Dette må du huske når du skifter halogenpære

Sjekker du symbolene på baksiden av emballasjen?

Husker du å bruke papir når du skal skifte halogenpære? Foto: Gaute Beckett Holmslet
Husker du å bruke papir når du skal skifte halogenpære? Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å skifte lyspære anses for å være så enkelt at det til og med er funnet opp vitser som spiller på at dumme mennesker, ofte representert av svensker i de norske vitsene, må være flere for å få det til.

I realiteten er det ganske enkelt, og man må som oftest bare være én. Men det betyr ikke at man ikke kan gjøre det feil.

Ved skifte av visse halogenpærer bør man ta noen forholdsregler før man skifter.

EU-innstramminger kan gi halogenforbud

Pass fingrene

En feil mange gjør er å glemme papir. Ja, papir er lurt å bruke når du skifter halogenpærer i kapselform. Grunnen er enkel:

Her viser produsenten at du skal bruke papir når du tar på lyspæren. Med varseltrekanten tydeliggjør de at du ikke må ta direkte på lyspæren. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Her viser produsenten at du skal bruke papir når du tar på lyspæren. Med varseltrekanten tydeliggjør de at du ikke må ta direkte på lyspæren. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


På kroppen har vi et fettlag, spesielt på fingrene. Uten papir mellom fingrene og pæra vil dette fettet legge seg på glasset.

Ikke noe problem i utgangspunktet, men når pæra blir varm vil kombinasjonen høy temperatur og fett gjøre glasset utrygt, ifølge Wikipedia.

Les mer om lyspærer

Glasset reagerer nemlig med oljen i fettet, og glassets molekylære oppbygning endres når den blir varm. Dette gjør at gassen i pæra kan lekke ut, levetiden blir forkortet og visstnok kan også pæra eksplodere.

Forsiktig, forsiktig

Derfor bør du altså sørge for å ha litt papir mellom deg og pæra. Men du bør også tenke litt over hvordan du setter pæra inn.

Nøkkelen er å være forsiktig, spesielt med de minste 2-pins pærene - for eksempel GY6.35 eller G4. Optimalt skal pæra dyttes rett inn uten at du må lirke den inn.

Denne lirkingen kan nemlig ødelegge kontakten mellom pære og sokkel. Det er dette som gjør at "døde" pærer plutselig våkner til liv hvis du dunker litt i dem.

Denne Ikea-lampen har slitt spesielt med halogenpærene

Et annet "hett" tips er å være helt sikker på at lampen er slått av før du setter i den nye pæra. Halogenpærer blir svært raskt varme og overflatetemperaturen når fort over 200 grader.

Slik ser en 2-pins halogenpære ut, i dette tilfellet en G4-pære. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Slik ser en 2-pins halogenpære ut, i dette tilfellet en G4-pære. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer