Vannstopper og vannsensor i bolig

Dette kan sikre deg mot vannlekkasjer hjemme

Men, husk at noen sensorer kun gir varsling uten å stoppe vanntilførselen automatisk.

VANNSKREKK: Er du redd for lekkasjer hjemme når du er på reise? Mange nye boliger har installert Waterguard eller lignende som stopper vannet hvis det registreres unormal fuktighet, men det finnes også smarte vannsensorer som gir deg beskjed om lekkasje via en app på telefonen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
VANNSKREKK: Er du redd for lekkasjer hjemme når du er på reise? Mange nye boliger har installert Waterguard eller lignende som stopper vannet hvis det registreres unormal fuktighet, men det finnes også smarte vannsensorer som gir deg beskjed om lekkasje via en app på telefonen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Har du en bolig som er bygget eller rehabilitert etter 2010, er det installert vannstopper, for eksempel en Waterguard eller Aquastop. Dette er et system med en magnetisk lås som stopper vanntilførselen dersom det oppstår lekkasje i boligen.

Det er lurt å ha vannstopper på kjøkkenet og badet, og om det ikke er sluk på baderommet, du ha en vannstopper.

Vannstopper ble obligatorisk etter at byggteknisk forskrift Tek 10 ble innført, som nå er erstattet av det nye regelverket Tek 17. Hvis du eier eller skal kjøpe en bolig som ikke har vannstopper, anbefaler takstmann Roger Andersen, medlem av Norsk takst, deg å installere dette.

– Målet med Waterguard eller andre vannstoppere og -sensorer er å hindre at vannlekkasjer skader installasjoner og bygningsdeler i boligen din. Vi anbefaler ikke enkelte produkter foran andre, det viktigste er at lekkasjer blir forhindret, sier Andersen.

Flere typer vannsensorer og -stoppere

Som sagt består et vannstoppersystem av en magnetlås koblet til strømanlegget i boligen som sørger for å stenge vannet ved lekkasje. Det finnes, imidlertid, ulike typer vannstoppere og -sensorer.

– Men, husk at noen sensorer ikke er koblet opp mot en magnetlås eller -ventil. Disse vil kun varsle med lyd, som en røykvarsler, eller via en app du laster ned, sier Andersen.

SKAFF DEG VANNSTOPPER ELLER -SENSOR: Hvis du ikke har installert et vannstoppersystem eller lignende i boligen din, bør du gjøre det, råder takstmann Roger Andersen. Det finnes flere ulike løsninger, både de som stenger vannet så snart en lekkasje oppstår, og de som varsler deg via lyd eller app om at vannet stiger hjemme hos deg. Foto: Norges Takseringsforbund.
SKAFF DEG VANNSTOPPER ELLER -SENSOR: Hvis du ikke har installert et vannstoppersystem eller lignende i boligen din, bør du gjøre det, råder takstmann Roger Andersen. Det finnes flere ulike løsninger, både de som stenger vannet så snart en lekkasje oppstår, og de som varsler deg via lyd eller app om at vannet stiger hjemme hos deg. Foto: Norges Takseringsforbund. Vis mer

Grohe Sense er en slik sensor. Den ser ut som en ishockeypuck som du plasserer ved vannkrana hjemme, og så gir den deg beskjed om vannlekkasjer via en app. Du kan også kjøpe en vannstopper i tillegg, som du plasserer på hovedvannrøret i boligen, slik at vanntilførselen blir stoppet ved lekkasje.

– Hvis du kun har sensoren, er du avhengig av at nettverket hjemme fungerer for å få beskjed om lekkasje, mens stopperen fungerer uavhengig an nettet, sier markedssjef Heidi Lie.

Grohe kan også overvåke temperatur, fuktighet, vanntrykk og -forbruk i boligen via smarttelefonen, samt kan kobles til smarthjemsteknologi som Google Nest.

Færre lekkasjer i boliger

Ifølge Vannskadestatistikken (VASK) skyldtes 11.568 avløps- og vannrørslekkasjer i privatboliger enten produktfeil eller elde i 2017. Dette er rundt to tusen færre enn året før.

Hittil i år er det registrert 3.357 lekkasjer av samme art og grunn som over i norske hjem.

Takstmann Andersen tror at nedgangen i lekkasjer skyldes været, nemlig at temperaturen stiger og mildere vintre gir færre frostskader.

Vannstoppere skal monteres når vanninstallasjonene mangler overløp og plasseres i rom uten sluk og vanntett gulv.

Det skal også monteres vannstopper under klosettsisterner og innbyggingsarmaturer når disse er skjult inne i bygningskonstruksjonen i andre rom enn våtrom, der det ikke er sluk, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer