Julelys - strømbruk

Dette koster det

Å henge opp lyslenker under mørketiden er noe flere og flere gjør. Men hva koster det deg egentlig for én måned? Vi har regnet på det!

JULELYS: Har du slik julepynt på huset, vil det antakeligvis koste deg en del. Men har du en lyslenke langs verandaen, har vi regnet ut hva det vil koste deg i desember. Foto: Fotomicar / Shutterstock / NTB
JULELYS: Har du slik julepynt på huset, vil det antakeligvis koste deg en del. Men har du en lyslenke langs verandaen, har vi regnet ut hva det vil koste deg i desember. Foto: Fotomicar / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Henger du opp en lyslenke langs taket, verandaen eller over hele huset? Da kan det være smart å finne ut av hvor mye julelysene koster deg hver måned i strømforbruk. Selv om det både avhenger av type lys og strømprisene, kan du i det minste få en idé om hvilken påvirkning stemningslysene har på strømregninga di.

Regnestykket du kan bruke er følgende:

Watt per pære : 1000 = kW per pære
Antall pærer x kW pr. pære = totalt kW for lenke

Timer x total kW for lenke = forbruk for lenke (kWt)

Pris pr. kWt x forbruk for lenke = totalpris for angitt tid

Du kan også bruke lyspærekalkulatoren til Smarte Penger.

Vi har regnet ut månedsprisen på noen av de mest solgte julelyslenkene i landet. Selv om det ikke nødvendigvis er mange kronene fra eller til på strømregninga, kan det være greit å vite hvor mye julelysa dine faktisk koster deg i lengden.

Utregningene nedenfor er beregnet på en pris på 2 kroner per kilowattime i desember. Kjent nok varier strømprisene fra time til time og fra dag til dag. Desember har 744 timer fra den 1. til den 31.

Både billig og dyrt

En av Europris’ bestselgende lys Gudbrandsdal 240 har 240 pærer med 0,06 watt per stykk. Altså bruker hele lyslenka 14,4 watt, eller 0,0144 kW. Ganger vi det med 744 timer får vi 10,71 kWt, eller da en pris på 21,42 kroner i desember.

Systemlys 4000, med 4000 pærer, har også 0,06 watt per pære og kommer dermed på 357,12 kroner i desember dersom de står på døgnet rundt.

HODEPINETABLETTER: Hold juletreet grønt og frodig gjennom hele julen. Ekspertenes beste tips får du i artikkelen under! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Jula har blant annet en lysslynge fra Anslut på 100 meter med 1000 integrerte LED-pærer på tilsammen 9 watt. Det blir 13,39 kroner i desember.

De har også en lysslynge på fem meter med 100 integrerte LED-pærer, til sammen 2,1 watt. Totalt blir det 3,12 kroner i desember.

Rusta har en lysslynge i deres «Outdoor Lighting system» på 9 meter. Lysslynga har 90 LED-pærer og totalt 5,3 watt. Regner vi med 2 kroner per kWh, blir det 7,88 kroner i desember.

En annen mestselgense lyslenke Rusta selger er "Glänsa" som er 15 meter lang med 120 LED lys til 3,6 watt. Totalt 5,35 kroner i desember.

– Oppsummert trekker disse lysslyngene omtrent 10 ganger mindre enn en tradisjonell 40W lyspære, forteller kommunikasjonssjef i Rusta, Cecilia Gärdestad.

Hos Biltema er storselgerne blant annet en lyslynge på 300 pærer over 20 meter til 14,8 watt. Totalt 22,02 kroner i desember.

En annen som selger godt er en fem meter lang lysslynge med istapper. Dette har 100 pærer på 7,4 watt tilsammen. Totalt 11,01 kroner i desember.

Hos Biltema anbefaler de å ha en timer på utelysene.

– Timer er veldig lurt å ha på utendørsbelysing, da kan man velge når den skal stå på. Det er strømbesparende å skru av på natten eller midt på dagen når ingen er hjemme. Det kan jo også tenkes at noen naboer setter pris på at det ikke lyser døgnet rundt. Det er veldig praktisk når det er lagt inn tidsstyring som skjer av seg selv, forteller markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Biltema, Monica Videm.

– Det absolutt mest populære er lysslynger i ulike lengder der 38 meter er mest populær, forteller kommunikasjonsleder Camilla Tully i Clas Ohlson.

Denne har 240 LED-dioder og effekten er 6 W. Totalt 8,92 kroner i desember.

19 meter er også populær. Denne har 120 dioder og effekten er 4W. Disse er begge i merket Northlight og er både beregnet på innendørs- og utendørs bruk. Totalt 5,95 kroner i desember.

Summa summarum er det ikke veldig dyrt med de flotte lysslyngene på huset ditt. Spesielt ikke de nyere lysene i LED. Dersom du har eldre lys som ikke er av LED, kan du oppleve en mye stivere pris og da kan det kan være god grunn til å regne på det, eller kanskje enda bedre - bytte dem ut.

Som en kjapp hoderegning i butikken kan du altså gange antall watt totalt på pakka med 1,5 for å få prisen i kroner for en måned med strømpriser på 2 kroner per kWt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer