Sjekk gasslangen!

Dette kunne ha gått galt

Nå advarer brannvesenet folk som bruker gass til oppvarming.

FEIL: Her sitter klemma bare over selve slangen og ikke over stussen. Dermed lekker det gass ytterst på slangen. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
FEIL: Her sitter klemma bare over selve slangen og ikke over stussen. Dermed lekker det gass ytterst på slangen. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen Vis mer
Publisert

Med de skyhøye strømprisene vi har hatt i høst har mange tatt i bruk andre oppvarmingsmetoder. Vedfyring er en klassiker, men også gassovner har fått sin renessanse, der blant annet Felleskjøpet har opplevd en femdobling av normalsalget både i oktober og november.

Nå advarer Vestfold interkommunale brannvesen om det som kunne ha fått katastrofale konsekvenser, etter at de måtte rykke ut til en bolig i Tønsberg før helga.

Der oppstod det nemlig brann i en gassovn i det den ble tent. Heldigvis var beboerne handlekraftige nok til å bære ovnen ut i friluft med en gang slik at faren ble avverget.

– De har gjort det riktig når uhellet først oppsto og ingen ble skadet, sier underbrannmester Kim Danielsen i innlegget på Facebook.

PROPAN: Grillsesongen er over. Propangass er veldig brennbart, men er ufarlig om den lagres riktig. Video:  Nedre Romerike brann- og redningsvesen Vis mer

Oppstod på grunn av gasslekkasje

Det var nemlig lekkasje i forbindelsen mellom gasstanken og ovnen som gjorde at brannen oppstod. Når du bruker slik utstyr er det veldig viktig å sette på klemme riktig i begge ender for å hindre lekkasje av gass.

– Slangeklemmen var skrudd fast for langt unna regulatoren, den klemte ikke på stussen, kun på slangen og dermed strømmet det gass ut, forteller underbrannmesteren, og fortsetter:

- Heldigvis hadde ikke lekkasjen pågått lenge, hadde det skjedd i et lukket rom kunne det har smelt skikkelig med gasseksplosjon.

Ta såpesjekken

DinSide har mang en gang skrevet om hvor viktig det er å sjekke denne koblingen, som regel i forbindelse med grillsesongen, og det gjør du enklest ved å spraye på godt med lekkasjespray eller pensle med såpevann, for eksempel basert på Zalo.

Spesielt for gassovner advarer brannvesenet i Vestfold om at disse bør brukes med aktsomhet; alltid under tilsyn og i godt ventilerte rom, siden gassovnen forbruker oksygenet i rommet og i verste fall kan gi kullosforgiftning.

De advarer også om én meters sikkerhetsavstand til brennbart materiale, og at de ikke skal brukes i soverom eller mens du sover. Husk også at åpen ild kan antenne gassen, som i verste fall kan bli eksplosjonsartet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer