Strømbrudd

Dette må du ha i hus for å overleve ei uke uten strøm

Men sannsynligheten for å oppleve et så langt strømbrudd er liten.

NØDMAT: Det er lurt å ha tørrvarer som pasta, ris og havregryn hjemme, i tilfelle du må klare deg uten strøm noen døgn. Foto: Igor Kardasov/Shutterstock/NTB scanpix.
NØDMAT: Det er lurt å ha tørrvarer som pasta, ris og havregryn hjemme, i tilfelle du må klare deg uten strøm noen døgn. Foto: Igor Kardasov/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Store, tunge snøfall har ført til at mange har vært uten strøm i perioder på Sørlandet denne vinteren.

På nyåret opplevde også mange fastboende og hyttefolk i Nordmarka på Østlandet å være flere døgn uten elektrisitet.

- Ifølge undersøkelser vi har gjennomført, er strømbrudd det folk flest er minst bekymret for, selv om dette ikke er et usannsynlig scenario, sier Kristin Cordt-Hansen, assisterende direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Mange sier også at de er dårlig forberedt på strømbrudd. Selv om vi lever i et relativt trygt samfunn med god infrastruktur, er det viktig å ta forholdsregler, ifølge Cordt-Hansen.

Men hva trenger du egentlig for å overleve ei uke uten strøm?

Vannet blir borte

Både Røde kors og DSB har beredskapsråd til deg, for generelle situasjoner og strømbrudd spesielt.

Ifølge DSB er det fem behov du bør sørge for å dekke hvis strømmen blir borte: Mat og drikke, oppvarming, lys, batteriradio og nødstrøm.

- I tillegg bør du ha et lite lager nødvendige medisiner, sier Cordt-Hansen.

Du må også huske på at vannet kan bli borte ved strømbrudd, så derfor er det lurt å ha noen liter vann lagret til koking og steking.

Hver person trenger om lag tre liter vann per døgn, ifølge Røde Kors.

Det vil si 105 liter vann for en familie på fem uten strøm i én uke.

Skjer strømbruddet om vinteren, er du kanskje heldig å ha snø utenfor som du kan smelte.

En pakke pasta per person

Når det gjelder fast føde, bør du ha tørrvarer, som ris og pasta, og hermetisk mat tilgjengelig.

Hvis du belager deg på å lage suppe i en nødssituasjon, må du beregne mellom to og fire desiliter per person.

Av tørr ris og pasta, må du måle opp henholdsvis 60 og 75 gram per person, ifølge Matprat.

Og dette gjelder kun for én servering. Det vil si at en familie på fem trenger, for eksempel, rundt fem pakker pasta á 500 gram for å ha nok til ei uke uten strøm, hvis hvert familiemedlem spiser litt mindre enn anbefalt.

Men Røde Kors ber deg om å ikke hamstre for mye, slik at det blir nok til alle.

Lurer du på hvilken tørrmat du skal velge, har Dinside testet diverse turmat som kan gi deg inspirasjon.

Hold varmen

Er du så heldig å ha vedovn eller peis, er oppvarming intet problem hvis strømmen forsvinner, men da er det viktig å ha et minimumslager av ved i hus.

Det er vanskelig å gi et konkret svar på hvor mye ved du trenger, da dette er avhengig av type ovn, ifølge Cordt-Hansen i DSB. Dette vet du best selv ut fra egne erfaringer fra når du fyrer opp.

For hus uten vedovn eller peis, er parafin- og gassovner en mulighet for strømløs varme, ifølge DSB. Røde kors ber deg ha varme klær og sko tilgjengelig.

Ekstra fyrstikker og lighter er også nødvendig. Dette kommer godt med for å tenne stearinlys, som en alternativ lyskilde.

Ellers er det lurt å ha én eller flere lommelykter oppbevart på faste plasser i boligen, slik at alle i familien kan finne dem i nødstilfeller.

Lyspærer og batterier er også greit å ha liggende.

Batteriene kan i tillegg brukes i egnede radioer. Dermed får du med deg viktige nyheter og meldinger fra myndighetene, skriver DSB. Har du bil, må du huske at du kan lytte til radio i den, såfremt du har installert DAB.

Sjelden strømbrudd

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder om en svært høy leveringspålitelighet i Norge, altså at strømmen kommer fram dit den skal uten avbrudd.

- Leveringspåliteligheten var på hele 99,9 prosent i 2016, sier Eldri Holo, leder for NVEs beredskapsseksjon.

Samme år opplevde hver sluttbruker i snitt 1,9 avbrudd, som varte gjennomsnittlig én time og ni minutter.

EKSTREME STRØMBRUDD: NVEs statistikk over leveringspålitelighet mellom 1997 og 2016 viser noen store utslag de siste sju årene. De skyldes ekstremværene Dagmar, Nina, Urd og Tor. Kilde: NVE.
EKSTREME STRØMBRUDD: NVEs statistikk over leveringspålitelighet mellom 1997 og 2016 viser noen store utslag de siste sju årene. De skyldes ekstremværene Dagmar, Nina, Urd og Tor. Kilde: NVE. Vis mer

Tordenvær, snø og vind er blant de vanligste årsakene til strømbrudd, da slikt vær fører til at trær faller over strømlinjene.

Det er, imidlertid, mindre sannsynlighet for strømbrudd i byer, siden mye av nettet er kabler under bakken istedenfor luftlinjer.

- I Oslo opplevde hver sluttbruker i snitt 0,4 avbrudd i 2016, som ligger godt under landsgjennomsnittet, sier Holo.

På Forbrukerrådets nettside kan du lese om hvilke rettigheter du har hvis været tar strømmen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer