Verdi på bolig:

Dette kan heve eller senke boligens verdi med opp mot én million kroner

Her er kvalitetene som kan påvirke boligverdien.

STØY: Ifølge takstmann Finn Stedjan kan støy, for eksempel hvis du bor i nærheten av en trafikkert flyplass, redusere boligverdien fra 100.000 kroner og oppover. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
STØY: Ifølge takstmann Finn Stedjan kan støy, for eksempel hvis du bor i nærheten av en trafikkert flyplass, redusere boligverdien fra 100.000 kroner og oppover. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har tidligere skrevet om at du må skille oppussing fra «pynt» når du kjøper bolig, og et nyrenovert bad og privat balkong kan fort gjøre boligen mer verdt.

Men, hvilke faktorer hever og senker boligverdien, og hvilke summer er det snakk om?

Finn Stedjan, takstingeniør og medlem i Norsk Takst, har tatt utgangspunkt i en bolig til fire millioner kroner med sentral beliggenhet i en norsk storby, og anslår verdiøkningen til denne med noen av de mest etterspurte enkeltkvalitetene ved boliger.

Utsikt, for eksempel, kan heve boligverdien med 800.000 kroner, men mangel av utsyn kan senke verdien med opp til én million kroner.

Boligutvikling er bra

Førsteinntrykket av boligen er det du sanser før du går inn, altså hvordan boligen ser ut, hva du hører fra gårdsrommet eller hagen, hva du lukter og så videre.

Her er det takstingeniør Stedjan mener er positive og lønnsomme inntrykk:

Flott opparbeidet uteareal øker verdien med 100.000 til 300.000 kronerBoligutvikling i nærområdet øker verdien med 200.000 kroner og oppoverUsjenert, solrikt uteområde øker verdien med 100.000 kroner og oppover

Dinside har tidligere skrevet om at salget av nye boliger går opp, og Forbrukerrådet anbefaler deg å prute på nybygg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer