Dette koster det å bo i din kommune

Oslo er dyrest, Sørreisa er billigst. Sjekk din kommune på nett.

DYREST: Oslofolk betaler mest i boutgifter av alle kommuner i Norge, viser en fersk rapport fra Huseierne. Sørreisa er billigst. Foto: NTB scanpix
DYREST: Oslofolk betaler mest i boutgifter av alle kommuner i Norge, viser en fersk rapport fra Huseierne. Sørreisa er billigst. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er andre året at boligeiernes forbrukerorganisasjon Huseierne utgir en bokostnadsindeks. Den viser hva det koster å bo i landets ulike kommuner.

Nå er Huseiernes bokostnadsindeks for 2019 ute.

Huseiernes bokostnadsindeks:

Følgende kostnader er inkludert i indeksen:

  • Eiendomsskatt
  • Kommunale gebyrer
  • Energikostnader
  • Rentekostnader
  • Forsikring
  • Vedlikeholdskostnader

Kilde: Huseierne

Ifølge en artikkel på Huseierne, viser den at du vil bruke stadig mer av inntekten din på å bo. På landsbasis er det også store forskjeller på hva det koster å eie egen bolig.

Ikke overraskende er det Oslo som «kåres» til Norges dyreste bokommune. Der ligger bokostnadene for en enebolig på 120 kvadratmeter på et snitt på 144.234 kroner.

Billigste kommune er Sørreisa, med 75.135 kroner i 2018.

Sørreisa kom også ut som den kommunen med de laveste kommunale avgiftene, gebyrer og eiendomsskatt i en undersøkelse fra Huseiernes Landsforbund i fjor.

Sjekk din kommune

Den gjennomsnittlige innbygger i Norge må til sammenlikning ut med 106.544 kroner i året.

Slik er kostnadene i de andre store norske byene:

  • Bergen: 112.960 kroner
  • Trondheim: 111.500 kroner
  • Tromsø: 111.435 kroner
  • Stavanger: 106.440 kroner

Du kan selv sjekke kostnadene i kommunen der du bor - og i alle andre kommuner, på nettsida til Huseierne. Du finner tjenesten her.

Søker du opp kommunen din, får du alle utgiftene brutt ned i de ulike postene som er med i oversikten, blant annet kommunale gebyrer og eiendomsskatt.

Der kan du også se hvordan kostnadene har endret seg siden året før, og du kan sammenlikne en kommune med en annen - som kan være interessant dersom du for eksempel tenker på å flytte til en annen kommune.

Økt med 20 prosent

Bokostnadsindeksen er skrevet av Samfunnsøkonomisk Analyse på oppdrag fra Huseierne.

Bokostnadene som er tatt med i oversikten inkluderer eiendomsskatt, kommunale gebyrer, energikostnader, rentekostnader, forsikring og vedlikeholdskostnader.

Bokostnadene er beregnet for en gjennomsnittlig husholdning i Norge, definert ved en enebolig på 120 kvadratmeter.

Huseierne skriver i rapporten sin at det er store forskjeller mellom kommune. Det har også vært en stor økning de siste åra:

Fra 2010 til 2018 har bokostnadene på landsbasis økt med hele 20 prosent, justert for endring i konsumprisene.

Ifølge rapporten, er det avgiftene til staten og kommunene som er den største driveren for at bokostnadene øker så mye som de har gjort.

Skal ikke tjene på kommunale gebyrer

Dinside har tidligere skrevet om at det er store forskjeller i kommunale gebyrer. Ifølge Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) skal de kommunale gebyrene som kreves inn ikke være høyere enn selvkost.

I 2020 kommer den nye kommuneloven som vil lovfeste hvordan selvkost, den øvre rammen for gebyrene på en tjeneste, skal beregnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer