Dette må du huske

Brannvesenet med advarsel.

TOK FYR: Det begynte å brenne i dette kjøleskapet natt til fredag. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
TOK FYR: Det begynte å brenne i dette kjøleskapet natt til fredag. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til fredag brøt det ut en brann i et kjøleskap i en leilighet i Tjøme i Færder kommune, skriver Vestfold Interkommunale Brannvesen på Twitter.

- Beboer hører et smell og oppdager da at kjøleskapet på kjøkkenet står i full fyr. Røykvarslerne i leiligheten utløses. Beboer og familien trekker ut og ringer 110, og får hjelp til slokking av naboene i leiligheten i etasjen over, sier brannmester Ivar Paulsen.

Slokket i bare trusa

Paulsen roser beboere og naboer for sin innsats på stedet.

- Unik innsats fra beboer med god hjelp fra nabo på stedet hindret en lang større brann. De tar ut sin husbrannslange, hiver den ned til den uheldige beboeren. Vedkommende står i verandadøra i bare trusa og spyler inn på kjøkkenet der det er full overtenning og flammene ruller i taket. Innsatsen holder brannen i sjakk til vi kommer, legger brannmesteren til.

- LUKK DØREN: Dette er forskjellen på å sove med døren lukket (til venstre) og åpen (til høyre), dersom det skulle begynne å brenne. Det amerikanske brannforskningsinstituttet UL FSRI råder folk til å lukke døren til soverommet før man sovner. Rådet bygger på 10 års forskning ved instituttet, og som de hevder kan være forskjellen på liv eller død i en boligbrann. Video: «Close before You doze», gjengitt med tillatelse fra UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI). Vis mer

Husk dette

I forbindelse med nattas hendelse, minner brannvesenet om at man må støvsuge bak kjøleskap, vaskemaskiner og tørketromler.

Dette må man gjøre minst årlig, opplyser brannvesenet og fortsetter:

- Er produktene innbygd kan det være vanskelig. Da må du forsikre deg om at produktene får tilstrekkelig lufting, og støvsuge der du kommer til. Tørketrommelens lofilter bør renses hver gang du bruker den, oppfordrer de på sosiale medier.

De forteller videre at det på nasjonalt nivå har oppstått 439 branner i vaskemaskiner og tørketromler siden 1. januar 2016. Tallet for kjøle- og fryseskap/bokser er tallet 236, ifølge brannstatistikk.no.

Når du har dratt fram kjøleskapet eller vaskemaskinen bør du også sjekke at ledningen ikke ligger i klem.

- Det er veldig viktig å passe på at ledninger ligger fritt og trygt. Får du en kortslutning og du er uheldig kan det oppstå full brann på kort tid, har administrerende direktør i Brannvernforeningen tidligere sagt til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer