Grilling av kjøtt:

Dette kan gjør grillingen din kreftfremkallende

Grilling rett på flammene og fett som drypper ned i grillen øker mengden av kreftfremkallende stoffer.

SKADELIG GRILLING: Hvordan du griller har mye å si for å begrense mengden helseskadelig stoffer i maten. Foto: NTB Scanpix
SKADELIG GRILLING: Hvordan du griller har mye å si for å begrense mengden helseskadelig stoffer i maten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sol og varme er for mange nordmenn ensbetydende med grilling på terrassen. De fleste av oss har fokus på riktig grillutstyr, men også hva vi griller og hvordan, bør være like viktig.

Ifølge Mattilsynet kan det dannes helseskadelige stoffer i maten når den utsettes for sterk varme, slik tilfellet er under grilling.

Men det fins måter å begrense de kreftfremkallende stoffene på.

Skadelige stoffer ved grilling

Matportalen skriver på sine nettsider at det i hovedsak er to grupper av skadelige stoffer som dannes ved grilling, såkalte stekemutagener (heterosykliske aromatiske aminer) og PAH-forbindelser (polysykliske aromatiske hydrokarboner).

Flere av forbindelsene i disse gruppene kan forårsake kreft hos mennesker ved å skade arvematerialet.

Seniorforsker Helle Katrine Knutsen i Folkehelseinstituttet (FHI) sier til Dinside at begge de nevnte stoffgruppene er kreftfremkallende, men at HA fins i både stekt og grillet kjøtt, mens PAH finnes bare i grillet mat.

- På hvilken måte øker PAH og HA kreftfaren?

- De kan skade DNA og føre til mutasjoner, og kan få celler til å dele seg raskere, sier Knutsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer