Hvordan rense sluket?

Dette må du gjøre!

Dersom sluket først er tett, skulle du ha gjort det for lenge siden …

RENS DET: Dersom det er noen måneder siden sist du vasket sluket, kan det hende det ser slik ut nå. I videoen forteller vi deg hvordan du bør rense det og hvor ofte ! Video: Celina Stamper. Vis mer
Publisert

Siver vannet saktere vekk etter dusjen? Da kan sluket ditt være tett.

Slik rengjør du det selv!

Ta bilder underveis

Rørlegger Svein Løkenflaen i Rørleggerservice AS forteller til DinSide at det kan være lurt å ta bilder underveis, dersom man er usikker på hvordan man renser sluket, tar det opp og fra hverandre.

Først og fremst anbefaler han å bruke gummihansker.

- Ta vekk slukrist og vær forsiktig med jordledning hvis det er det der. Det er forskjellig typer sluk, på nyere sluk er det ofte en løfteanordning. Pass på at du får det sammen på riktig måte, ellers kan man få kloakklukt, sier Løkenflaen og legger til:

- Gamle sluk har en plugg som må skrus ut, den kan sitte veldig hardt og må bores ut.

Dersom det kreves, råder Løkenflaen til å ikke gjøre det selv.

Han anbefaler å rengjøre sluket hver tredje måned eller oftere. Det kommer an på hvor stor husstanden er, hvor mye det dusjes og hvor mye hår som havner i sluket.

- En fin husregel er å rense sluket før man reiser bort for ei tid, da vil ikke rørene tette seg enda mer mens du er borte, forteller Løkenflaen.

Han forteller at ved å ikke rense sluket vil det gradvis tette seg, vannet renner saktere ut og vil etter hvert stige i sluket og renne utover gulvet.

- Ved dårlig tetting mellom sluk og gulv er det stor sjanse for at avløpsvannet vil trenge inn her, dette kan føre til store skader både hos deg selv og hos naboen under deg.

Og er du ikke flink til å vedlikeholde, kan det gå stygt utover badet ditt.

- Dårlig vedlikeholdte sluk kan i verste fall føre til at hele badet må rives og bygges opp på nytt, dette har jeg opplevd mange ganger.

Også Joakim Borgen i Borgen Rørleggerbedrift bekrefter dette:

- Skrekkeksempler er at vannet fylles opp på badet og renner ut av badet og skader andre bygningsmateriale i bolig som ikke er våtromsikret.

Kommer an på hvor mange i husstanden med langt hår

- Hvor ofte man bør rense sluket kommer for eksempel an på hvor ofte det dusjes og om en eller flere i husstanden har langt hår. En god regel er å i hvert fall rense sluket hver tredje måned, forteller seniorsjef for kundeservice i Orkla, Malin Katrine Skaar.

Det å rense sluket regelmessig kan være en lønnsom investering av tid for å unngå en større jobb dersom det virkelig tetter seg.

Jobben med å rense sluket er forholdsvis enkel, ifølge Skaar:

Først og fremst tar du bort rista og løfter opp koppen i sluket. Her fjerner du alt synlig grums og hår.

- Bruk gjerne en gammel oppvaskkost til å vaske bort annet grums og skyll til slutt godt før du setter på rista igjen.

Stående eller sakterennende vann?

Ved stående eller sakterennende vann så er det lurt å først rense som beskrevet over og deretter bruke en avløpsåpner.

- Hell halve flaska i det tette røret og la det virke fra 30 minutter til 2 timer, avhengig av hvor tett det er. Skyll til slutt med rikelig med varmt vann, gjerne kokende, sier Skaar.

Dersom det fortsatt er tett så gjenta prosessen.

- Noen ganger er dessverre eneste løsning å kontakte rørlegger, men det er verdt å prøve disse tipsene først, forteller hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer