Kjøp god jord!

- Plant gjerne i store krukker i begynnelsen. Stemoren kan vare hele sommeren, også tusenfryd, om du kniper av blomstene etterhvert som de visner, sier Bergh.

Har du drevet frem planter i drivhus som skal plantes ut, så husk:

- De som har blitt drevet frem i drivhus trenger akklimatisering. Sett ut en stund av gangen, ta inn om natten i starten for eksempel. Da tilvenner planten seg klimaet, oppfordrer Poppe.

LES OGSÅ: Se blomster-Finns tips til krukkeplanter

BESKJÆRING? Ja, du kan beskjære, men ikke alt! Foto: SMIT/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
BESKJÆRING? Ja, du kan beskjære, men ikke alt! Foto: SMIT/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer#4: Beskjæring

Våren er en fin tid for beskjæring, men pass på hva du beskjærer når.

- Du kan begynne å beskjære endel busker og trær. Når det gjelder epler og pærer, må du passe på at ikke blomstringen har kommet i gang, dette er akkurat på grensen hvor sent du kan gjøre det, men så lenge det ikke har startet, kan du beskjære nå, sier Bergh.

Du kan også beskjære sommerblomstrende busker og hekker som ikke har satt i gang, men vær forsiktig med de som er vårblomstrende. Om du beskjærer de nå, vil du jo skjære bort det som har begynt å komme. Så om de har begynt å spire, må du vente til etter blomstring.

Klaseroser og storblomstrende roser skal klippes ned til cirka 15 centimeter på våren.

- Når rosene begynner å skyte ut nå, kan du begynne å beskjære, men man sier at rosene ikke skal beskjæres før bjørka begynner å få museører. Så der bør man vente litt - det er kanskje litt tidlig nå, sier Bergh.

- Busk- og klatreroser tynnes ut ved å ta bort døde, skadde og tynne grener. Ønsker du en kraftigere vekst fra bunnen av kan du klippe busk- og klatreroser helt ned. Bruk en skarp beskjæringssaks, og ellers kan alt av døde og skadde greier beskjæres, sier Poppe.

LES OGSÅ: Her er verktøyene du trenger til beskjæring

Ta hensyn til din egen høyde og styrke når du kjøper spader og andre hageverktøy. Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind gir deg tipsene. Video: Endre Vellene Se også de andre tipsene i serien her: https://www.youtube.com/playlist?list=PLw_ms_E_4dCOOkjUXHMtbScL7F5CgMC7j Vis mer

#5: Gjødsling

Ja, du kan begynne å gjødsle, men husk da dette:

Plenen kan du begynne å gjødsle med fullgjødsel i april. Om du lurer på kalking, er det ikke sikkert du trenger det:


- Kalking kan være lurt, men for å vite om det er det du mangler, bør det sendes inn jordprøve, sier Poppe.

Bergh sier at det er like viktig å passe på å gjødsle godt gjennom sesongen, for på den måten å gi gresset gode forhold, slik at den kan utkonkurrere mosen.

- Man må kalke mye for å heve surhetsgraden opp nok til at mosen skal forsvinne, sier Bergh.

Hennes gjødselråd er som følger:

Gjødsle gjennom hele sesongen, og veksle mellom fullgjødsel og kalksalpeter, annenhver gang: Fullgjødsel i april, så gjødsle i juni, kanskje litt i juli - og ikke etter 20. august.

Og du må gjerne benytte en regnværsdag nå til å gjødsle.

- Blir det en regnværsdag nå, er det kjempefint å gjødsle. Dette gjelder også kalking om man skal det: gjør det når det er nedbør, så ikke gjødsel blir liggende oppå og svi plenen, sier Bergh.

Deler av artikkelen har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 30.3.2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer