Nabokrangel i tomannsboliger og rekkehus

Dette krangler vi med naboen om

Dette er de vanligste tvistene som oppstår mellom eierne i to- og flermannsboliger, og slik kan du løse dem.

FORSKJELLIG FARGE: Eierne av en tomannsbolig har delt ansvar for vedlikehold, både innvendig og utvendig. Blant annet må de passe på å male ytterveggene, men det er ikke alltid avtalefestet hvilken farge hver del skal males med. Foto: Eiendomsmegler 1.
FORSKJELLIG FARGE: Eierne av en tomannsbolig har delt ansvar for vedlikehold, både innvendig og utvendig. Blant annet må de passe på å male ytterveggene, men det er ikke alltid avtalefestet hvilken farge hver del skal males med. Foto: Eiendomsmegler 1. Vis mer
Publisert

I 2018 var det 230.328 tomannboliger og 302.720 rekkehus av totalt 2,54 millioner registrerte boliger i Norge, ifølge SSBs boligstatistikk.

Når flere eiere skal dele samme hus, kan det lett oppstå konflikter om alt fra hvem som har ansvar for taket som lekker til hvilke farger det skal være på ytterveggene.

Hvilke lover gjelder for beboerne i to- og flermannsboliger, og hva må dere bli enige dere imellom?

Seksjonert versus useksjonert

Flesteparten av tomannsboligene i landet er useksjonerte, og de reguleres av sameigelova. Seksjonerte tomannsboliger og rekkehus, derimot, kommer inn under eierseksjonsloven.

I januar 2018 trådte den nye eierseksjonsloven i kraft, og den gir faktisk den ene av sameierne i en useksjonert tomannsbolig rett til å forlange at eiendommen blir seksjonert. Den ene eieren kan også kreve tvangssalg av den andre seksjonen ved vesentlig mislighold.

- Fordelen med å seksjonere et sameie, er at eierseksjonsloven har detaljerte regler om hvordan eiendommens skal drives, og hvilke rettigheter partene har i forhold til hverandre, sier Anders Leisner, advokat og leder for medlemsrådgivning i Huseiernes Landsforbund, til Dinside.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer