Verdi på bolig:

Dette kan heve eller senke boligens verdi med opp mot én million kroner

Her er kvalitetene som kan påvirke boligverdien.

STØY: Ifølge takstmann Finn Stedjan kan støy, for eksempel hvis du bor i nærheten av en trafikkert flyplass, redusere boligverdien fra 100.000 kroner og oppover. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
STØY: Ifølge takstmann Finn Stedjan kan støy, for eksempel hvis du bor i nærheten av en trafikkert flyplass, redusere boligverdien fra 100.000 kroner og oppover. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har tidligere skrevet om at du må skille oppussing fra «pynt» når du kjøper bolig, og et nyrenovert bad og privat balkong kan fort gjøre boligen mer verdt.

Men, hvilke faktorer hever og senker boligverdien, og hvilke summer er det snakk om?

Finn Stedjan, takstingeniør og medlem i Norsk Takst, har tatt utgangspunkt i en bolig til fire millioner kroner med sentral beliggenhet i en norsk storby, og anslår verdiøkningen til denne med noen av de mest etterspurte enkeltkvalitetene ved boliger.

Utsikt, for eksempel, kan heve boligverdien med 800.000 kroner, men mangel av utsyn kan senke verdien med opp til én million kroner.

Boligutvikling er bra

Førsteinntrykket av boligen er det du sanser før du går inn, altså hvordan boligen ser ut, hva du hører fra gårdsrommet eller hagen, hva du lukter og så videre.

Her er det takstingeniør Stedjan mener er positive og lønnsomme inntrykk:

 • Flott opparbeidet uteareal øker verdien med 100.000 til 300.000 kroner
 • Boligutvikling i nærområdet øker verdien med 200.000 kroner og oppover
 • Usjenert, solrikt uteområde øker verdien med 100.000 kroner og oppover

Dinside har tidligere skrevet om at salget av nye boliger går opp, og Forbrukerrådet anbefaler deg å prute på nybygg.

Støy kan koste deg 400.000 kroner

Og, her der de mindre fordelaktige, ytre faktorene:

 • Lite sentralt med hensyn til kollektivtrafikk senker verdien med 100.000 kroner og oppover
 • Trafikk og støy senker verdien med 100.000 kroner og oppover

- Eksempelvis kan jernbane med mye trafikk som ligger kloss opp i en bolig, påvirke verdien med mellom 200.000 og 400.000 kroner, sier Stedjan.

Av det som følger med boligen, er det også mulige kilder til verdiøkning:

 • Bolig med godkjent utleiedel øker verdien med 500.000 til 1.000.000 kroner
 • Garasjeplass eller parkeringshus øker verdien med 300.000 kroner og oppover

Utdaterte bad er dyrt

Så går du inn i boligen, og da er det enda flere kvaliteter som påvirker hvor mye den er verdt. På den positive siden har vi:

 • Heis til leilighet oppover i etasjene øker verdien med 200.000 til 500.000 kroner
 • Moderne energiløsninger, som varmepumper, vannbåren varme og balansert ventilasjon øker verdien med 200.000 kroner og oppover

Mens negative faktorer er:

 • Gamle bad senker verdien med 100.000 kroner og oppover
 • Gamle kjøkken senker verdien med 50.000 kroner og oppover

Derfor bør du sjekke baderommet nøye på visning.

Utsyn er utslagsgivende

Det er også viktig hva du ser fra boligen, og om det kun er store vinduer eller privat balkong:

 • Balkong øker verdien med 300.000 til 500.000 kroner
 • Fin utsikt øker verdien med 400.000 til 800.000 kroner
 • Gode lysforhold og sol øker verdien med 100.000 til 200.000 kroner

Men, på den andre siden kan høye nærliggende bygg som begrenser utsikt senke boligens verdi med 300.000 til 1.000.000 kroner der det generelt er høye boligpriser, ifølge Stedjan i Norsk Takst.

I fin utsikt legger han at du for eksempel kan se sjø, skjærgård, pene grøntområder og skogsområder fra vinduer i boligen, samt fra uteplasser.

Gode lys- og solforhold betyr at boligen ligger slik at det både rundt og i boligen er godt med daglys, samt at boligen har gode lys- og solforhold utvendig.

Det blir ofte opplyst i hvilken retning balkongen vender i boligannonser, men hva er mest gunstig? Ofte er det syd- og vestvendte balkonger som gir mest sol, for solen går opp i øst og ned i vest, og passerer sør cirka midt på dagen. De som liker morgensol best og er opptatt av dette, kan også akseptere balkonger mot øst, svarer takstingeniøren.

- Finn boligen du trives med

Huseiernes Landsforbund tror ikke det finnes noen universelle faktorer som er viktige for alle som er på boligjakt, for vi er alle forskjellige og setter pris på ulike ting.

- Der beliggenhet betyr alt for noen, vil andre heller gå femten minutter ekstra for å slippe støy fra trikk og buss, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer.

Flesteparten av oss kjøper for å bo, ikke for å investere, ifølge ham. Da ser vi nok ikke på hva vi tjener eller taper i kroner og øre, men heller på hva som er viktige faktorer for egen trivsel.

- De færreste får alt på listen, så da må du kjøpe den boligen som ligger nærmest det du anser som din «drømmebolig», uavhengig av hva andre mener, sier Meyer.

Det er, imidlertid, viktig at ikke «drømmeboligen» får det til å sprenge betalingsrammen din, eller at du overser negative vurderinger i tilstandsrapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer