Valg av vaskehjelp til hjemmet:

Dette må du sjekke før du inngår avtale

Vi tipser deg om hvordan du finner frem til seriøse aktører, forventet pris og hva du kan kreve av erstatning om du ikke er fornøyd.

VASKEHJELP HJEMME: Stadig flere nordmenn velger å ha vaskehjelp hjemme. Men hvordan finne frem til en seriøs aktør, og hva kan du forvente av tjenesten? Tipsene får du i denne artikkelen. Foto: Linn Merete Rognø.
VASKEHJELP HJEMME: Stadig flere nordmenn velger å ha vaskehjelp hjemme. Men hvordan finne frem til en seriøs aktør, og hva kan du forvente av tjenesten? Tipsene får du i denne artikkelen. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Når man har fremmede folk i huset uten å være til stede selv, er det svært viktig å ha tillit til rengjøringsselskapet man lager en fast avtale med. Derfor gjelder det å gjøre en god forhåndssjekk på de ulike hjemmevask-selskapene som promoteres der ute.

Før du velger vaskehjelp, bør du også forsikre deg om at jobben blir gjort skikkelig.

Så hvordan velge et pålitelig firma som leverer en tjeneste av god kvalitet?

Her får du tipsene.

Sjekk om firmaet er seriøst

Forbrukerrådet har fått 53 spørsmål om rengjøring hittil i år. 25 av dem handler om kvalitet og levering av tjenesten, 14 handler om pris.

Trygt valg av vaskehjelp

Du får mange gode råd på siden Handlehvitt.no som drives av Samarbeid mot svart økonomi, som består av arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner og Skatteetaten:

Det opplyser Thomas Iversen, fungerende leder for forbrukerdialog ved Forbrukerrådet.

Han har flere tips til hvordan forbrukerne skal finne frem til seriøse aktører, og hva man bør sørge for at er på plass før man lager en avtale med et rengjøringsfirma.

- Når du skal velge rengjøringstjeneste, sjekk kontaktinformasjon og om det er registrert i Brønnøysundregisteret. Et seriøst firma vil bli kontaktet om feil oppstår, og er det ikke registrert, så styr unna, råder Iversen.

Kjøper du vasketjenesten på en anbudsside, må du huske å sjekke firmaet på samme måte:

GIR RÅD: Thomas Iversen, fungerende leder for forbrukerdialog ved Forbrukerrådet. Foto: Halvor Pritzlaff Njerve.
GIR RÅD: Thomas Iversen, fungerende leder for forbrukerdialog ved Forbrukerrådet. Foto: Halvor Pritzlaff Njerve. Vis mer

- Anbudssidene formidler bare tjenester, og er ikke en garantist om det er til å stole på eller ikke, legger Iversen til.

Lag kontrakt

Når du så har funnet frem til et pålitelig firma, er det viktig å lage en god, skriftlig avtale.

- Skriv ned prisen og hva som skal vaskes. Bruker du ikke fagkyndig hjelp, kan det være greit å skrive ned hvordan du gjør det, og gå gjennom huset sammen. Du skal uansett slippe at noen skrubber parketten, eller bruker dobørsten på kjøkkenet – så selvfølgeligheter trenger ikke spesifiseres, understreker Iversen.

Forbrukerrådet har en kontrakt for mindre håndverkertjenester for under 200.000 kroner. Den kan brukes og finnes også på engelsk. Kontrakt-malen finner du her.

Du kan velge timebetaling, eller fast pris:

 • Velger du fastpris så slipper du å bekymre deg over hva den endelige summen blir.
 • Hvis du velger å kjøpe renholdstjenester av annen privatperson, kan husstanden kjøpe for totalt 6.000 kroner i året uten å betale skatt.
 • Les mer om disse reglene her.

Grunnlag for pris

Hvilken pris du kan forvente å måtte betale for vaskehjelp, vil selvsagt variere fra firma til firma i henhold til:

 • hvor du bor
 • kvadratmeter i hjemmet
 • hvor omfattende vask du ønsker - for eksempel rengjøring av hele huset, eller eksempelvis kun vask av gulv i tillegg til støvtørking av alle overflater
 • hvor ofte du ønsker tjenesten. Det kan være alt fra for eksempel 300 - 400 kroner i timen, eller for eksempel 850 - 3.000 kroner per husvask hver måned.
RENGJØRINGSTJENESTE: Line Mercedes Åramnes, kvalitetsleder ved City Maid. Foto: City Maid.
RENGJØRINGSTJENESTE: Line Mercedes Åramnes, kvalitetsleder ved City Maid. Foto: City Maid. Vis mer

Som regel forventes det at du rydder i hjemmet før rengjøringen gjennomføres. Noen rengjøringsfirmaer krever at du har det meste av vaskeutstyr tilgjengelig hjemme, eksempelvis støvsuger, mopp, kluter, vaskemiddel og tørkepapir. Andre firmaer stiller med alt av utstyr, men du kan selvsagt velge at firmaet bruker noe av ditt eget utstyr dersom det er viktig for deg.

Line Mercedes Åramnes ved City Maid forteller at de bruker eget utstyr.

- Primært bruker vi mikrofiberkluter og vann når vi vasker. Etter behov benytter vi EU-blomst-merkede produkter, sier Åramnes.

Ønsker du en fast avtale med full rengjøring, vil det ifølge City Maid typisk innebære:

 • Støvtørking av lett tilgjengelige flater i alle rom
 • Støvsuging av sofa, lenestol, gulv og tepper
 • Vask av kjøkken - flekkfjering av skapfronter og platetopp, vask av tilgjengelige flater
 • Rengjøring av bad - vask av speil, servant, dusj/badekar og toalett, samt vask av tilgjengelige flater
 • Vask av alle gulv

For rengjøring til spesielle høytider, må du regne med at noen av rengjøringsfirmaene tar ekstra betalt, blant annet grunnet økt pågang.

Connie Jacobsen, markedsansvarlig hos Plusstid Home, forteller at de tar utgangspunkt i størrelsen på en norsk gjennomsnittsbolig, som ifølge Jacobsen er cirka 120 kvadratmeter.

RENGJØRINGSTJENESTE: Connie Jacobsen, markedsansvarlig ved Plusstid Home. Foto: Plusstid Home.
RENGJØRINGSTJENESTE: Connie Jacobsen, markedsansvarlig ved Plusstid Home. Foto: Plusstid Home. Vis mer

- I vår plattform ville vi beregnet mellom tre og en halv til fire timer vask annenhver uke. Det tilsvarer cirka 3.000 kroner inkludert mva i måneden om man har vask hver 14. dag, sier Jacobsen.

For deg med stramt budsjett

Jacobsen forteller at før du velger vaskebyrå, er det viktigste å finne ut hvilke forventninger du har på forhånd, og deretter se etter hvem som kan levere en tjeneste som svarer til disse.

- For de aller fleste vil en standard husvask være nok, mens andre ønsker rundvask. Det kan også være fornuftig å vurdere hvor mye penger du ønsker å bruke på renhold og hvilke områder av huset det er viktigst å rengjøre.

- Hvis du har et stramt budsjett kan det være lurt å bestille færre timer og samtidig be renholderen om å fokusere på de viktigste rommene, for eksempel kjøkken og bad, tipser hun.

Krev erstatning for skader

Blir det skader på boligen eller inventaret, så kan du i utgangspunktet kreve dette erstattet av renholderen, ifølge Forbrukerrådet.

- Mange firmaer har ansvarsforsikringer som kan dekke dette. Hvis det ikke går, så kan du undersøke med din innbo- eller villaforsikring. Merk at vilkårene og dekningen kan variere innenfor disse forsikringene, opplyser Iversen.

Bli ikke resultatet som forventet, kan du uansett klage:

- Kommer renholderen fra et firma, regnes husvasken som en håndverkertjeneste og faller inn under håndverkertjenesteloven, så si ifra hvis arbeidet er for dårlig utført, råder han.

Du kan blant annet kreve at det gjøres på nytt, eller at du får prisavslag.

- Forbrukerrådet kan mekle i saken, om du ikke blir enig med vaskefirmaet, kan saken gå til Forbrukerklageutvalget. Heldigvis løser de fleste saker seg før det, understreker Iversen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer