Skadelig inneklima

Dette kan hybelkaninene avsløre

Å analysere støvet i huset kan gi noen interessante svar.

STØVETE: Støvet i huset inneholder en hel del svar på hvordan det står til med inneklimaet i hjemmet ditt. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
STØVETE: Støvet i huset inneholder en hel del svar på hvordan det står til med inneklimaet i hjemmet ditt. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

- Vi anbefaler at man tar en analyse av støvet i boligen hvis man opplever helseplager som kan komme av dårlig inneklima, sier Ingeborg Bjorvand Engh, seniorrådgiver PhD hos rådgivningsselskapet Mycoteam.

Selskapet tilbyr forbrukere en såkalt støvanalyse, som skal kunne avsløre om hjemmet er utsatt for alt fra muggsoppsporer til fukt eller asbest.

- Hvis man mistenker at det foregår spredning av støv eller muggsoppsporer fra kilder i nærheten når dette burde vært unngått, er det relevant å sjekke innhold i støvet, sier Bjorvand Engh.

Skjulte skader

For å ta en støvprøve hjemme må du feste en spesialtape på en flate hvor det ligger støv, for eksempel på en dørkarm eller en hylle. Deretter sender du prøven til analyse, og etter et par dager får du svaret i en rapport.

Slik gjennomføres støvanalysen

Bjorvand Engh forklarer at de analyserer støvet på følgende måte:

- Vi gjør først en måling av støvdekkeprosent, deretter mikroskopi for å bestemme støvsammensetningen og til slutt en DNA-analyse.

 • Støvdekkeprosenten blir bestemt ved digital skanning og bildebehandling av hele tapeavtrekket.
 • Støvsammensetning analyseres ved mikroskopering.
 • Identifisering og kvantifisering av sopp-DNA blir foretatt med qPCR.

Hvis du ønsker å få analysert støvet hjemme, kan dette utføres for 3380 kroner.

Om støvanalysen viser spor av uvanlige partikler og støv i hjemmet, er det aktuelt å undersøke bygningen nærmere for å finne kilden til uønsket støv, bakterier eller muggsoppsporer, forklarer Bjorvand Engh.

- Gjennom analysen av støvet kan vi påvise arter som er gode indikatorer på fuktskader og vekst av muggsopp i konstruksjoner. Avhengig av hvilke arter vi påviser, kan vi anbefale å undersøke ulike områder, sier hun.

Ifølge Bjorvand Engh er det vanlig at det kan oppstå skjulte skader i kjeller, på loft, i vegger som ligger mot terrenget, kalde flater, rørkasser rundt vann- og avløpsrør, i tilfarergulv som ligger mot bakken eller ut mot fuktige vegger, under kjøkkenbenk, i gulv og vegger i bad bak dusj/badekar.

Hudceller fra mennesker og dyr

Kai Gustavsen, fagsjef inneklima, HMS og miljørettet helsevern ved Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), mener at en støvanalyse vil gi boligeier nyttig informasjon slik at de kan arbeide målrettet når inneklima skal bedres i boligen.

Gustavsen nevner eksempler på hva som kan finnes i støvet:

 • rester fra byggestøv og isolasjonsfibre som kan irritere
 • muggsoppsporer i støvet kan komme fra synlige eller skjulte fuktskader i boligen
 • luftlekkasje med uren luft mellom fuktig kjeller og oppholdsrom
 • luftlekkasje mellom kaldtloft og oppholdsrom

- Er det stor andel hudceller fra mennesker og dyr vil det være et varsel om at man må bli mer nøye med renholdet i boligen, sier han.

- Friske personer kan få helseplager

Gustavsen understreker at inneklima er viktig for helsen, trivsel og produktivitet.

Helseplager av dårlig inneklima

Kai Gustavsen forklarer:

 • Gjentagende luftveisinfeksjoner
 • Hodepine unormal tretthet
 • Tørr hud
 • Tørre og såre slimhinner i øyne, nese og hals
 • Nedsatt konsentrasjon og arbeidsevne

- Et dårlig inneklima kan bidra til sykdom og plager hos mange mennesker, men personer med astma, allergi og andre overfølsomhetssykdommer er spesielt sårbare og kan få betydelige økte helseplager i boliger med dårlig inneklima, forteller han.

Men også friske personer kan få helseplager ved å oppholde seg over tid i bygg med dårlig inneklima, ifølge Gustavsen.

Rådgivningstjenesten til NAAF, som er gratis, får flere henvendelser fra personer som opplever at de blir syke i boligen.

- Personer som ikke er allergiske kan utvikle helseplager dersom de eksponeres for støv og forurensning som ikke er ønskelig å ha i inneluften, sier han.

- Sammen foretar vi en enkel «inneklimasjekk» av boligen og de ulike rommene. En slik inneklimasamtale avdekker ofte flere forbedringsområder som boligeier selv kan utføre, sier Gustavsen.

- Vanligst å reagere på fuktskader

Det mest vanlige er å reagere på fukt-, skjulte fuktskader og vannskader som har ført til muggsopp, ifølge Gustavsen.

-Fuktproblemer i boligen er så utbredt at vi i NAAF har utarbeidet nettsiden «Fukt og mugg» der boligeiere kan få enkle og gjennomførbare råd og tips for å bedre inneklima i egen bolig med enkle midler, sier han.

Nettsiden inneholder også flere filmer slik at det skal bli lettere å forstå hva fuktproblemer i boligen kan føre til og hvordan det kan forebygges.

Her glemmer vi ofte å rengjøre

Når vi vasker hjemme, er det ikke alle steder vi er like flinke til å rengjøre.

Gustavsen forteller at henvendelser til rådgivninger viser at dette er områder som ofte blir glemt:

 • Under senga
 • Skaptopper og horisontale flater
 • Veggflater og listetopper
 • Flere skifter ikke støvsugerpose regelmessig. Manglende rutiner på dette området fører til at det blåser «råtten» uren luft ut av støvsugeren gir vond lukt dårlig inneklima.
 • Kosedyrene til barn og barnebarn må ikke glemmes– disse bør støvsuges, henges opp på klessnora i sol, vind og kulde «luft- og solrenses».

- Det kan være lurt å ha ekstra fokus på soverommet. Dette er et rom der det ofte også oppbevares klær. Tekstiler avgir partikler til innelufta når de flyttes rundt eller tas av og på. Klær som ikke henger i garderobeskap eller oppbevares i bokser med lokk, vil samle støv og vanskeliggjør renholdet, understreker Gustavsen.

Ifølge Bjorvand Engh vil støv som er nært pustesonen ha betydning for innemiljø og luftkvalitet.

Eksempel på flater hvor selskapet anbefaler å ta prøve er:

 • Kommode/hylle i soverom.
 • Hylle cirka 1,50 meter opp fra gulv i stue eller andre oppholdsrom.
 • Bakerst på kontorpult på kontorplasser eller hjemmekontor.

- Dette er overflater som vanligvis rengjøres noen ganger i året, og vi ønsker helst å analysere støv som er mellom to og tolv uker gammelt. Dette støvet forteller «siste nytt» om hva beboere har blitt utsatt for, forklarer Bjorvand Engh.

Aktivitet og bruk av de ulike rommene har stor betydning for hvor mye støv som lagres i rommet, ifølge Gustavsen.

Han anbefaler derfor følgende:

- Utfør en støvsjekk i rommene, og ta gjerne en tur i kjelleren og på loftet også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer