Utleie av bolig

Dette må du passe på ved utleie av bolig

Vil du unngå skatt på utleie som i utgangspunktet er skattefri, bør du sjekke reglene først.

UTLEIEBOLIG? Mange lager en leilighet i boligen, som i en kjeller, til utleie. Men husk godkjenning før du får tak i leieboere - og pass på skattereglene. Foto: NTB Scanpix
UTLEIEBOLIG? Mange lager en leilighet i boligen, som i en kjeller, til utleie. Men husk godkjenning før du får tak i leieboere - og pass på skattereglene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å leie ut deler av boligen kan sikre deg en ekstra inntekt. Samtidig er det en del ting du bør passe på som boligutleier - og kanskje noen regler du ikke er klar over?

Du må også sørge for at den delen av boligen du ønsker å leie ut, faktisk er godkjent for utleie.

Skaff godkjenning

Leier du ut en bolig som ikke er godkjent, risikerer du i verste fall å måtte betale kostbare gebyrer.

Dersom du skal få godkjent utleiedel i egen bolig eller leie ut en annen bolig, må den være godkjent etter byggteknisk forskrift (TEK17). I den er det krav til sentrale deler av boligen som:

  • Takhøyde
  • Rømningsveier
  • Vinduer
  • Ventilasjon
  • Lysforhold

Godkjenningen får du i form av dokumenter fra kommunen utleieboligen ligger i. For eldre boliger kan det være noe reduserte krav med tanke på takhøyde.

Husk depositumskonto

Et depositum skal fungere som en sikkerhet for utleier, og man avtaler vanligvis depositum samtidig som man inngår avtale om leie.

Det som er viktig å huske på, er at depositumet skal settes på en særskilt bankkonto i leietakers navn, hvor verken leietaker eller utleier skal kunne ta ut penger fra kontoen på egen hånd. Som utleier kan du altså ikke kreve at depositumet skal betales inn på din egen konto.

Justere opp husleien?

Syns du det er på tide å ta mer betalt for utleieboligen, er det greit å være klar over reglene for dette:

Husleieloven sier at man kan justere opp leien ett år etter siste leiefastsetting, men endringen må ikke tilsvare mer enn endringen i konsumprisindeksen.

På Statistisk sentralbyrå (SSB) sine nettsider har de en egen kalkulator som regner ut hvor mye dette utgjør.

Husk også at det må gis skriftlig varsel med minst én måneds frist før endringen kan settes i verk.

Leie ut flere deler av boligen?

Nye regler fra 2018 gjør at du risikerer å måtte skatte av det som i utgangspunktet er skattefri utleie - hvis du leier ut flere deler av egen bolig.

De nye reglene skiller mellom langtidsutleie - uteleie på 30 dager eller mer sammenhengende, og korttidsutleie på 1-29 dager.

Det er kombinasjonen av disse du bør passe på for å unngå å skatte av utleien som alene er skattefri:

  1. For langtidsutleie der eieren bruker minst ½ av boligen selv (beregnet etter utleieverdi) og leier ut resten er alle inntektene fullstendig skattefrie.
  2. For langtidsutleie der eieren leier ut mer enn halvparten av sin egen bolig (beregnet etter utleieverdi) eller hele boligen og får maks 20.000 kroner i året for dette, er hele leieinntekten på inntil 20.000 i året skattefri. Dersom beløpet overskrides, er all leieinntekt skattepliktig fra første krone.
  3. Ved kortidsutleie av egen bolig er de første 10.000 kronene skattefrie og deretter må man skatte av 85 prosent av de overskytende leieinntektene.Dersom man har flere korttidsutleier gjennom året, får man bunnfradraget kun en gang og ikke per leieforhold. Leier man ut for 10 000 i året er alt skattefritt.

Vær obs på at om du kombinerer langtidsutleie som i punkt 1, med korttidsutleie som i punkt 3, kan du måtte betale skatt av inntektene fra langtidsutleien.

Her kan du lese i detalj om kombinasjonen av forskjellige utleieforhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer