Vannstopper og vannsensor i bolig

Dette kan sikre deg mot vannlekkasjer hjemme

Men, husk at noen sensorer kun gir varsling uten å stoppe vanntilførselen automatisk.

VANNSKREKK: Er du redd for lekkasjer hjemme når du er på reise? Mange nye boliger har installert Waterguard eller lignende som stopper vannet hvis det registreres unormal fuktighet, men det finnes også smarte vannsensorer som gir deg beskjed om lekkasje via en app på telefonen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
VANNSKREKK: Er du redd for lekkasjer hjemme når du er på reise? Mange nye boliger har installert Waterguard eller lignende som stopper vannet hvis det registreres unormal fuktighet, men det finnes også smarte vannsensorer som gir deg beskjed om lekkasje via en app på telefonen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Har du en bolig som er bygget eller rehabilitert etter 2010, er det installert vannstopper, for eksempel en Waterguard eller Aquastop. Dette er et system med en magnetisk lås som stopper vanntilførselen dersom det oppstår lekkasje i boligen.

Det er lurt å ha vannstopper på kjøkkenet og badet, og om det ikke er sluk på baderommet, du ha en vannstopper.

Vannstopper ble obligatorisk etter at byggteknisk forskrift Tek 10 ble innført, som nå er erstattet av det nye regelverket Tek 17. Hvis du eier eller skal kjøpe en bolig som ikke har vannstopper, anbefaler takstmann Roger Andersen, medlem av Norsk takst, deg å installere dette.

– Målet med Waterguard eller andre vannstoppere og -sensorer er å hindre at vannlekkasjer skader installasjoner og bygningsdeler i boligen din. Vi anbefaler ikke enkelte produkter foran andre, det viktigste er at lekkasjer blir forhindret, sier Andersen.

Flere typer vannsensorer og -stoppere

Som sagt består et vannstoppersystem av en magnetlås koblet til strømanlegget i boligen som sørger for å stenge vannet ved lekkasje. Det finnes, imidlertid, ulike typer vannstoppere og -sensorer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer