Dette må du sjekke

Ikke alle boligannonser har bilde av fersk lime på kjøkkenbenken, fyr i peisen og vakre stukkaturer i taket.

Når boligene er så skitne og sjuskete at det blir fredagshumor i nettavisene ligger det dessverre ofte noe bak. Du kan gjøre et boligkupp, men vær obs på fellene. Foto: Finn.no/DinSide
Når boligene er så skitne og sjuskete at det blir fredagshumor i nettavisene ligger det dessverre ofte noe bak. Du kan gjøre et boligkupp, men vær obs på fellene. Foto: Finn.no/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med jevne mellomrom dukker det opp boligannonser i sosiale medier, og ofte er det de mest oppsiktsvekkende annonsene som blir delt videre.

Denne uken har nettopp dette skjedd. En bolig i Oslo-området er lagt ut for salg, med bilder som ikke akkurat er innbydende.

Du kan få penger for å pusse opp

Vegger er revet løs, vinduer er malt, innredning er rasert og leiligheten beskrives kort og godt som ubeboelig. Leiligheten er også priset deretter, og kjøpere som er villig til å legge arbeidstimer i boligen kan kanskje gjøre et skikkelig kupp.

Pass på

Men kuppet kan også vise seg å bli et bomkjøp, dersom det er snakk om tvangssalg. Det mange kanskje ikke vet er at du som kjøper gir avkall på en rekke rettigheter dersom du kjøper en bolig på tvangssalg.

Til vanlig selges nemlig boliger i henhold til avhendingsloven. Avhendingsloven er den loven som regulerer reklamasjon på boliger, dersom de ikke står i samsvar med forventningene.

Bildetabbene du må unngå når du skal selge

Siden det er en domstol som selger, kan ikke de forventes å vite noe om boligens tilstand, utover det som er opplyst i takst. Klagemulighetene du har som kjøper går altså kun på det som er opplyst i takst og salgsoppgave.

Kan ikke heve kjøpet

Ser huset slik ut er det nok god grunn til å fatte mistanke. Foto: Colourbox
Ser huset slik ut er det nok god grunn til å fatte mistanke. Foto: Colourbox Vis mer


Ved tvangssalg selges boliger i henhold til tvangsfullbyrdelsesloven. Tvangsfullbyrdelsesloven bestemmer at kjøper kan kreve prisavslag i følgende tilfeller:

  • Når eiendommen ikke er i samsvar med opplysninger om vesentlige forhold som medhjelper (megler, advokat eller lensmann) har gitt.
  • Når medhjelperen har forsømt å gi opplysninger om vesentlige forhold som han måtte kjenne til, og som kjøperen hadde grunn til å regne med å få.
  • Når eiendommen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å regne med, og disse forhold kan antas å ha hatt innvirkning på kjøpet.
Kjøperen kan ikke heve kjøpet hvis noe av dette har skjedd, men du får altså rett til å kreve prisavslag. Om, og eventuelt når, du får disse pengene avhenger av hvor mange andre kreditorer som er foran deg i køen.

Annonseres ikke

Om det dreier seg om tvangssalg eller ikke får du vanligvis ikke vite før du får salgsoppgaven eller du møter på visning.

Likevel får vi 89 resultater når vi søker på Finn.no, med søkeordet "tvangssalg". Dette skal egentlig ikke forekomme.

"Eiendommen eller leiligheten annonseres for salg i aviser og på nett i tråd med et vanlig boligsalg (...) Det opplyses ikke i annonsen at det er et tvangssalg, derimot blir dette opplyst i salgsoppgaven", skriver domstol.no.

De bemerker også at det tidligere var mer vanlig med tvangsauksjoner, men at dette ikke skjer lenger.

Deler av denne saken har vært publisert på DinSide tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer