Bredbåndspriser med og uten TV

Dette koster bredbånd når du velger vekk TV

Nå gir både Get og Canal Digital deg muligheten.

TV-LØS HVERDAG: Du trenger ikke TV-dekoder mer for å se favorittprogrammene. Men velger du bort dekoderen, blir som oftest bredbåndet dyrere. (Foto: Monkey Business Images/Shutterstock/NTB scanpix)
TV-LØS HVERDAG: Du trenger ikke TV-dekoder mer for å se favorittprogrammene. Men velger du bort dekoderen, blir som oftest bredbåndet dyrere. (Foto: Monkey Business Images/Shutterstock/NTB scanpix) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med både NRK, TV2, Netflix, HBO og mange andre tilgjengelig på nettet, trenger du strengt tatt ikke TV lenger.

Men så langt har det ofte vært vanskelig kvitte seg med den tradisjonelle TV-boksen fra kabelselskapet og bare gå for nett-tilbudet deres.

Nå må derimot selskapene tilby bredbånd uten å også betale for TV-tilbudet. Men lønner det seg?

Begge de store har åpnet

I februar i fjor skrev vi om Pål Listuen, som opplevde at han ikke fikk lov til å velge vekk TV-tilbudet fra Canal Digital når han bare ville ha bredbånd.

Heller ikke hovedkonkurrenten Get har vært villig til å la kundene sine velge vekk TV-pakkene, selv om de allerede i oktober 2015 lovte at de ville endre praksis.

Get har en stund tilbudt TV-løst bredbånd til et utvalg pilotkunder, og fra nyttår har de gjort sitt TV-løse bredbåndstilbud tilgjengelig for alle.

Canal Digital åpnet allerede en god stund før nyttår, og kan nå tilby fire hastigheter uten TV-pakke.

Du sparer penger, men...

Selvsagt sparer du noen penger på å velge bort TV-boksen. Men noen av de pengene tar kabelselskapene tilbake i form av en prisøkning på bredbånd alene.

- Prisen for bare bredbånd har ikke økt, det er kunder som har flere produkter fra Get som oppnår rabatt. Get gir kunder som har både tv og bredbånd en pakkerabatt og de som velger å kjøpe bare bredbånd får dermed ikke denne rabatten. Alle våre priser inkluderer kostnader for drift, vedlikehold og modernisering av nettene, sier kommunikasjonssjef Silje N. Thoresen i Get til Dinside.

Hennes kollega Tormod Sandstø i Telenor-selskapet Canal Digital har omtrent samme forklaring på hvorfor bredbånd alene koster mer .

- Bredbånd er ikke blitt dyrere for noen etter endringen. Prisdifferansen ligger i den kostnaden det er å ha tilgang til selve nettet bak, som er grunnlaget for både TV og nett. Disse kostnadene dekker drift, utvikling og ikke minst konstant oppgradering som sørger for at man hele tiden har et nett som er rustet for framtiden, skriver Sandstø til oss i en e-post.

Vanskelig å sammenligne

Å sammenligne bredbåndshastigheter er ikke så lett. Hastighetene som tilbys er høyst ulike, og i tillegg er det ofte forskjell på hastigheten opp og ned.

Det er jo heller ikke alle som er så heldige å kunne velge og vrake mellom leverandører.

Borettslaget eller sameiet du bor i kan for eksempel ha gjort en langsiktig avtale. Og noen bor slik til at ingen bredbåndsselskaper finner det lønnsomt å legge kabel.

For mange er det dermed mest aktuelt å vurdere å velge vekk TV uten å bytte leverandør.

RASKT MED LYS: Med fiber får du som oftest lik hastighet opp og ned. Dessverre er ikke slike kabler tilgjengelig overalt. (Foto: Lodimup/Shutterstock/NTB scanpix)
RASKT MED LYS: Med fiber får du som oftest lik hastighet opp og ned. Dessverre er ikke slike kabler tilgjengelig overalt. (Foto: Lodimup/Shutterstock/NTB scanpix) Vis mer

Slik er prisene

Canal Digitals mest populære kombinerte TV/bredbåndspakke er «Bredbånd 60», som gir 60 megabit i sekundet ned og 20 opp. Her koster bredbåndsdelen 529 kroner i måneden. Uten TV koster samme hastighet 679.

Her er differansen 150 kroner i TV-pakkas favør, noe den også er for alle de andre hastighetene.

TE-WE: Canal Digitals TV-tilbud er kraftig modernisert med Netflix og andre tilbud. (Foto: Canal Digital)
TE-WE: Canal Digitals TV-tilbud er kraftig modernisert med Netflix og andre tilbud. (Foto: Canal Digital) Vis mer

Ser vi på Get, koster bredbåndsdelen i «folkepakka» M med TV (75 ned/15 opp) 519 kroner i måneden. Uten TV koster den samme hastigheten 669 - altså 150 kroner mer også her.

Den rimeligste Get-varianten er S med 30/10. Her betaler du 419 kroner med TV og 569 uten. Bredbånd alene koster altså 150 kroner mer i måneden.

Get-varianten L med 150/15 koster 599 kroner sammen med TV og 769 uten. XL med 250/20 699 med TV og 899 uten og XXL med 500/50 999 i TV-pakke og 1.249 kroner alene.

Altså differanser på henholdsvis 170, 200 og 250 kroner.

Hvem er best på TV-løst?

For å kunne sammenligne prisene på tvers av de to selskapene, må vi korrigere for de ulike hastighetene.

Vi tok derfor månedsavgiften og delte på antallet megabit for henholdsvis ned- og opp-hastighet.

Slik fant vi ut hvor mange kroner du betaler per megabit i sekundet.

UTEN DEKODER: Chromecast og Apple TV gir deg nå mye av det samme TV-tilbudet som en tradisjonell dekoder. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)
UTEN DEKODER: Chromecast og Apple TV gir deg nå mye av det samme TV-tilbudet som en tradisjonell dekoder. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke) Vis mer

For sammenligningens skyld har vi tatt med en tredje stor aktør også, Altibox. Dette selskapet har lenge solgt TV og bredbånd som to separate produkter og opererer med lik hastighet opp og ned.

Altibox-prisene kan variere noe rundt om i landet. For enkelhets skyld har vi valgt å bruke prisene til vår lokale Altibox-leverandør i Oslo, Vikenfiber.

For å gjøre prisene sammenlignbare, har vi utelatt etableringsgebyr, modem, dekoder og kostnader ved montering. Dette bør du uansett undersøke før du vurderer å skifte.

Vi er også klar over at bredbånd og TV ikke handler om pris alene. Kanaltilbud, utstyr og muligheter for oppgradering er også viktige faktorer som ikke er er så lett å presse inn i en tabell.

Forskjellen på opp og ned

  • Hastigheten på bredbånd måles i megabit (1.000 000 bit eller 1000 kilobit) i sekundet.
  • Ned-hastigheten er hastigheten når du mottar data.
  • Opp-hastighet er hastigheten når du sender data fra deg.

Tabellen under viser i kroner hvor mye du må betale per megabit per sekund hos de tre leverandørene. Det første tallet viser hastighet ned, det andre opp. Hastigheten stiger fra venstre mot høyre.

Likt på høye hastigheter

Her ser vi interessant nok at du betaler en god del mer for å «slippe» TV med de laveste hastighetene enn med de høyeste:

Klikk på tabellen for å se en forstørret utgave. Grafikk: Pål Joakim Pollen
Klikk på tabellen for å se en forstørret utgave. Grafikk: Pål Joakim Pollen Vis mer

Som du ser, blir det mindre forskjeller (og lavere priser per megabit) jo dyrere abonnement man velger hos Get eller Canal Digital.

MODEM: Get tar 699 for dette modemet. Men det er også alt du tenger for bredbånd.
MODEM: Get tar 699 for dette modemet. Men det er også alt du tenger for bredbånd. Vis mer

Også med Altibox får du betydelig mer for pengene med de høyeste hastighetene. Og her er prisen helt lik med og uten TV. Med andre ord gis det ingen rabatt om du kombinerer TV og bredbånd.

Det kan dermed se ut som om regelen om at jo mer du kjøper, desto billigere blir det gjelder også her.

Men så var det dette med behovet, da. Mange vil nok synes 50-60 megabit ned er nok, uten å ha behov for høy opp-hastighet. Men i slike tilfeller blir bredbåndet altså klart dyrere når du tar vekk TV-boksen dersom du er kunde hos Canal Digital eller Get.

LES OGSÅ:
Fiber, kobber og TV-kabel - hva er forskjellen?
Her er mobilt bredbånd billigst
Du kan kreve erstatning når bredbåndet er nede

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer