Dette må du sjekke

Har du nettopp kommet tilbake fra varmere strøk? Da bør du sjekke kofferten din.

TA SJEKKEN: Det er greit å ta noen grep for å slippe kakerlakker eller kakerlakkegg i bagasjen. Foto: Shutterstock
TA SJEKKEN: Det er greit å ta noen grep for å slippe kakerlakker eller kakerlakkegg i bagasjen. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Ragna Byrkjeland, biolog i Norsk Hussopp Forsikring, som forklarer at man kan få med seg kakerlakkegg i bagasjen etter utenlandsferien.

- I varmere land lenger sør i Europa lever mange ulike typer kakerlakker. Når du er på reise til varmere strøk kan du være uheldig å få med deg kakerlakk eller kakerlakkegg i bagasjen. Siden eggene bruker litt tid på å klekke, kan det ta litt tid før du oppdager at du har fått kakerlakk i boligen din, sier biologen i en pressemelding.

PASS PÅ: Denne gjengen vil du ikke ha på hjemmebane. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
PASS PÅ: Denne gjengen vil du ikke ha på hjemmebane. Foto: Norsk Hussopp Forsikring Vis mer

Byrkjeland kommer med følgende råd om man har fått med seg kakerlakker eller kakerlakkegg hjem. Hun fraråder samtidig folk til å prøve å bekjempe kakerlakkene selv.

- Du bør kontakte forsikringsselskapet ditt eller en skadedyrbekjemper med en gang. Kakerlakker bekjempes med åte, og hvis du prøver å bekjempe dem selv først, kan det gjøre fagfolkenes bekjempelse vanskeligere og mindre effektiv. Det du bør gjøre selv er å sørge for å ha godt renhold i boligen og begrense mattilgangen for kakerlakker, og la skadedyrbekjemperen gjøre jobben sin, forklarer hun.

KAKERLAKKENE KRAVLET: Om du ser en slik kravlende i boligen din bør du ta grep snarest, men ikke prøv å bekjempe dem selv! Video: Glen Hovdal Vis mer

For å unngå kakerlakker i egen bolig, anbefaler Norsk Hussopp Forsikring at man sjekker bagasjen og rister innholdet grundig utendørs etter reiser til varmere strøk.

- Du bør også sjekke pakker du får tilsendt fra utlandet. Hvis du skulle oppdage en kakerlakk eller noe som ser ut som kakerlakkegg bør du fryse innholdet i pakken, eller kofferten, og klærne som du har hatt med på reise, sier hun.

Etter pandemien økte antall veggedyrbekjempelser, men det samme gjelder ikke kakerlakkbekjempelser.

- FHI har utviklet en ny bekjempelsesmetode for skjeggkre, der åten som brukes har mye til felles med åten som brukes for kakerlakkbekjempelse. Mange norske boliger har nå åte mot skjeggkre liggende ute. Dette kan ha påvirket antall innmeldte kakerlakksaker i form av at skjeggkre-åte i noen tilfeller kan ha tatt knekken på kakerlakker før de ble oppdaget.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer