Felling av trær

Dette kan naboen kreve

Har du et råttent tre på eiendommen, eller frykter at naboens tre skal falle over din eiendom? Dette kan du kreve av naboen din.

NABOKRANGEL: Kan naboen kreve at du feller et sykt eller gammelt tre på tomten din? Foto: ND700 / Shutterstock / NTB
NABOKRANGEL: Kan naboen kreve at du feller et sykt eller gammelt tre på tomten din? Foto: ND700 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under høst- og vinterstormene kan trær velte og gjøre skade, men kan man kreve at naboen fjerner trærne sine, dersom man frykter at de skal falle over eiendommen?

Ja, det kan du, forteller advokat hos Huseiernes advokatkontor, Robert Helberg til Dinside.

– Hvis det er klart at naboens tre utgjør en urimelig ulempe for deg, er hovedregelen at du har rett til å kreve at treet beskjæres eller felles.

Naboloven

I naboloven paragraf 2 og 3 kommer det frem at huseiere ikke må ha trær som er til skade eller særlig ulempe for naboen, eller sette i verk noe som er urimelig eller til ulempe på naboens eiendom.

Men hva gjør man dersom man er usikker eller ikke blir enig med naboen om treets tilstand?

- Hvis dere ikke blir enige om treets tilstand, er neste skritt å kontakte en gartner eller en annen ekspert som kan avgjøre spørsmålet på objektivt grunnlag, forklarer Helberg og fortsetter.

- Hvis en av partene ikke føyer seg for ekspertvurderingen, må spørsmålet avgjøres i rettsapparatet.

Går det på forsikringen?

Om uhellet først er ute, og treet faller over naboens eller din tomt, hvem er egentlig økonomisk ansvarlig?

Kommunikasjonsdirektør i forsikringsselskapet If, Andreas Handeland, forteller til Dinside at den som bor på tomten hvor treet står kan bli økonomisk ansvarlig ved skader.

- I utgangspunktet er eieren av treet økonomisk ansvarlig for skader som oppstår på nabotomten - uavhengig av om vedkommende har skyld i at det skjer. Dette fremgår av naboloven og kalles objektivt ansvar.

- Derfor er det i hus og innboforsikring inkludert en ansvarsforsikring. Det vil si at forsikringsselskapet dekker rettslig erstatningsansvar for skade på annen person eller andres ting, forklarer kommunikasjonssjef hos Gjensidige, Pål Rune Eklo, til Dinside.

Hvis for eksempel trampolinen din blir tatt av vinden og skader eiendeler hos naboen, eller trær velter og gjør skade på nabohuset eller naboens bil vil det bli dekket.

Det er dog krav om at skaden må ha oppstått plutselig og uforutsett.

- Hva skjer dersom man for eksempel var klar over at treet var råttent?

- Hver sak må vurderes for seg, fordi det er så mange ulike typer hendelser og faktorer som kan spille inn. Men hvis det gjennom saksbehandlingen kan konkluderes med at skaden åpenbart burde blitt avverget, vil det kunne få konsekvenser for forsikringsoppgjøret, forklarer Eklo og fortsetter.

- Forutsetningen for at vi skal kunne redusere erstatningen er at kunden må ha opptrådt grovt uaktsomt, og at dette må ha direkte årsakssammenheng med skaden.

Dersom treet velter på grunn av en kraftig storm, men det ikke oppstår noen skader på naboens hus eller gjenstander vil nabolovens prinsipper gjelde.

- Eier av treet skal stå for fjerning. Det er da vedkommendes bygningsforsikring som dekker det, og det innebærer oppkapping, fjerning av trerot og bortkjøring av avfallet. Treet erstattes også med et tilsvarende tre, men i ung vekst, forklarer Handeland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer