Vær:

Dette kan du glemme

Brannvesenet med klar beskjed.

PRIORITERINGER: Øst 110-sentral forteller at mannskapene vil prioritere liv og helse mandag, og at folk med vanntrøbbel må ringe forsikringsselskapene. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: NTB
PRIORITERINGER: Øst 110-sentral forteller at mannskapene vil prioritere liv og helse mandag, og at folk med vanntrøbbel må ringe forsikringsselskapene. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag preges av kaos etter helgas væromslag, og mange kan risikere å få vann i kjelleren nå som smeltinga står på.

Flere branndistrikter rapporterer om flere hendelser med lekkasjer gjennom tak og kjellere det siste døgnet.

- Vi oppfordrer alle til å sjekke rundt sin bolig og prøve å lede bort vann. Du kommer langt med en spiss spade for å åpne islagte sluk og lage noen stikkrenner, skriver Vestfold Interkommunale Brannvesen på Facebook, mandag formiddag.

TIPS: Vintervær kan føre til at hjulbuen fylles opp med snø og is, da kan være lurt å ta noen forholdsregler. Video: Berit B. Njarga / Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Ved Øst 110-sentral venter de at mandagen blir travel, men har en klar beskjed til alle som får vann inn i boligen idag.

- Vi reiser ikke ut på vann i kjellere i dag, så dersom man får vann i kjelleren i dag, så får man ikke hjelp av oss. Vi prioriterer liv og helse, sier vaktleder Ole-Martin Isebakke til Romerikes Blad.

Han oppfordrer folk til å kontakte forsikringsselskapet, og påpeker at vannet vil trekke seg tilbake når regnværet gir seg.

Og det gjør folk, skal vi tro forsikringsselskapet Fremtind. De melder om rekordstor pågang fra folk som er rammet av værkaos nå.

- Det koker på telefonen hos oss nå. Vi jobber så raskt vi kan, men siden det er veldig mange som trenger hjelp, kan det ta litt lenger tid enn normalt, sier kommunikasjonssjef Anette Grønby Rein.

Det samme melder Tryg forsikring:

- Skademeldingene har strømmet inn i voldsomt tempo mandag, og vi har siden midnatt registrert vel 120 skadesaker bare i dag. 80 av disse gjelder bygningsskader med utette tak samt vanninntrenging i boliger og kjellere. I tillegg har vi hatt veihjelp for 65 bilister der flere har kjørt seg fast i en blanding av snø og vann og sørpe eller kjørt utfor veien, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen.