Innbrudd

Dette må du huske

Dersom du skal av gårde i sommer, er det flere ting du bør tenke over før du drar av gårde.

UT OG REISE: Skal du ut og reise i sommer, bør du sjekke disse tingene før du drar. Video: Celina Stamper / Storyblocks Vis mer
Publisert

Dersom du er redd for innbrudd, er det flere ting du bør sørge for før du forlater huset.

Tonje Reiten, leder for avdelingen for spesiell innsats i Oslo politidistrikt, forteller i en pressemelding fra Sector Alarm at nå som samfunnet er tilbake til normalen forventes det at også vinningskriminalitet og boliginnbrudd går tilbake til «normale tilstander».

– Vi tror at dette vil legge seg på cirka samme nivå som det var før coronaperioden. Men vi ser en eksplosjon i tyverier fra boder og garasjer, og forventer at tyveri av sykler, gressklippere og hagemøbler også vil bli et stadig større problem, sier Reiten.

– Vi ser generelt at innbruddstyver vil inn i hus hvor det ikke er folk. Vær flink til å låse dører og vinduer, også når du bare er i hagen eller i en annen del av huset.

Kan få avkorting

Du kan også få mindre penger igjen fra forsikringen om det skjer et innbrudd og du ikke har sikret huset korrekt.

- Kunden kan oppleve å få avkorting dersom de har forlatt huset med åpen dør. Her gjør vi individuelle vurderinger i hvert enkelt tilfelle, da dette kan variere ut ifra lengde på fraværet, hvor lett det er å ta seg inn og liknende, forteller Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If Europeiske Reiseforsikring til DinSide.

Han forteller at sommeren er høysesong for innbrudd. Mange er bortreist på ferie, og tyvene får derfor jobbe mer i fred.

Kan risikere å ikke få noe

Han forteller at i de fleste tilfeller vil kunden få erstatning enten helt eller delvis.

- Men i sjeldne, alvorlige tilfeller vil kunden risikere å ikke få noe, sier han.

Han forteller at det er veldig individuelt hvordan sakene blir behandlet og hvilken grad av en eventuell uaktsomhet som foreligger. Blant annet vil avkortingen være større dersom du drar på tre ukers sydentur med døra åpen, enn dersom du sitter i hagen bak huset og soler deg.

Handeland forklarer hva man bør sørge for dersom man vil passe ekstra godt på.

- Vår klare anbefaling er selvsagt å låse alle dører og lukke vinduer. Det er ingen garanti mot å oppleve et innbrudd, men i de aller fleste tilfeller en tilstrekkelig sikring.

PASS PÅ: Kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i If Europeiske Reiseforsikring ber folk passe ekstra godt på boligen i sommer. Foto: If Europeiske Reiseforsikring
PASS PÅ: Kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i If Europeiske Reiseforsikring ber folk passe ekstra godt på boligen i sommer. Foto: If Europeiske Reiseforsikring Vis mer

Få noen til å sjekke boligen

Skal man korte turer ut, så anbefaler han å bruke vinduer som ikke er tilgjengelige fra bakkeplan for å lufte ut sommervarmen, hvis du ikke kan vente til du kommer hjem igjen.

- Skal du være lenge borte fra hjemmet ditt kan det være lurt å få noen til å se etter boligen ved jevne mellomrom, sier han.

Han forteller at de nå ser flere tyverier enn tidligere.

- Vi ser at antallet tyverier er på full fart oppover igjen etter pandemien, da det med stengte grenser og restriksjoner var en del lavere. Nå om dagen får vi innmeldt spesielt mange sykkeltyverier, der tyvene gjerne har vært og forsynt seg i boder og liknende, sier han og legger til:

- Ellers har vi også mer «tradisjonelle» innbrudd der uvedkommende knuser vinduer, tar seg inn, og tømmer boliger for verdisaker.

Den mest effektive løsningen

I en undersøkelse gjort av YouGov på vegne av Sector Alarm, kommer det fram at halvparten av befolkningen til tider føler seg utrygge i eget hjem. Det er stort sett utenforliggende forhold som utrygt nabolag som oppgis som årsaken til utryggheten. Flertallet svarer likevel at løsninger som boligalarm, røykvarsler og andre smartfunksjoner bidrar til trygghet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer