Skadelig inneklima

Dette kan hybelkaninene avsløre

Å analysere støvet i huset kan gi noen interessante svar.

STØVETE: Støvet i huset inneholder en hel del svar på hvordan det står til med inneklimaet i hjemmet ditt. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
STØVETE: Støvet i huset inneholder en hel del svar på hvordan det står til med inneklimaet i hjemmet ditt. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

- Vi anbefaler at man tar en analyse av støvet i boligen hvis man opplever helseplager som kan komme av dårlig inneklima, sier Ingeborg Bjorvand Engh, seniorrådgiver PhD hos rådgivningsselskapet Mycoteam.

Selskapet tilbyr forbrukere en såkalt støvanalyse, som skal kunne avsløre om hjemmet er utsatt for alt fra muggsoppsporer til fukt eller asbest.

- Hvis man mistenker at det foregår spredning av støv eller muggsoppsporer fra kilder i nærheten når dette burde vært unngått, er det relevant å sjekke innhold i støvet, sier Bjorvand Engh.

Skjulte skader

For å ta en støvprøve hjemme må du feste en spesialtape på en flate hvor det ligger støv, for eksempel på en dørkarm eller en hylle. Deretter sender du prøven til analyse, og etter et par dager får du svaret i en rapport.

Om støvanalysen viser spor av uvanlige partikler og støv i hjemmet, er det aktuelt å undersøke bygningen nærmere for å finne kilden til uønsket støv, bakterier eller muggsoppsporer, forklarer Bjorvand Engh.

- Gjennom analysen av støvet kan vi påvise arter som er gode indikatorer på fuktskader og vekst av muggsopp i konstruksjoner. Avhengig av hvilke arter vi påviser, kan vi anbefale å undersøke ulike områder, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer