Vaske stekeovn

Dette kan du putte i oppvaskmaskinen

Visste du at dersom glasset på stekeovnen din er avtakbart, så kan det vaskes i oppvaskmaskin? Vi gir deg vasketipsene du kanskje ikke visste fra før!

DETTE ER REDNINGEN: Om stekebrettet ditt er fult av fastbrente rester og smuss bør du så absolutt teste ut dette tipset. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har det hopet seg opp med brente osteklumper fra pizzaene du har stekt? Eller har det kommet fettbelegg inne i stekeovnen?

Fortvil ikke. Vi har fått tak i rådene som gir deg en skinnende ren stekeovn.

- Pass på å benytte rengjøringsmidler som er tilpasset din type ovn. Du kan nemlig risikere å ødelegge ovnen hvis du bruker rengjøringsmidler som ikke er egnet for ovn, forteller Vibeke Scavenius, leder for markedsføring og kommunikasjon i CityMaid.

Hun forteller at de selv bruker profesjonell ovnsrens for en ren stekeovn.

- Med denne er det viktig å forvarme stekeovnen først. Deretter følger du instruksjon og virketid nøye. Legg mopper eller håndklær under døråpningen. Bruk vernebriller når du sprayer og tørk av med papir eller klut. Vask alle overflatene med vann og mikrofiber før du eventuelt brenner av stekeovna før bruk, sier hun.

Har du pyrolyse?

Dersom du har en stekeovn med pyrolysefunksjon, er denne veldig fin til å rense innvendig i stekeovna.

- «Pyrolyse» er en kjemisk prosess som forbrenner fett og matsøl ved 500 grader. Når ovnen er avkjølt vil det bare være igjen litt støv eller aske i bunnen som kan børstes bort. Prosessen er helt uten bruk av kjemikalier og ovnen renser seg selv. Ovnen blir låst under prosessen, som en sikkerhet på grunn av den høye varmen, sier Scavenius.

Hun forteller også at du bør fjerne sideriller før programmet settes i gang, i tillegg til at alle stekeplater må fjernes.

Også Malin Skaar, seniorsjef i Orklas kundeservice forteller at dersom ovnen din er selvrensende eller delvis selvrensende så skal man benytte programmet til ovnen.

Tips for å holde ovnen ved like

- Før du skal bruke stekeovnen, er det viktig å fjerne løse og innbrente matrester som kan skape unødvendig stekeos. Og for å holde stekeovnen ved like, bør du vaske den jevnlig – minst én gang per måned og i hvert fall etter steking av ribbe, forteller hun.

MANGE MÅTER: Det er ikke bare én måte å vaske stekeovnen på! Foto: Pixel-Shot / Shutterstock / NTB
MANGE MÅTER: Det er ikke bare én måte å vaske stekeovnen på! Foto: Pixel-Shot / Shutterstock / NTB Vis mer

Et godt tips er ifølge Scavenius er alltid å ha bakepapir under på stekebrett og rist, slik at sølet kommer på papiret, og ikke på brettet eller i bunnen av stekeovnen.

- Det gjelder helst å holde det rent fra dag én og å holde stekeovnen ren, sier Scavenius.

Kan settes i oppvaskmaskinen

Skaar forteller at man kan bruke en ovn- og grillspray for å fjerne fastbrente matrester og fett.

- Spray inni ovnen og la virke i cirka én time før du vasker godt over med ren klut, forteller hun og legger til at det er viktig å lese bruksanvisningen nøye før bruk.

Når det gjelder glasset i stekeovnen så kan du ta ut dette hvis mulig og vaske for hånd eller i oppvaskmaskin.

- Dersom det ikke kan tas ut så er et godt tips å vaske med skurekrem, vask godt med ren klut for å fjerne alle produktrester, forteller hun.

Også risten kan fort bli skitten og stygg etter å ha vært i kontakt med ulik mat.

- Når det gjelder selve risten, så kan den som oftest vaskes i oppvaskmaskin. Vanskelig fastbrent smuss kan fjernes med stålull, sier Skaar.

Kjerringrådene

Dersom du vil ty til mer naturlige valg, finnes det også flere kjerringråd.

Nettportalen Hus.no anbefaler to kjerringråd for vask av ovn. Du kan prøve en blanding av lunkent vann og bakepulver, eller så kan du prøve sitronmetoden.

Begge disse metodene har vi selv testet! Sjekk ut vann og bakepulver-testen her og sitron og vann-testen her!

- Da kjøper du ganske enkelt en sitron eller to, skviser ut saften fra dem opp i en bolle med lunkent vann, og setter den inn i stekeovnen på cirka 50 grader, står det på deres nettsider.

De skriver videre at man kan la bollen med sitronløsningen stå i stekeovnen i minst en halvtime, men gjerne flere timer dersom ovnen er veldig skitten.

- Når du tar ut bollen, vasker du med vann og eventuelt såpe og en pussesvamp, da skal selv de vanskeligste flekkene forsvinne lekende lett, står det skrevet videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer